Γιατί ο Μητσοτάκης κλείνει την πόρτα της συναίνεσης για το Σκοπιανό
Από την πτώση της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993, στο θέμα της δεδηλωμένης της κυβέρνησης Τσίπρα που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν δεν διατυπώσουν ενιαία θέση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ
- 27 Δεκεμβρίου 2017 07:12
Το Σκοπιανό ήταν ανέκαθεν μια καυτή πατάτα για τη ΝΔ. Η πτώση της κυβέρνησης Κώστα Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά το 1993 με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέθηκε με την εξέλιξη στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Το βέτο της κυβέρνησης Καραμανλή στη σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008 για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ αν πρώτα δεν δινόταν οριστική λύση στην κατεύθυνση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων δυσχέρανε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της τότε κυβέρνησης της ΝΔ με τον αμερικανικό παράγοντα και δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι οι διαφορετικοί γεωπολιτικοί προσανατολισμοί της τότε γαλάζιας κυβέρνησης ήταν μια από τις αιτίες του πολέμου φθοράς που δέχτηκε μέχρι να πάει σε εκλογές και να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία ο Κώστας Καραμανλής.
Το ίδιο καυτό και σύνθετο παραμένει το πρόβλημα και σήμερα για τη ΝΔ παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η σοβαρότητα του θέματος άλλωστε προκύπτει από το γεγονός ότι επέλεξε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απαντήσει τα Χριστούγεννα τόσο στην κίνηση Καμμένου να δηλώσει αρνητικός στο να συναινέσει στη χρήση του όρου Μακεδονία, αλλά και στην προ ημερών δήλωση του Νίκου Κοτζιά ότι για το Σκοπιανό μπορεί να δημιουργηθεί στη βουλή πλειοψηφία βουλευτών και όχι κομμάτων.
Αν και με παρεμβάσεις της τόσο η Μαρία Σπυράκη ως εκπρόσωπος τύπου όσο και το γραφείο τύπου με ανακοινώσεις τους είχαν τοποθετηθεί για το ζήτημα και είχαν κάνει λόγο για «αλλοπρόσαλλη κατάσταση» σχολιάζοντας τις διαφορετικές τοποθετήσεις Κοτζιά και Καμμένου εντούτοις φρόντισε στο ανώτατο κομματικό επίπεδο να το κάνει σαφές ο πρόεδρος της ΝΔ (συνέντευξη στο Βήμα) ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τεθεί θέμα δεδηλωμένης της κυβέρνησης αν δεν διατυπώσουν ενιαία θέση για το ζήτημα των Σκοπίων ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες. Μάλιστα και άλλα στελέχη της ΝΔ όπως ο αρμόδιος τομεάρχης Γιώργος Κουμουτσάκος αλλά και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έχουν δηλώσει πως κυβερνητικός συνασπισμός που δεν έχει ενιαία θέση σε ένα εθνικό θέμα όπως το Σκοπιανό παραιτείται και δεν κρύβεται πίσω από την αντιπολίτευση.
Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατ’ επανάληψη έχει ταχθεί υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής και του δυτικού προσανατολισμού των δυτικών Βαλκανίων και αυτό συμπεριλαμβάνει και τα Σκόπια, εντούτοις έχει να ισορροπήσει σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Από τη μια υπάρχει η στάση του διεθνούς και δη του αμερικανικού παράγοντα όπου θα ήθελε –για τους δικούς γεωπολιτικούς λόγους- την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μέσα στο 2018, από την άλλη η ΝΔ έχει και ένα εσωτερικό πολιτικό δίλημμα καθώς θεωρούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο Πάνος Καμμένος βγαίνοντας από το κάδρο μιας λύσης που θα περιείχε τον όρο Μακεδονία επιδιώκει να ψηφοθηρήσει προκειμένου να ξαναμπεί στη βουλή στις επόμενες εκλογές και αυτό εντείνει τις πιέσεις από τα δεξιά της ΝΔ, ιδίως δε σε μερίδα γαλάζιων βουλευτών στη Βόρεια Ελλάδα που έτσι και αλλιώς είναι δύσκολο για τους ίδιους να υποστηρίξουν με σθένος τη θέση για σύνθετη ονομασία των Σκοπίων.
Γι’ αυτό άλλωστε και η πρώην υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι ο Πάνος Καμμένος ως βουλευτής της ΝΔ είχε συμφωνήσει στη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που αποδέχονταν όλα τα κόμματα (2008) πλην του ΛΑΟΣ, στις τάξεις βεβαίως του οποίου βρισκόταν τότε ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η φράση «γεωγραφικός προσδιορισμός» πλην της δήλωσης της κας Μπακογιάννη απουσιάζει από το λεξιλόγιο των τελευταίων επίσημων τοποθετήσεων της ΝΔ που παραμένουν ωστόσο στη θέση για σύνθετη ονομασία έναντι όλων.
Δύο ερωτηματικά ακόμα που υπάρχουν αφορούν στους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Για τον μεν δεύτερο δεν είναι σαφές αν παραμένει στις θέσεις που είχε τη δεκαετία του ’90 ή αν έχει μετακινηθεί από αυτές, ενώ ο κ. Καραμανλής το τελευταίο διάστημα είχε δεχτεί μια μεγάλη επίθεση φιλίας από τις ΗΠΑ μέσω του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και όπως φαίνεται το βασικό μενού των όποιων συζητήσεων είχαν αφορούσε στο Σκοπιανό.
Στο φόντο όλων αυτών των παραμέτρων για το Σκοπιανό, ειδικά δε αν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μέσα στον ερχόμενο χρόνο όπως διαφαίνεται από την μέχρι σήμερα διεθνή και διμερή κινητικότητα, θα είναι ένα κρίσιμο πολιτικά ζήτημα όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τη ΝΔ γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κλείσει κάθε χαραμάδα για συναινετικές πρωτοβουλίες από πλευράς Τσίπρα αν πρώτα δεν υπάρξει ενιαία γραμμή εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, αναθερμαίνοντας ουσιαστικά το αίτημά του για εκλογές αυτή τη φορά για ένα εθνικό ζήτημα αντί της οικονομίας όπως έκανε μέχρι τώρα.