Γιατί ο καθηγητής Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε δικαιολογημένα τα ενδεχόμενα γιουχαΐσματα σε Θόδωρο Πάγκαλο
Ο καθηγητής υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει διαφοροποίηση των μορφών βίας και ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνη και καταδικαστέα η βία στην περίπτωση της στυγνής δολοφονίας του Παύλου Φύσα, από ένα γιαούρτωμα πολιτικού (vid)
- 15 Οκτωβρίου 2013 12:49
Μάλλον κάποιοι από τους τηλεοπτικούς καλεσμένους της εκπομπής “Ανατροπής” του δημοσιογράφου Γιάννη Πρεντεντέρη , που κλήθηκαν να καταδικάσουν τα φαινόμενα βίας στην ελληνική κοινωνία , δεν κατάφεραν να πείσουν μετά την έντονη λεκτική επίθεση που επιχείρησαν κατά του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κατρούγκαλου, για τα πιστεύω του.
Ο υπουργός Γιάννης Μιχελάκης, ο πρώην υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος, η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου αλλά και ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ηρακλής Γρυσπολάκης, σαφέστατα είχαν διαφορετική άποψη από τον κ. Κατρούγκαλο.
Ο καθηγητής υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει διαφοροποίηση των μορφών βίας και ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνη και καταδικαστέα η βία στην περίπτωση της στυγνής δολοφονίας του Παύλου Φύσα, από ένα γιαούρτωμα πολιτικού και από τα επεισόδια που θα προκληθούν σε μια μαχητική πορεία.
Παράλληλα υποστήριξε ότι ορισμένες φορές το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 120, επιτρέπει τη βία όταν και επιτάσσει την αντίδραση των πολιτών όταν καταλύεται το Σύνταγμα ή όταν οι νόμοι είναι αντισυνταγματικοί.
Στην ερώτηση δημοσιογράφου, ποιος βάζει τα όρια στην αντίδραση των πολιτών απάντησε η κοινωνία, υποστηρίζοντας ότι 19ο αιώνα η απεργία ήταν παράνομη και μέσα από λαϊκούς αγώνες καθιερώθηκε ως εργασιακό δικαίωμα, και ότι ακόμα και σήμερα οι μαθητικές καταλήψεις είναι εκτός νόμου άλλα η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν επιθυμεί τις συλλήψεις μαθητών καταδικάζοντας την απόφαση του εισαγγελέα, να προχωρήσει σε συλλήψεις μαθητών στη Λαμία.
Τότε δέχθηκε ευθαρσώς την επίθεση από τους κ.κ Μεχελάκη και Πάγκαλου, τον συνάδελφο του κι. Γρυσπολάκη αλλά και της κυρία της παρέας Σώτης Τριανταφύλλου, που σχεδόν του ζήτησαν να καταδικάσει όλα την πανεπιστημιακή, αγνοώντας το δικαίωμα της διαφορετικότητας της άποψης .
Εκεί ο διάλογος εκτραχύνθηκε κυρίως μεταξύ του κ. Πάγκαλου και του κ. Κατρούγκαλου, ο τελευταίος υποστήριξε ότι η καζούρα σε πολιτικούς ακόμα και καθηγητές πανεπιστήμιου, όταν υπάρχει ένα σκεπτικό και ένα αίτιο είναι δικαιολογημένη.
Πάγκαλος: Έχω το δικαίωμα να έρθω να μιλήσω στο πανεπιστήμιο σας υπέρ της συγκυβέρνησης:
Κατρούγκαλος: Βεβαίως και το έχετε. Αν όμως όταν έρθετε σας γιουχαΐσουν καθώς θα έρχεστε είναι το ακριβώς ανάλογο της εποχής που ο κόσμος σας χειροκροτούσε στο δρόμο. Όποιος εκτίθεται στην πολιτική θα πρέπει να απολαμβάνει τον έπαινο , τον ψόγο αλλά ακόμα και την καζούρα όταν του χρειάζεται. Όπως σας αξίζει και εσάς κ. Πάγκαλε εκπρόσωπο του πολιτικού συστήματος που έριξε τη χώρα στα βράχια. Άρα η αντίδραση είναι δικαιολογημένη
Πάγκαλος: ‘Εχετε καταντήσει το ελληνικό πανεπιστήμιο σκουπίδι
Κατρούγκαλος: Και εσείς έχετε καταντήσει κ. Πάγκαλε τη χώρα σκουπιδότοπο
Τριανταφύλλου: Η χώρα έγινε σκουπίδι επειδή η παιδεία έγινε σκουπίδι
Κατρούγκαλος: Κύριε Πάγκαλε είστε εκπρόσωπος ενός πολιτικούς συστήματος του οποίο έχει οδηγήσει την πολιτική σε πλήρη αναξιοπιστία
Πάγκαλος: Εμένα με εξέλεξε ο λαός κύριε Κατρούγκαλε ενώ εσάς κάποιες μειοψηφίες
Κατρούγκαλος: Μπορείτε να κυκλοφορήσετε στο δρόμο κ. Πάγκαλε. Η μοναδική Νέμεση που έχει η χώρα αυτή είναι ακριβώς ότι απαλλαγήκαμε από κάποιους πολιτικούς σαν και εσάς
Δείτε το βίντεο με τον έντονο διάλογο και τα συμπεράσματα δικά σας