Γιατί ο Βορίδης τελικά στηρίζει Τζιτζικώστα: Τα σενάρια για την αντιπροεδρία

Γιατί ο Βορίδης τελικά στηρίζει Τζιτζικώστα: Τα σενάρια για την αντιπροεδρία
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, η συζήτηση του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Η δήλωση του πρώην υπουργού μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου, έφερε αναστάτωση στο γαλάζιο στρατόπεδο. Τι είχε πει ο Τζιτζικώστας στο NEWS247 για την αντιπροεδρία. Αντίδραση Α. Γεωργιάδη, Κ.Μητσοτάκη.

Την απόφασή του να στηρίξει τον υποψήφιο για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολο Τζιιτζικώστα, ανακοίνωσε ο βουλευτής του κόμματος Μάκης Βορίδης.

“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς να δώσουμε ασυμβίβαστη μάχη ιδεών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα θέλουμε ένα κόμμα με ανοιχτές πόρτες, όχι κόμμα φατριών. Με αυτά τα δεδομένα ο υποψήφιος που έχει θέσει αυτά τα θέματα είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Στρατεύομαι στο πλάι του”, δήλωσε ο κ. Βορίδης, τον οποίοι οι πληροφορίες μέχρι πρότινος έφεραν να προσανατολίζεται σε στήριξη Μεϊμαράκη.

Η απόφαση του βουλευτή Αττικής της ΝΔ να τοποθετηθεί δημόσια μία περίπου εβδομάδα πριν την κάλπη υπέρ του κ.Τζιτζικώστα, ερμηνεύθηκε στο πλαίσιο της εσωκομματικής κατανομής ρόλων και των συμμαχιών, ενόψει της επόμενης μέρας. Έτσι,  σε περίπτωση νίκης του κ. Τζιτζικώστα, εφόσον ο Ευ. Μεϊμαράκης αρνηθεί να είναι εκείνος που θα αναλάβει αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα τον συντονισμό του έργου στην ΚΟ, το ρόλο αυτό θα μπορούσε να αναλάβει ο κ. Βορίδης.

Με βάση αυτό το σενάριο, στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα μπορούσε να προταθεί ο ρόλος του αντιπροέδρου με αρμοδιότητα την αναδιοργάνωση του κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τζιτζικώστας, μιλώντας με αναγνώστες του NEWS 247 και σε ερώτηση για το αν θα δώσει ρόλο στους συνυποψήφιούς του σε περίπτωση που εκλεγεί απάντησε ως εξής:

“Μην περιμένετε να πουν κάτι διαφορετικό μέσα στην προεκλογική περίοδο. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα βρεθεί για τη θέση του αντιπροέδρου που θα έχει την ευθύνη της κοινοβουλευτικής παρουσίας, ένα στέλεχος που να έχει κοινοβουλευτική εμπειρία, γνώσεις, να είναι καλός ρήτορας, να μην αφήνει τίποτα αναπάντητο και να μεταφέρει στη Βουλή τη γραμμή που θα συμφωνούμε συλλογικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα”.

Αντιδράσεις από Γεωργιάδη και Μητσοτάκη

Η συστράτευση Βορίδη με τον κ.Τζιτζικώστα προκάλεσε την αντίδραση των έτερων υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκου Μητσοτάκη.

“Είναι μια εκλογή με μεγάλο ενδιαφέρον. Όταν ξεκίνησε κάποιοι έλεγαν ότι είμαι υπαρχηγός του Βορίδη. Τελικά ο Βορίδης είναι υπαρχηγός του Τζιτζικώστα”, δήλωσε σκωπτικά ο κ.Γεωργιάδης, ενώ κύκλοι του κ.Μητσοτάκη ανέφεραν στο ΑΠΕ τα εξής: «Δεν σχολιάζουμε παρασκηνιακές συναλλαγές που μέχρι πρότινος κατήγγειλε ο κ. Τζιτζικώστας. Πλέον το ιδεολογικό πρόσημο της υποψηφιότητας του κ. Τζιτζικώστα είναι ξεκάθαρο».

Βορίδης και Γεωργιάδης είχαν στενή πολιτική σχέση και παράλληλη πορεία, καθώς προέρχονται από το ΛΑΟΣ και είχαν ενταχθεί ταυτόχρονα στη ΝΔ επί Σαμαρά, του οποίου υπήρξαν βασικοί συνεργάτες και υποστηρικτές, κινούμενοι πάντα σε μία σκληρή δεξιά και αντικομμουνιστική λογική. Η σχέση τους όμως ήταν και βαθιά ανταγωνιστική, καθώς και οι δύο είχαν τη φιλοδοξία να διαδεχθούν τον Αντώνη Σαμαρά. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία διαδοχής μετά την ήττα της 20ης Σεπτεμβρίου, ο κ.Βορίδης επεδίωξε τη στήριξη του κ.Σαμαρά, φαίνεται όμως πως δεν έλαβε το πράσινο φως. Αντίθετα ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του χωρίς να έχει μιλήσει με τον άλλοτε στενό πολιτικό του φίλο, κατάφερε να συγκεντρώσει τις 50 υπογραφές προκειμένου να είναι υποψήφιος χάρη στην παρέμβαση του Μεσσήνιου πρώην προέδρου της ΝΔ.

‘Οσον αφορά στις σχέσεις Βορίδη- Μητσοτάκη, ήδη τον περασμένο Φεβρουάριο μετά την ήττα του Ιανουαρίου, είχε ζυμωθεί το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με “υπαρχηγό” το βουλευτή Αττικής. Η συμμαχία αυτή όμως δεν ευδοκίμησε.

‘Εχοντας διαρρήξει σχέσεις με Γεωργιάδη και Μητσοτάκη, ο κ.Βορίδης όταν ξεκίνησε εν τέλει η διαδικασία διαδοχής, στράφηκε αρχικά προς τον κ.Μεϊμαράκη, παρά τη σκληρή κριτική που του είχε ασκήσει προεκλογικά. Τελικά όμως, επέλεξε τον κ.Τζιτζικώστα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα