Γιώργος Παπανδρέου στο NEWS 24/7: “Να πείσουμε πως οι αρχές του ΠΑΣΟΚ παραμένουν ζωντανές”
O πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής αναλύει στο NEWS 24/7 το σχέδιο της "μεγάλης προοδευτικής παράταξης".
- 25 Νοεμβρίου 2021 06:12
Στον στόχο του για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης με φορέα «ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με την ιστορική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ» εστιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο NEWS 24/7 για τους λόγους που τον οδήγησαν να διεκδικήσει την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής.
Επισημαίνει πως απαιτείται ανανέωση στο κόμμα όμως αυτό πρέπει να γίνει πρωτίστως με ιδεολογικούς όρους, ενώ οριοθετεί τις θέσεις αρχής με τις οποίες σκοπεύει να απαντήσει στα όποια μετεκλογικά διλήμματα.
Επίσης προειδοποιεί τους υποψηφίους, που θα υποκύψουν στον πειρασμό να στηριχθούν σε αλλότρια συμφέροντα προς άγραν ψήφων στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.
Είναι κοινός τόπος στις διακηρύξεις όλων των υποψηφίων για την ηγεσία, η πρόθεση του να παίξει το ΚΙΝ.ΑΛ ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ανατροπή όλων σημερινών ισορροπιών. Ποιο όμως είναι το εχέγγυο της δικής σας πολιτικής πρότασης ώστε να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος;
Η παράταξή μας οφείλει να επανοικοδομήσει τη σχέση της με την κοινωνία. Να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και να επαναφέρει το όραμα με το οποίο ενέπνευσε την κοινωνία και αισθανόταν το κόμμα δικό της σπίτι. Να επιστρέψουμε εμείς πρώτοι στην κοινωνία για να επιστρέψει κι εκείνη σε εμάς.
Είμαι υποψήφιος γιατί θέλω να ξανακάνουμε την παράταξή μας ισχυρή, να γίνουν οι αξίες και οι αρχές μας φορείς ελπίδας και προοπτικής για κάθε πολίτη. Στόχος μου είναι να πείσω κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη να συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές. Να πείσω πως μπορούμε με ένα προοδευτικό και ρεαλιστικό σχέδιο να αλλάξουμε τη χώρα και να την οδηγήσουμε στο μέλλον ασφαλή και κυρίαρχη μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής. Μία μεγάλη προοδευτική παράταξη μπορεί να υπερασπιστεί τους κοινωνικά αδύναμους και να στηρίξει τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις που δεν τυγχάνουν, ωστόσο, προνομίων λόγω μη εγγύτητας στην εξουσία. Σκοπός μας, να εμπεδώσουμε δικαιώματα για όλους, αντί των προνομίων για τους λίγους.
Η συμμετοχική διαδικασία εμπιστεύεται τον πολίτη, τον κάνει συνυπεύθυνο στις αποφάσεις για το μέλλον του. Μοιραζόμαστε την ίδια πληγή μετά από μια δεκαετία κρίσεων. Υπάρχει η βάση για να δημιουργήσουμε ξανά τον ισχυρό φορέα προόδου, που στο παρελθόν άλλαξε τη χώρα και έγινε σημείο αναφοράς για τους αγώνες για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία του απλού πολίτη, από τον επαγγελματία, τον εργαζόμενο, τη γυναίκα, τον νέο, έως τον αγρότη. Προσωπικά έχω την εμπειρία των δύσκολων αποφάσεων που, ωστόσο, ακόμα και τότε θέσαμε τα θεμέλια για να μην πάνε οι θυσίες χαμένες και να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές ένα κράτος διαφάνειας και αξιοκρατίας.
Με δεδομένο ότι έχουμε μπροστά μας (αργά η γρήγορα) μια εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής που αποκλείει τις αυτοδυναμίες, ποιες είναι οι θέσεις αρχής με τις οποίες το ΚΙΝ.ΑΛ θα προσέλθει στην συζήτηση της επόμενης μέρας, αν πρόεδρος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου;
Είναι άποψή μου και το έχω πει πολλές φορές, ότι οι συναινέσεις δεν χτίζονται με συμφωνίες ανάμεσα σε ηγεσίες, προκύπτουν μόνο ως προϊόν κοινωνικού αιτήματος. Οι συναινέσεις απαιτούν κοινό προγραμματικό λόγο σε ιδεολογική βάση. Στην παρούσα πολιτική συγκυρία Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπούν τον ίδιο τοξικό πόλο, εκείνον του συντηρητισμού.
Προσωπικά ενδιαφέρομαι και προσπαθώ για την ανασύνταξη της προοδευτικής παράταξης και απορρίπτω οποιαδήποτε εκτροπή του κινήματός μας τόσο προς τα δεξιά όσο και προς τον λαϊκισμό που προάγει την κοινωνική πόλωση για μικροκομματικό όφελος.
Προέχει η ανατροπή του εγκλωβισμού των προοδευτικών πολιτών από το σημερινό δίπολο της συντήρησης. Ωστόσο, η συζήτηση περί συνεργασιών εξυπηρετεί την παραμονή των δύο στην εξουσία. Η Ν.Δ επιθυμεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον βολικό αντίπαλο. Σκοπίμως ανακυκλώνουν το σενάριο που θέλει το κίνημά μας συρρικνωμένο και αδύναμο για να το καταστήσουν δεκανίκι τους.
Οι προοδευτικοί πολίτες στις 5 Δεκεμβρίου θα αποφασίσουν από ποια θέση ισχύος το κίνημά μας θα αντιπαραθέσει την πρόοδο και την αξιοπρέπεια απέναντι στη μιζέρια του πολιτικού συστήματος. Εκείνο που προέχει τώρα είναι η κινητοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας για τη δημιουργία ενός μεγάλου και ισχυρού προοδευτικού φορέα με νέο ισχυρό αφήγημα, μια στρατηγική ελπίδας και προοπτικής για τους α Έλληνες και την Ελλάδα.
Μιλάτε συχνά για την ανάγκη πολιτικών συναινέσεων. Στο ζήτημα της πανδημίας τι θα προτείνατε άμεσα, με δεδομένο ότι ο δείκτες συνεχώς χειροτερεύουν;
Για το ζήτημα αυτό πρέπει όλοι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να περιορίσουμε το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Το οφείλουμε στους νεκρούς και τις οικογένειές τους. Όμως, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση έστειλε λάθος μηνύματα καταρχάς. Επέτρεψε σε ομάδες επαγγελματιών που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες να είναι ανεμβολίαστα.Χάϊδεψε ένα ακροατήριο που παραδοσιακά διεκδικεί ως ψηφοφόρους. Αντί να εστιάσει στην απευθείας ενημέρωση των πολιτών με δράσεις σε κάθε πόλη και γειτονιά, επέλεξε να μοιράσει χρήματα στα ΜΜΕ με τη λίστα Πέτσα.
Την ίδια ώρα το ΕΣΥ που σήκωσε το βάρος της πανδημίας παρέμεινε υποβαθμισμένο. Μετά το πρώτο κύμα επικράτησε ένας αέρα αλαζονείας και οικειοποιήθηκε την υπομονή των πολιτών, πανηγυρίζοντας για τη δική της επιτυχία.
Με πρόσχημα το επείγον της πανδημίας έφεραν αδικαιολόγητες ρυθμίσεις και αποφάσεις που «προσπέρασαν» το κοινοβούλιο. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να πείσουμε τους πολίτες για τη χρησιμότητα του εμβολιασμού, χωρίς αυταρχισμό. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τον έλεγχο των ΜΜΕ στην πραγματικότητα, να επενδυθούν στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση κάθε μορφής υγειονομικής κρίση και παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους τομείς υγείας και κοινωνικής μέριμνας. Στην προκειμένη περίπτωση το δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεί παρακαταθήκη και για επόμενες υγειονομικές κρίσεις και για τη μετάβαση στη νερά εποχή, με σιγουριά και μέριμνα, για τον κάθε πολίτη.
Δεν συγκαταλέγεστε ανάμεσα στους υποψήφιους που προτάσσουν την επαναφορά των συμβόλων και την μετονομασία του Κινήματος Αλλαγής σε ΠΑΣΟΚ, ούτε όμως αρνείστε τέτοιες αλλαγές. Έχει νόημα κατά την γνώμη σας μια τέτοια συζήτηση και γιατί βρίσκεται στο τραπέζι;
Αυτό καταδεικνύει την ταύτιση του προοδευτικού κόσμου με το ΠΑΣΟΚ. Έχει νόημα για όσα συμβολίζει το όνομα του ΠΑΣΟΚ και η κουβέντα ανοίγει γιατί το ΠΑΣΟΚ υπήρξε σημείο αναφοράς για την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο πως για κανένα άλλο κόμμα η σημασία των συμβόλων δεν θα αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης για τόσο κόσμο.
Αυτή η κουβέντα όμως δεν πρέπει να γίνει για σημειολογικούς και συναισθηματικούς λόγους μόνο. Πρέπει να γίνει για λόγους ουσίας. Εκείνο που προέχει είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να πείσουμε πως οι αρχές και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ παραμένουν ζωντανές και είναι η λύση για το πολιτικό αδιέξοδο. Αξίες όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα και το κοινωνικό κράτος μόνο ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με την ιστορική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ μπορεί να τις εκφράσει. Αυτές τις αξίες και τις αρχές πρέπει να μετατρέψουμε σε πλειοψηφική δύναμη στην κοινωνία.
Και με αυτόν τον τρόπο θα επανανοηματοδοτήσουμε τα σύμβολα και θα τα τιμήσουμε. ‘Άλλωστε, όπως έχω πει, το ζήτημα της ονομασίας και της επιστροφής των συμβόλων θα τεθεί και θα αποφασιστεί στο επόμενο συνέδριο. Θα αγωνιστώ ώστε όταν έρθει η στιγμή της επαναφοράς των συμβόλων, να συμβολίζουν την μεγάλη προοδευτική παράταξη όπως και στο παρελθόν.
Συνυποψήφιοί σας, υποστηρίζουν ότι αίτημα της βάσης του Κινήματος Αλλαγής είναι η ανανέωση. Θεωρώντας ότι αυτό αφορά και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα ηνία του κόμματος. Πως σχολιάζετε αυτή την άποψη;
Η ανανέωση συνιστά εγγενές χαρακτηριστικό της προοδευτικής παράταξης απέναντι στη συντηρητική, όχι με όρους μονάχα ηλικιακούς, αλλά πρωτίστως ιδεολογικούς.
Αντιπαλεύεται τη συντήρηση, η οποία επιδιώκει την διατήρηση και την αναπαραγωγή των υφιστάμενων συσχετισμών και των παγιωμένων κατεστημένων. Αν δεν εντάξεις την ιδεολογική πτυχή της ανανέωσης, αν δεν φέρεις νέες, φρέσκιες ιδέες στον δημόσιο διάλογο και το πολιτικό σύστημα, αν δεν ανοίξεις την παράταξη σε αυτούς που σήμερα δεν εκφράζονται, δεν εκπροσωπούνται, τότε η όποια ηλικιακή ανανέωση θα φανεί προς τα έξω ότι είναι περισσότερο μία αλλαγή φρουράς και όχι αλλαγή εποχής, που προτάσσει η επιστροφή της Σοσιαλδημοκρατίας σήμερα.
Και κάτι προσωπικό: Το 2009, μέσα από το OpenGov ενέταξα στην κυβέρνηση νεόφερτους ανθρώπους, καταξιωμένους επαγγελματίες και επιστήμονες από την κοινωνία για να συμβάλλουν στη διακυβέρνηση της χώρας. Τότε μου έλεγαν «μα κάνεις πειράματα εν μέσω κρίσης;» Όμως αυτό δεν με εμπόδισε να δώσω την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να προσφέρουν στην πατρίδα στα δύσκολα, όχι στα εύκολα.
Το όνομα σας, αντικειμενικά, έχει συνδεθεί με την ένταξη της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων. Δεν λείπουν αυτοί που πιστεύουν όσα συνέβησαν τότε αποτέλεσαν την απαρχή της πτώσης της πολιτικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί η περίοδος εκείνη βάρος στον στην προεκλογική εκστρατεία που διεξάγετε σήμερα;
Η περίοδος εκείνη δεν πρέπει επουδενί να αποτελεί βάρος για κανέναν στην παράταξή μας. Αντίθετα, πρέπει να αισθανόμαστε περηφάνια που ως παράταξη αναλάβαμε την ευθύνη να σώσουμε την πατρίδα μας από την άτακτη χρεοκοπία, κόντρα στις δημαγωγικές, λαϊκιστικές, εθνικιστικές κορώνες της ΝΔ του κυρίου Σαμαρά, που κάλυπταν τις εκκωφαντικές ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή που δραπέτευσε δίχως δεύτερη σκέψη.
Πράγματι, το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το βάρος της κρίσης μόνο του, επειδή η ΝΔ επέλεξε να πετάει πέτρες, αντί για συναίνεση, παπαγαλίζοντας στον κόσμο που δοκιμαζόταν από τα μέτρα λιτότητας ότι υπήρχε άλλος δρόμος που έπρεπε να έχουμε πάρει. Αυτή την προσδοκία καλλιέργησε και ο κύριος Τσίπρας αμέσως μετά, με αποτέλεσμα ο ελληνικός λαός να ακούει για σχεδόν 6 χρόνια ότι κάτι μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Όταν τελικά και ο κύριος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνθηκολόγησαν με την υπογραφή του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου το καλοκαίρι του 2015, μια χρονιά έξαρσης της πόλωσης και του διχασμού, ο ελληνικός λαός άρχισε να συνειδητοποιεί πώς έχουν όντως τα πράγματα. Και σήμερα αναγνωρίζει, όχι μόνο τις μεγάλες τομές που κάναμε τότε, αλλά και το ότι ως παράταξη κάναμε το σωστό, όχι για τους εαυτούς μας, αλλά για τη χώρα.
Από την πλευρά σας έχει γίνει λόγος για εξωθεσμικές παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία του ΚΙΝ.ΑΛ. Από ποιους προέρχονται και γιατί θεωρείται ότι σας στοχεύουν;
Δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά το λένε και άλλοι υποψήφιοι, αν ανατρέξετε σε δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών, παρά το ότι, προς εμένα στρέφονται κυρίως τα βέλη συμφερόντων, κατεστημένων και συγκεκριμένων πολιτικών παραγόντων.
Επίσης η προσπάθεια χειραγώγησης μίας άμεσης εκλογικής διαδικασίας δεν είναι μονάχα ελληνικό φαινόμενο, αλλά και διεθνές. Δείτε για παράδειγμα την όλη συζήτηση που έγινε στις ΗΠΑ στην εκλογή Τραμπ το 2016, ή το σκάνδαλο της Cambridge Analytica στο δημοψήφισμα για το Brexit.
Προσωπικά, δεν έχω κανένα πρόβλημα να υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις από οποιοδήποτε, είτε από τη ΝΔ, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από άλλα κόμματα και προσωπικότητες υπέρ ή κατά του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Αυτό που με ενοχλεί, όχι τώρα, αλλά διαχρονικά είναι οι παρασκηνιακές κινήσεις και διαβουλεύσεις, που τραυματίζουν την παράταξή μας και πληγώνουν την αίσθηση αυτονομίας της πολιτικής.
Αντιτίθεμαι πλήρως σε κάθε παρόμοια λογική. Πράγματι, μπορεί κάποιος να μπει στον πειρασμό και να ποντάρει σε αλλότρια συμφέροντα για να ψηφιστεί. Όμως πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι με το που κάνει κάτι τέτοιο, αμέσως καθίσταται εξαρτώμενος από αυτά. Κι αυτό είναι κάτι που με βρίσκει αξιακά αντίθετο.