Γιατί η αντιπαράθεση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ για το μεταναστευτικό δεν έχει τελειώσει

Γιατί η αντιπαράθεση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ για το μεταναστευτικό δεν έχει τελειώσει
ΑΘΗΝΑ- ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟ.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Μιχελάκης και Βενιζέλος επιμένουν για την τροπολογία απέλασης μεταναστών που καταγγέλλουν ψευδώς ρατσιστική βία από τα σώματα ασφαλείας, με κίνδυνο ρήξης στη δικομματική

Της Βίκυς Σαμαρά

Η κόντρα κορυφής στο εσωτερικό της δικομματικής με αφορμή την τροπολογία για τις απελάσεις μεταναστών που καταγγέλλουν ψευδώς ρατσιστική βία από τα σώματα ασφαλείας δεν έχει λήξει οριστικά, παρά την προσωρινή απόσυρση του επίμαχου άρθρου.

Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, όσο και το ΠΑΣΟΚ επιμένουν στις θέσεις τους ενόψει της επανακατάθεσης της διάταξης την επόμενη εβδομάδα. Βαθύτερη αιτία της αντιπαράθεσης είναι φυσικά οι διαφορετικές εκλογικές στοχεύσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, οι οποίες όμως απειλούν την ισορροπία της συγκυβέρνησης.

Από την πλευρά του κ. Μιχελάκη έλεγαν χθες, μετά την απόσυρση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο της τροπολογίας, την επανακατάθεση της και την εκ νέου απόσυρση της, πως θα επανέλθει χωρίς να αλλάζει η ουσία της, δηλαδή η προστασία των λιμενικών και αστυνομικών.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ πάλι διαμήνυαν πως το νέο άρθρο που θα κατατεθεί δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που αρχικά ήλθε στη Βουλή και πως θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές προκειμένου να ψηφιστεί.

Ο λόγος για τον οποίο ο κ. Μιχελάκης κατέθεσε ξανά μέσα σε λίγες ημέρες την ίδια τροπολογία, γνωρίζοντας την κάθετη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ, έχει να κάνει με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ, αλλά και τη γενικότερη πολιτική στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου εν όψει και των ευρωεκλογών.

Ειδικότερα, η απόσυρση της τροπολογίας λόγω των ενστάσεων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την ενόχληση βουλευτών και υπουργών της Ν.Δ. Στο πλευρό του κ.Μιχελάκη στη Βουλή χθες την ώρα της σύγκρουσης με τον κυβερνητικό εταίρο έσπευσαν μάλιστα οι υπουργοί Δικαιοσύνης Χάραλαμπος Αθανασίου, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο λόγος της επιμονής να φανεί πως η Ν.Δ δεν κάνει πίσω από τη δεξιά της ατζέντα είναι, όπως παραδέχονταν στο παρασκήνιο γαλάζια στελέχη, πως στο πλαίσιο της στρατηγικής επαναπατρισμού σκληρών δεξιών ψήφων, προτάσσει για άλλη μία φορά τους ένστολους ψηφοφόρους.

Το Μαξίμου άλλωστε επενδύει στα διαλυτικά φαινόμενα στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής και ελπίζει πως στις ευρωεκλογές θα καταφέρει να εξουδετερώσει τον ανταγωνισμό που έχει εκ δεξιών της η Ν.Δ.

Το ΠΑΣΟΚ όμως, που αντιμετωπίζει ισχυρή κριτική για απώλεια της κεντροαριστερής του ταυτότητας λόγω της κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν.Δ και της συνυπογραφής του σε αντιλαϊκά μέτρα, δύσκολα μπορεί να κάνει πίσω σε ένα ιδεολογικού χαρακτήρα ζήτημα, ειδικά τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μία εσωκομματική σύγκρουση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους παπανδρεϊκούς.

Σε κάθε τέτοια διελκυνστίδα, ο κ.Βενιζέλος πάντως έχει ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα, ότι δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα και καθώς το Μαξίμου έχει ανάγκη όχι το ΠΑΣΟΚ αλλά τους βουλευτές του, το τελευταίο διάστημα σε αντίστοιχες συγκρούσεις έχει επιλέξει να κάνει πίσω για το χατήρι του κυβερνητικού εταίρου.

Κατά τη χθεσινή διαμάχη, ρόλο πυροσβέστη ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ενώ υπήρξε και επικοινωνία του κ.Βενιζέλου με τον ευρισκόμενο στις Βρυξελλες πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα