Γιατί ο Μητσοτάκης ποντάρει στη “χρονομηχανή” 

Γιατί ο Μητσοτάκης ποντάρει στη “χρονομηχανή” 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει την πολιτική αντιπαράθεση στο 2015, αποφεύγοντας τη συζήτηση για την ακρίβεια και προσπαθώντας να συσπειρώσει ξανά το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο 

Η ανασύσταση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που χάρισε στη Νέα Δημοκρατία την εκλογική νίκη του 2019, αποτελεί ευσεβή πόθο του Μεγάρου Μαξίμου εδώ και καιρό. Και με τη χώρα να οδεύει ολοταχώς προς πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει με όλο και πιο εμφατικό τρόπο την πολιτική συζήτηση στο 2015.

Με τον τρόπο αυτό βέβαια η κυβέρνηση αποφεύγει και τη δυσάρεστη συζήτηση για την ακρίβεια, η οποία πλήττει την κοινωνία και αποτελεί φυσικά το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα για τη ΝΔ.

Τα μέτρα, που έχουν ήδη ληφθεί για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, αποτελούν πρακτικά σταγόνα στον ατελείωτο ωκεανό των ανατιμήσεων. Το επιχείρημα περί εξωγενούς κρίσης δεν απαντά στην αγωνία των πολιτών και των επιχειρήσεων για την επιβίωση τους. Και όλα δείχνουν ότι το φθινόπωρο θα είναι ακόμη πιο δύσκολο.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση προβάλλει την απειλή επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, υπενθυμίζοντας το δημοψήφισμα του 2015, τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο.

Έτσι ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας χθες στην ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο αναφέρθηκε στην επέτειο από το δημοψήφισμα του 2015. “Ευτυχώς για την πατρίδα μου η Ελλάδα του 2022, δεν έχει σχέση με την Ελλάδα το 2015. Επτά χρόνια μετά βρίσκομαι εδώ σε αυτό το βήμα να σας πω ότι εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Εδώ και τρία χρόνια ο τόπος μου έχει μία νέα κυβέρνηση, που οδηγεί την πατρίδα μας σε μία νέα εποχή”, δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.

Ενώ όταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, που πήρε το λόγο ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αντέδρασε, ο πρωθυπουργός αντεπιτέθηκε σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους λέγοντας: “Αναστρέψατε την θέληση του ελληνικού λαού, κάνατε τη διάσημη τώρα kolotoumba, υπογράψατε το τρίτο πρόγραμμα και αναγκάσατε την Ελλάδα σε νέα λιτότητα. Αυτός ένας από τους βασικους λόγους που χάσατε την εξουσία”.

Εν τω μεταξύ, η ΝΔ αναρτούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο για τα επτά χρόνια από το δημοψήφισμα, με το σύνθημα “Δεν ξεχνάμε”.

Η “επιστροφή στο 2015” είχε ξεκινήσει βέβαια από τη συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στην επέτειο της προκήρυξης του δημοψηφίσματος.

Το περίφημο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο άλλωστε εν πολλοίς ταυτιζόταν με το 40% του “ναι” στο δημοψήφισμα του 2015 και εκτεινόταν από το κέντρο, κυρίως του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, μέχρι τη σκληρή δεξιά με… αντικομμουνιστικά σύνδρομα.

Η απειλή της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στοχεύει βεβαίως κυρίως στους πασοκογενείς ψηφοφόρους, που θα σκεπτόταν να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά και στους απογοητευμένους δεξιούς που φλερτάρουν με τη χαλαρή ψήφο και την αποχή. Οι δεύτεροι πάντως εκτιμάται επίσης ότι θα συσπειρωθούν λόγω της έντασης με Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν αποτέλεσαν ουσιαστικά “δώρο” στον κ. Μητσοτάκη, το οποίο το Μαξίμου σπεύδει να αξιοποιήσει.

Η κυβέρνηση κινδυνεύει πάντως να πεσει θύμα της δημοσκοπικής επιτυχίας της, αφού το κλίμα πως η ΝΔ θα είναι ούτως ή άλλως πρώτο κόμμα και θα σχηματίσει κυβέρνηση έστω και με συνεργασία, ενδέχεται να ευνοήσει τη χαλαρή ψήφο. Για αυτό βέβαια επιστρέφουν και τα διλήμματα του 2015. Μπορεί όμως κανείς να μπει στο ίδιο πολιτικό ποτάμι δύο φορές; Η κάλπη θα δείξει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα