Γιατροί του Κόσμου: Βασανισμός ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων από αστυνομικούς στη Μόρια

Γιατροί του Κόσμου: Βασανισμός ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων από αστυνομικούς στη Μόρια

Καταγγελία που σοκάρει από τους Γιατρούς του Κόσμου για αστυνομική βία κατά ανηλίκων προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου την περασμένη Παρασκευή. Εντολή για διοικητική έρευνα μετά την επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα

Η οργάνωση Γιατροί του Κόσμου καταγγέλλει αστυνομική βία κατά ανηλίκων ασυνόδευτων προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου την περασμένη Παρασκευή, με επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Όπως αναφέρουν οι ΓτΚ, ανήλικοι ανέφεραν πως δέχτηκαν απειλές για απέλαση και χτυπήματα από τους αστυνομικούς. Γίνεται λόγος για παρέμβαση των αστυνομικών ακόμα και στη διαδικασία εξέτασης των ανηλίκων από τους γιατρούς του νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Όπως καταγράφεται, το απόγευμα τις 24ης Ιουνίου 2016 προσήλθαν, στο ιατρείο του ΚΥΤ, δώδεκα ασυνόδευτα ανήλικα πακιστανικής καταγωγής συνοδευόμενα από τον Διοικητή του Κέντρου. Τα εν λόγω ανήλικα εξετάστηκαν από την ιατρό, καθώς και από την ψυχολόγο του κλιμακίου των Γιατρών του Κόσμου.

“Κατόπιν ενός διαπληκτισμού μεταξύ των ασυνόδευτων ανηλίκων, μία πέτρα χτύπησε έναν από τους αστυνομικούς βάρδιας κι εκείνος εισήλθε μαινόμενος στο εσωτερικό της πτέρυγας και γρονθοκόπησε έναν από τους ανηλίκους ενώ εκτόξευσε παράλληλα γενικά απειλές κατά των ανηλίκων που κρατούνται στο συγκεκριμένο χώρο. Εκείνοι αντέδρασαν, με αποτέλεσμα δώδεκα από αυτούς να μεταφερθούν με χειροπέδες στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Μυτιλήνης”, αναφέρεται στο κείμενο της οργάνωσης.

Σε άλλο σημείο καταγράφεται: “εξαναγκάστηκαν να κάθονται την περισσότερη ώρα σε στάση “καρέκλας” χαμηλά προς το έδαφος με τα γόνατα τους να μην ακουμπούν σε αυτό. Αναφέρουν επίσης ότι κάθε φορά που κάποιος από αυτούς παρέκκλινε της στάσης αυτής είτε λόγω κόπωσης είτε λόγω ανάγκης για ύπνο, τότε τους χτυπούσαν στα πλευρά ώστε να επανέλθουν στην προηγούμενη στάση, κατά κύριο λόγο με γεμάτα μπουκάλια νερού”.

Η αστυνομική διεύθυνση Λέσβου έχει διατάξει διοικητική έρευνα. Συνολικά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια κρατούνται σήμερα 92 ανήλικοι πρόσφυγες, ηλικίας 12-17 ετών. Από αυτούς περίπου 70 κρατούνται εκεί από το Μάιο, 12 από τον Απρίλιο και δέκα έφτασαν εκεί μέσα στον Ιούνιο. Οι 12 ανήλικοι πρόσφυγες που προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα κρατούνται στη Μόρια έξι εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος ορίζει ότι ο χρόνος κράτησης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 25 ημέρες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των Γιατρών του Κόσμου:

“Οι Γιατροί του Κόσμου εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους σχετικά με περιστατικό άσκησης αστυνομικής βίας σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια Λέσβου.

Ειδικότερα, το απόγευμα τις 24ης Ιουνίου 2016 προσήλθαν, στο ιατρείο του ΚΥΤ, δώδεκα (12) ασυνόδευτα ανήλικα πακιστανικής καταγωγής συνοδευόμενα από τον Διοικητή του Κέντρου. Τα εν λόγω ανήλικα εξετάστηκαν από την ιατρό, καθώς και από την ψυχολόγο του κλιμακίου των Γιατρών του Κόσμου.

Από τις μαρτυρίες των ασυνόδευτων ανηλίκων και τις σχετικές αναφορές της ιατρού και της ψυχολόγου του Σωματείου προκύπτει ότι κατόπιν ενός διαπληκτισμού μεταξύ των ασυνόδευτων ανηλίκων, μία πέτρα χτύπησε έναν από τους αστυνομικούς βάρδιας κι εκείνος εισήλθε μαινόμενος στο εσωτερικό της πτέρυγας και γρονθοκόπησε έναν από τους ανηλίκους ενώ εκτόξευσε παράλληλα γενικά απειλές κατά των ανηλίκων που κρατούνται στο συγκεκριμένο χώρο. Εκείνοι αντέδρασαν, με αποτέλεσμα δώδεκα από αυτούς να μεταφερθούν με χειροπέδες στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Μυτιλήνης. Αναφέρουν ότι κρατήθηκαν εκεί από τις 3:00 π.μ. μέχρι τις 14:00 μ.μ. της επόμενης ημέρας. Κατά το χρονικό διάστημα αυτό εξαναγκάστηκαν να κάθονται την περισσότερη ώρα σε στάση “καρέκλας” χαμηλά προς το έδαφος με τα γόνατα τους να μην ακουμπούν σε αυτό. Αναφέρουν επίσης ότι κάθε φορά που κάποιος από αυτούς παρέκκλινε της στάσης αυτής είτε λόγω κόπωσης είτε λόγω ανάγκης για ύπνο, τότε τους χτυπούσαν στα πλευρά ώστε να επανέλθουν στην προηγούμενη στάση, κατά κύριο λόγο με γεμάτα μπουκάλια νερού.

Κατά την κλινική εξέταση τους από την ιατρό του κλιμακίου, ήταν προφανές ότι οι ανήλικοι βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ και σωματικής/ψυχολογικής κατάπτωσης. Κάποιοι από αυτούς έφεραν εκδορές στους καρπούς λόγω των χειροπεδών ενώ άλλοι σε άλλα σημεία τους σώματος. Κάποιοι, ανέφεραν πόνους στο κεφάλι λόγω χτυπημάτων στα σημεία αυτά ενώ ένας από αυτούς παρουσίαζε ρινορραγία.

Με βάση τα παραπάνω και κατόπιν της εξέτασης και των δώδεκα ανηλίκων, η ιατρός των Γιατρών του Κόσμου τους παρέπεμψε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για περαιτέρω εκτίμησή τους από τους εκεί ειδικούς.

Επειδή περιστατικά σαν αυτό, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των ανηλίκων, οι Γιατροί του Κόσμου απέστειλαν σχετική επιστολή γνωστοποιώντας το εν λόγω περιστατικό προς όλους τους αρμόδιους φορείς και ανεξάρτητες αρχές, ζητώντας παράλληλα την άμεση διερεύνηση του περιστατικού. Ευελπιστούμε πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες διακρίβωσης των καταγγελλομένων ώστε να αποδοθούν τυχόν ευθύνες, καθώς και ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Κλείνοντας, η Οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου θα ήθελε να επιστήσει για μία ακόμα φορά την προσοχή στο φλέγον ζήτημα της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών εντός του Κέντρου της Μόριας. Ο περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας των ανηλίκων θα πρέπει να περιορίζεται σε όσο το δυνατό σύντομο χρονικό διάστημα και μόνο για λόγους που αφορούν την καταγραφή τους και εν συνεχεία να παραπέμπονται σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Αποτελεί ευθύνη τόσο του Υπουργείου όσο και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης να λειτουργούν ως θεματοφύλακες των δικαιωμάτων των ανηλίκων, απέχοντας από και εμποδίζοντας κάθε έκνομη ενέργεια και άσκηση βίας σε βάρος τους, διασφαλίζοντας το σεβασμό και αποτρέποντας την παραβίαση των δικαιωμάτων τους”.

Με αφορμή την καταγγελία των Γιατρών του Κόσμου ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Είναι γενική αρχή ότι όλες οι επίσημες καταγγελίες πρέπει να διερευνώνται και να δίνονται επίσημες απαντήσεις από τα αρμόδια όργανα της συντεταγμένης πολιτείας.

Μέχρι τώρα όμως δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση για την καταγγελία των “Γιατρών του Κόσμου” για κακομεταχείριση ασυνόδευτων ανηλίκων από αστυνομικούς στη Λέσβο. Ούτε από το υπουργείο Μετανάστευσης ούτε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.   Η σιωπή τους είναι αδιανόητη.

Απαιτείται άμεση διερεύνηση και καταλογισμός των ευθυνών όπου, και αν, υπάρχουν. Έτσι προστατεύεται το κύρος της Αστυνομίας και δημιουργείται αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Θυμίζουμε τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων αλλά και της τότε κυβέρνησης όταν δημοσιοποιήθηκε βίντεο από το βασανισμό – εξευτελισμό δυο αλλοδαπών στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας το  2006. Τώρα καταγγέλλεται ότι αστυνομικός έσπασε το κινητό ασυνόδευτου ανήλικου για να μη βιντεοσκοπηθεί το περιστατικό.

Θυμίζουμε ότι το 2011, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.   

Τα μεγάλα λόγια για προστασία των δικαιωμάτων πρέπει να συνοδεύονται και από έργα.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει  ότι είναι πολύ καλή στη θεωρία. Ας περάσει και στην πράξη. Εκεί θα κριθεί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα