Γιατί ο Μητσοτάκης “τα έβαλε” τώρα με την Ευρώπη για το ρεύμα
Με "δώρα" για τη μεσαία τάξη πηγαίνει σήμερα στο συνέδριο της ΝΔ ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατά την ανακοίνωση των μέτρων για το ηλεκτρικό ρεύμα "πέταξε το μπαλάκι" στην ΕΕ.
- 06 Μαΐου 2022 06:07
Στο πακέτο των νέων μέτρων για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσβλέπει η κυβέρνηση για αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία.
Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα απορροφήσουν το 70%- 80% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με την τιμή προ κρίσης. Επομένως, για έξι μήνες με ένα χρόνο οι καταναλωτές θα πληρώνουν μεν 20%- 30% ακριβότερο το ρεύμα σε σχέση με πέρυσι, αλλά θα μπει τέλος, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, στις υπέρογκες αυξήσεις με λογαριασμούς τέσσερις και πέντε φορές πάνω.
Ο πρωθυπουργός προσέρχεται επομένως απόψε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με “δώρα” για τη μεσαία τάξη, καθώς τα μέτρα καλύπτουν και τις καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες, ενώ οι πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ θα λάβουν αναδρομικά πίσω το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, με όριο αυτής της αποζημίωσης τα 600 ευρώ.
Ταυτόχρονα, δρομολογείται από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στην Ελλάδα.
Ο κ.Μητσοτάκης έκανε επομένως λόγο για έμμεσο πλαφόν και αναστολή επί της ουσίας της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία πάντως σημειωτέον ότι δεν καταργείται και τυπικά.
Το αργό ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο και η πίεση που δέχεται η ΝΔ
Εκείνο όμως που σε πολιτικό επίπεδο προκάλεσε αίσθηση από τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού ήταν οι σκληρές αιχμές κατά της Ευρώπης για αργοπορία.
Και στο παρελθόν ο κ.Μητσοτάκης έχει χρησιμοποιήσει την παρομοίωση της ΕΕ με υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει, ποτέ όμως δεν είχε ασκήσει τόσο έντονη κριτική.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας αντιμετωπίζεται στη ρίζα του μόνο με ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. “Όμως, σε αντίθεση με τις πρωτοβουλίες που πήρε για το Ταμείο Ανάκαμψης, εδώ η Ευρώπη εμφανίζεται -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- κατώτερη των περιστάσεων. Και, δυστυχώς, η λύση της αργεί”, συνέχισε. “Γι’ αυτό και η Ελλάδα συνεχίζει να την διεκδικεί αλλά στο μεταξύ δεν αδρανεί. Δεν θα την περιμένει. Γιατί πρώτος εγώ αισθάνομαι ότι οι δυσκολίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο” πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης, καταλήγοντας:
“Με απόφασή μου, λοιπόν, δρομολογείται ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, με σταθερό προσανατολισμό τους πιο αδύναμους. Αυτήν τη φορά, όμως, και με μέτρα σημαντικής ανακούφισης για τη μεσαία τάξη.”
Κλείνοντας δε το μήνυμα του ο πρωθυπουργός σχολίασε: “Μακάρι να μπορέσουμε να πετύχουμε και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία.
Θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής: όσο διαρκεί ο πόλεμος, καμία εθνική στήριξη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις και να κρατήσει τις τιμές ενέργειας εκεί που ήταν πριν την κρίση. Όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να το κάνει, σας λέει ψέματα.”
Με τον τρόπο αυτό ο κ.Μητσοτάκης έσπευσε να προλάβει την κριτική πως η κυβέρνηση με καθυστέρηση πήρε τελικά μέτρα για έμμεσο πλαφόν στην λιανική τιμή του ρεύματος και (δια της πλαγίας οδού) “πάγωμα” της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αλλά και ότι το νέο πακέτο μέτρων δεν καλύπτει προφανώς το σύνολο των αυξήσεων σε σχέση με πέρυσι. Καθώς και να προκαταλάβει την αντιπολίτευση, που ήδη υποστηρίζει πως και η νέα δέσμη μέτρων δεν αρκεί μπροστά στη λαίλαπα των ανατιμήσεων που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Καταγγέλλοντας λοιπόν την ΕΕ για αργοπορία, ο πρωθυπουργός αιτιολογεί γιατί δεν πήρε τα μέτρα αυτά νωρίτερα, αλλά περίμενε μέχρι να φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Αλλά και γιατί το νέο πακέτο δε θα είναι εκ των πραγμάτων 100% αποτελεσματικό, με την έννοια ότι η τιμή του ρεύματος δε θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα ή στα προ ρήτρας αναπροσαρμογής στη ΔΕΗ επίπεδα πριν τον Αύγουστο του 2021.
Για αυτό άλλωστε από προχθές κυβερνητικές πηγές έθεταν ένα… ρεαλιστικό πήχη προσδοκιών για το νέο πακέτο στήριξης. Η κυβέρνηση βρίσκεται εξάλλου αντιμέτωπη με τεράστια πίεση από την κοινή γνώμη και από την ίδια τη βάση της ΝΔ.
Από την κυβέρνηση επικαλούνται ότι το κόστος των νέων μέτρων είναι το υψηλότερο δυνατό. Όσο για τη χρηματοδότηση, θα γίνει από τον εθνικό προϋπολογισμό, αλλά και από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας κατά 90% για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Το τέλος αυτό θα τροφοδοτήσει μέρος των πρόσθετων εκπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ο νέος μηχανισμός θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι σήμερα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις της ΡΑΕ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις