Γεύμα Μητσοτάκη – Ερντογάν με “κυρίως πιάτο” το φυσικό αέριο
Στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας κυριαρχεί το ενεργειακό με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Γιατί δε φοβάται η Αθήνα για νέες προκλήσεις
- 13 Μαρτίου 2022 07:32
Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα η μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι ένα από τα θέματα που θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
Ως εκ τούτου στην Αθήνα προσδοκούν ότι η τουρκική πλευρά δεν θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη συνάντηση για να βάλει ξανά στο τραπέζι τις προκλητικές αξιώσεις της στο Αιγαίο, αν και προφανώς θα συζητηθούν και τα ελληνοτουρκικά και σε κάθε περίπτωση ο κ.Μητσοτάκης θα εμμείνει στις πάγιες θέσεις της Ελλάδας με βάση το διεθνές δίκαιο.
Βάρος όμως θα δοθεί σε μία θετική ατζέντα στα θέματα στα οποία οι δύο χώρες μπορούν και έχουν συμφέρον να συνεργαστούν. Και συγκεκριμένα στη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας και του αγωγού TANAP προς την Ελλάδα και από τη χώρα μας μέσω του αγωγού TAP προς την Ευρώπη.
Θα συζητηθεί επίσης η δυνατότητα συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας στο πλαίσιο του East Med, η κατασκευή του οποίου φαίνεται πως επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο με αμερικανικες ευλογίες, αλλά και η συνεργασία των δύο χωρών και με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στο θέμα της προμήθειας και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικου αερίου (LNG) απο την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή προς την ΕΕ.
Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας και για το δεύτερο τετ α τετ των δύο ηγετών, αν και θα είναι ανεπίσημο. Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία η πρώτη του συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη και η δεύτερη συνάντηση τον Δεκέμβριο του 2019 στο Λονδίνο.
Η τρίτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021 στο περιθώριο Συνόδου του ΝΑΤΟ και είχε σταθεί αφορμή για ένα μορατόριουμ μετά το θερμό καλοκαίρι του 2020. Ήταν δε το πρώτο τετ α τετ καθώς συνομίλησαν οι δυο τους, χωρίς τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Όμως η τουρκική πλευρά ζήτησε να συμμετάσχει και ο εκπρόσωπος της τουρκικης προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ως… μεταφραστής και η ελληνική πλευρά το αποδέχθηκε, υπό τον όρο να μετέχει και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελενη Σουρανή, που κατέχει την αντίστοιχη θέση στο Μαξίμου. Γεγονός πάντως που είχε εντείνει τους ψιθύρους για τις σχέσεις Μαξίμου- Νίκου Δένδια.
Αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας σε γεύμα στην προεδρική κατοικία Χούμπερ στην συνοικία Θεραπειά, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ο κ.Μητσοτάκης θα φτάσει στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή το πρωί γύρω στις 11, θα μεταβεί στο Φανάρι για την λειτουργία και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Στο γεύμα θα είναι παρόντες και οι σύμβουλοι των δύο ηγετών, αλλά θα υπάρξει και τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν χωρίς άλλους συνεργάτες.
Καθώς μάλιστα αύριο Δευτέρα θα βρεθεί στην Τουρκία και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση μαζί του την Παρασκευή στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες και τον ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις.
Το Μαξίμου πάντως απορρίπτει τόσο τις ανησυχίες που εκδηλώνονται και στο εσωτερικό της ΝΔ για “παγίδα” Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και την κριτική πως η Τουρκία επέλεξε μία στάση όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία που ενισχύει το ρόλο της στην περιοχή, καθώς εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, σε αντίθεση με την ξεκάθαρη θέση της Αθήνας.
Ο κ.Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η συνάντηση με τον κ.Ερντογάν είναι επιβεβλημένη, διότι όπως τόνισε: “Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε, όλες οι χώρες της περιοχής, όλες οι χώρες του κόσμου, της Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου, μια πολύ μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση.”
Ο πρωθυπουργός σημείωσε μάλιστα πως: “Η Ελλάδα και η Τουρκία είμαστε δυο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά είμαστε οι πυλώνες της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Και όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις είναι λογικό να συνομιλούμε και να βλέπουμε πώς δεν θα προσθέσουμε και άλλες εστίες αναταραχής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε ένα ήδη πολύ φορτισμένο ευρωπαϊκό τοπίο.”
Η αναφορά αυτή δείχνει πως η Συμμαχία και βεβαίως οι ΗΠΑ επιθυμούν σε αυτή τη συγκυρία μία επαναπροσέγγιση Ελλάδας- Τουρκίας στο πλαίσιο του νέου “ψυχρού πολέμου” Δύσης- Ρωσίας και με στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα με προμήθεια από εναλλακτικες οδους, οπως αναφέρθηκε. Η Άγκυρα βεβαίως από τη μία κλείνει το μάτι στη Μόσχα, από την άλλη καλεί τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις εναντίον της. Ενώ σημειωτέον κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ερντογάν την Πεμπτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, του ζήτησε 40 μαχητικά F15 για να ισοσκελίσει τα Rafale της Ελλάδας, επιχειρώντας να εξαργυρώσει έτσι τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας- Ουκρανίας στην Αττάλεια, έστω και εάν δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Εάν πάντως ο Ερντογάν επιχειρήσει να θέσει τις παράλογες και παράνομες τουρκικές αξιώσεις για το Αιγαίο και στη σημερινή συνάντηση, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι: “Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με τη βεβαιότητα ότι έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της και έχουμε απάντηση τεκμηριωμένη σε οποιοδήποτε επιχείρημα μπορεί να προταθεί από την άλλη μεριά.” Έχει επίσης τονίσει ότι: “Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε. Το παράθυρό μας είναι πάντα ανοιχτό στον διάλογο. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε οποιαδήποτε πρόκληση και σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.”
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις