Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα φταίει… το ΠΑΣΟΚ
Η κυβέρνηση συνεχίζει να φτιάχνει κλίμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, επιρρίπτοντας μάλιστα την ευθύνη στον Ανδρουλάκη που δεν θέλει να συνεργαστεί με Μητσοτάκη. Καβάτζα ο Βελόπουλος.
- 07 Σεπτεμβρίου 2022 06:23
Το έδαφος για μία ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία, συνεχίζει να καλλιεργεί η κυβέρνηση, με λέξεις κλειδιά τη “σταθερότητα” και πλέον και την “τοξικότητα”.
Επί της ουσίας τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν αναλάβει να φτιάξουν το αφήγημα για να αιτιολογηθεί η δεύτερη αλλαγή του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση, επιρρίπτουν την ευθύνη για μία τέτοια απόφαση στο… ΠΑΣΟΚ και προσωπικά το Νίκο Ανδρουλάκη, γιατί δε θέλει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές.
Την αρχή στο χθεσινό γαϊτανάκι δηλώσεων με νόημα έκανε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. “Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με ασταθείς κυβερνήσεις”, είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι συνεπής και μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις χωρίς πολυγλωσσία και ασυνεννοησία.
Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για έλλειμμα συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τοξικότητα και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να αιτιολογήσει την ανάγκη αλλαγής.
Στο λεπτό ερώτημα, τι άλλαξε από τότε που ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήριζε αντιθεσμική μία δεύτερη αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι: “Υπάρχει πολιτική μεταβολή διότι το τελευταίο αυτό χρονικό διάστημα ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται το σύνολο της αντιπολιτεύσεως – δεν αφορά αυτό την αξιωματική αντιπολίτευση – δείχνει μία απόλυτη αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, εάν χρειαστεί να υπάρξει τέτοια συνεννόηση.”
Το “επιχείρημα” περί “τοξικότητας” και η “καβάντζα” του Βελόπουλου
Ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε μάλιστα ότι στην “τοξική ρητορική” του ΣΥΡΙΖΑ “παρασύρεται πλέον και το ΠΑΣΟΚ”. Πρόσθεσε: “Δε συζητώ για λοιπές δυνάμεις όπως το ΜεΡΑ25 και το ΚΚΕ που έτσι κι αλλιώς δεν ετίθετο ζήτημα συνεργασίας”, αφήνοντας εντέχνως εκτός της συζήτησης τον Κυριάκο Βελόπουλο, που φαίνεται να αποτελεί την… “καβάντζα” της ΝΔ.
Ο κ. Βορίδης εκτίμησε ότι τελικά έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, κανείς δε μπορεί να συνεννοηθεί με κανέναν, καθώς μομφές ηθικής τάξεως δεν ξεπερνιούνται εύκολα. “Δεν είναι εύκολο να λες ότι είναι αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης και μετά να είσαι με το ‘σεις και το ‘σας”, σχολίασε.
“Αν τορπιλίζεται το πολιτικό κλίμα, εν συνεχεία συνεννόηση δεν μπορεί να υπάρχει. Όμως δεν μπορεί η χώρα να μείνει ακυβέρνητη, ούτε να σύρεται σε αέναες εκλογές” κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.
Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν υπάρχει κώλυμα να αλλάξει δεύτερη φορά ο εκλογικός νόμος από την παρούσα κυβέρνηση, χωρίς να έχουν καν διεξαχθεί εκλογές με το νόμο του 2020, καθώς όπως είπε επαρκεί η πρόβλεψη του Συντάγματος ότι νέο εκλογικό σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές. “Όσες φορές θέλεις μπορείς να αλλάξεις τον εκλογικό νόμο”, είπε μάλιστα ο κ. Βορίδης, εκτιμώντας ότι η αλλαγή μπορεί να γίνει και στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, (Παραπολιτικά 90,1 FM) επέσεισε επίσης το δίλημμα αβεβαιότητα ή σταθερότητα, δηλώνοντας ότι πάγια θέση του είναι κατά της απλής αναλογικής και υπέρ του μπόνους στο πρώτο κόμμα.
“Για να κάνεις κυβέρνηση συνεργασίας δεν φτάνει να το θέλει μόνο ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να το θέλει και η άλλη πλευρά. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι δεν κάνει συνεργασία ούτε με τη ΝΔ, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφού δεν συνεργάζεται με κανέναν, γιατί συζητάμε τότε;”, σχολίασε.
Ενώ απέφυγε τεχνηέντως να απαντήσει για το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με την Ελληνική Λύση. “Στο τέλος, θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Κανένα άλλο ενδεχόμενο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ραντάρ μου. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός εάν μας κρίνει δίκαια, θα μας ξαναψηφίσει. Διότι 3,5 χρόνια αντιπαλεύουμε με τις μεγαλύτερες αντιξοότητες του πλανήτη”, δήλωσε ο κ.Γεωργιάδης.
Τι ισχύει τώρα και τα σενάρια
Υπενθυμίζεται ότι στις επόμενες εκλογές θα ισχύσει η απλή αναλογική που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η ΝΔ τον Ιανουάριο του 2020 θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές – εκτός φυσικά εάν αλλάξει το εκλογικό σύστημα ξανά στο μεταξύ.
Με τον εκλογικό νόμο του 2020, αν το πρώτο κόμμα λάβει το 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, παίρνει μπόνους 20 έδρες και οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών των κομμάτων. Για να λάβει το πρώτο κόμμα το μάξιμουμ μπόνους των 50 εδρών, το ποσοστό του πρέπει να αγγίξει το 38%.
Προκειμένου να αλλάξει αυτός ο νόμος επί το πλειοψηφικότερον, μπορεί είτε να επανέλθει ο νόμος Παυλόπουλου που έδινε 50 έδρες στο πρώτο κόμμα με ποσοστό 36%, είτε να τροποποιηθεί ο νόμος του 2020 ώστε να μειωθεί το ποσοστό που απαιτείται για κάθε επιπλέον έδρα από το 0,5% στο 0,4% ή και στο 0,3%, είτε το μπόνους να συνδεθεί με τη διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις