Γιατί δεν κηρύχθηκε εθνικό πένθος για τους δύο πιλότους του Canadair
Ο Π. Μαρινάκης εξήγησε ότι για στελέχη των ΕΔ κηρύσσεται στρατιωτικό πένθος, ενώ σχολίασε πως ενώ ακόμη δεν έχουν ταφεί κάποιοι βγάζουν συμπεράσματα
- 27 Ιουλίου 2023 14:19
Υπό το βάρος της τραγωδίας με τους δύο πιλότους του Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο και τους δύο νεκρούς από τις φωτιές στη Μαγνησία, πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να υπερασπίζεται τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της πολιτείας.
Κληθείς από το NEWS 24/7 να απαντήσει σε όσους διερωτώνται γιατί για τους δύο ηρωικούς πιλότους, Χρήστο Μουλά και Περικλή Στεφανίδη, δεν κηρύχθηκε εθνικό πένθος, ο κ. Μαρινάκης εξήγησε ότι: “Οπως σε όλες τις αντίστοιχες τραγικές περιπτώσεις, τηρείται το πρωτόκολλο των Ενόπλων Δυνάμεων και κηρύσσεται στρατιωτικό πένθος. Αυτός ειναι ο λόγος, δεν υπάρχει άλλος λόγος”.
Κληθείς δε να σχολιάσει τις εκτιμήσεις ειδικών στο NEWS 24/7 πως κακώς επιχειρούσε το μοιραίο Canadair στη συγκεκριμένη φωτιά στην Κάρυστο, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: “Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρχει επιχειρησιακός σχεδιασμός για λόγους εντυπώσεων, κριτήριο είναι η ουσία και η αποτελεσματικότητα.”
Σχολίασε μάλιστα: “Ζούμε σε μία χώρα, που όταν συμβαίνει κάτι ακόμη και ενώ δεν έχουν ταφεί ακόμη οι δύο ήρωες πιλότοι, προσπαθούμε να βγάζουμε συμπεράσματα, να κάνουμε όλοι τους δικηγόρους και τους εμπειρογνώμονες”, διευκρινίζοντας πως: “Δεν αναφέρομαι στους ειδικούς αλλά σε όσους σπεύδουν σε τραγικά συμβάντα να χτίσουν αφήγημα”.
Ο κ. Μαρινάκης διαβεβαίωσε επίσης ότι: “Πριν απογειωθεί ένα εναέριο μέσο γίνεται πιστοποίηση από άρτιους τεχνικούς του εν λόγω σώματος, που εργάζονται άοκνα όπως και οι πιλότοι, υπερβάλλουν εαυτόν στο καθήκον.”
Στο ερώτημα γιατί χρειάστηκαν οκτώ ημέρες για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η φλεγόμενη Ρόδος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι: “Στη Ρόδο, όπως και σε όλες τις εστίες, που έχουν ξεπεράσει τις 650 – αν σκεφτείτε ότι έχουμε 50 με 60 εστίες κάθε μέρα – υπάρχει άμεση επέμβαση επίγειων και εναέριων μέσων. Οταν χρειάστηκε σχέδιο εκκένωσης για την προστασία 19.000 τουλάχιστον κατοίκων και επισκεπτών, λειτούργησε.
Ένα πρωτοφανές σχέδιο με συμμετοχή των ΕΔ, των σωμάτων ασφαλείας, εθελοντών, του Λιμενικού. Ένα άνευ προηγουμένου βαθμού δυσκολίας σχέδιο, που είχε επιτυχή έκβαση με την έννοια ότι δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής ή τραυματισμό. Έτσι αντιλαμβάνεται ο κρατικός μηχανισμός το καθήκον του. Ζούμε μία νέα πραγματικότητα στις χώρες της Μεσογείου και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι.”
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαρινάκης άλλωστε είχε σπεύσει να τονίσει ότι: “Η αυξημένη θερμοκρασία σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, δημιουργεί τρομακτικά δύσκολες συνθήκες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κάτι που δεν είναι εμφανές μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες του Νότου, όπως η Γαλλία, η γειτονική Ιταλία, η Κροατία, η Αλγερία και η Ισπανία.
Στην Αλγερία 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ στην Ιταλία 7. Εκεί μάλιστα οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες καθώς στο βορρά επικρατούν καταρρακτώδεις βροχές και χαλάζι. Στην Κροατία πηγές αναφέρουν πως πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν μπορούσαν να απογειωθούν λόγω των ισχυρών ανέμων.”
Ανέφερε δε ότι στη χώρα μας, από τις 17 Ιουλίου, 74 πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας: “Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν άοκνα τη μάχη απέναντι στις φλόγες ξεπερνώντας τα όρια του καθήκοντος είμαστε ευγνώμονες.
Οι νέες συνθήκες μας υπαγορεύουν να ανασυντάσσουμε συνεχώς τις δυνάμεις μας και να προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός οφείλει να εξελίσσεται ανάλογα με τις επιταγές της νέας πραγματικότητας στην οποία βρισκόμαστε και αυτό πράττει και η Κυβέρνηση.”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης: “Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει πως πρώτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αυτή παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα.” Ενώ όσον αφορά στους δύο θανάτους στη Μαγνησία, επικαλέστηκε ότι λειτούργησε το 112.
“Υπήρχαν και στις δύο περιπτώσεις εντολές εκκένωσης και απομάκρυνσης. Στο σημείο που βρισκόταν η άτυχη γυναίκα ήταν επτά οικογένειες και είχαν ειδοποιηθεί και από την ΕΛΑΣ και ο δήμαρος Αλμυρού όπως έχει δηλώσει, είχε επικοινωνήσει. Στην περίπτωση του άνδρα στο Βελεστίνο είχε σταλεί μήνυμα από το 112”, ανέφερε.
Ο κ. Μαρινάκης απέρριψε τις κατηγορίες όσον αφορά στην κάλυψη των εκτεταμένων πυρκαγιών από την ΕΡΤ, τονίζοντας ιδιαίτερα την αυταπάρνηση των δημοσιογράφων και τεχνικών της κρατικής τηλεόρασης που βρίσκονται στο πεδίο.
Σημειωτέον πάντως ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να αδειάσει τον υπουργό Επικρατείας Μακη Βορίδη, που σε δηλώσεις του υποδαύλισε σενάρια για εμπρησμό στη Ρόδο από… Τουρκους πράκτορες. Υποστήριξε ότι: “Ο υπουργός είπε ότι “δεν μπορώ να το ξέρω”, μίλησε υποθετικά και δεν υιοθέτησε καμία τέτοια οποιαδήποτε θεωρία, είτε είναι θεωρία συνωμοσίας, είτε είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβαίνει για τον οποιονδήποτε μπορεί να ευθύνεται για μία πράξη εμπρησμού, όποια επαγγελματική ιδιότητα κι αν έχει, όποιο κίνητρο κι αν έχει.”
Δήλωσε επίσης: “Εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος μπορεί να είναι ο υπαίτιος μιας πράξης, ούτε να υιοθετούμε την οποιαδήποτε θεωρία” και υποστήριξε: “Αλλά νομίζω ότι παραφράζετε αυτό το οποίο είπε ο υπουργός διότι μίλησε υποθετικά και είπε στο τέλος ότι δεν μπορεί να το γνωρίζει. Και αλίμονο αν μπορούσαμε εμείς να γνωρίζουμε τον ηθικό ή τον φυσικό αυτουργό μιας οποιασδήποτε πράξης, πριν καλά-καλά αυτό το κρίνει η Δικαιοσύνη.”
Στο ερώτημα πως δηλώνει ο κ.Βορίδης ότι γνωρίζει πως ερευνά το θέμα η ΕΥΠ όταν περύσι για τις υποκλοπές ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνιζε ότι δεν ενημερώνται για τις έρευνες της Υπηρεσίας, ο κ.Μαρινάκης είπε: “Δεν ανέφερε ο υπουργός συγκεκριμένα κάποια υπόθεση που απασχολεί επιχειρησιακά σχέδια της ΕΥΠ. Είναι δεδομένο ότι συνολικά όποια υπηρεσία μπορεί να εμπλέκεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, στη διερεύνηση τόσο σοβαρών αδικημάτων, προφανώς θα εμπλέκεται. Οποιαδήποτε υπηρεσία.”
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις