Γιουνκέρ το φαβορί για την Κομισιόν, παρά τη διαφωνία του Κάμερον
Ψηφοφορία στην Ευρωβουλή για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Το παρασκήνιο, οι αντιρρήσεις και το προβάδισμα Γιουνκέρ
- 26 Ιουνίου 2014 16:22
Κλειδώνει η εκλογή του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από έντονο παρασκήνιο ενός μήνα.
Στην ψηφοφορία της Παρασκευής σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, μόνον η Βρετανία και η Ουγγαρία αναμένεται να ψηφίσουν κατά του κ.Γιουνκέρ, ο οποιος ως εκ τούτου συγκεντρώνει 26 ψήφους.
Βέτο στην επιλογή άλλου προσώπου από το συμβούλιο αρχηγών της ΕΕ είχε θέσει άλλωστε το Ευρωκοινοβούλιο, όπου υπήρχε διακομματική τάση να καταψηφιστεί άλλη υποψηφιότητα που θα προσπαθούσε να επιβληθεί. Τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν πρέπει άλλωστε να επικυρώσει σε ψηφοφορία και η Ευρωβουλή.
Θα ακολουθήσει η επιλογή των διαδόχων του Χέρμαν Βαν Ρομπέι στην προεδρία της ΕΕ και του Γερούν Ντάισελμπλουμ στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, ενώ ήδη στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις για το μοίρασμα των θέσεων των επιτρόπων ανάμεσα στα κράτη μέλη και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα υπόλοιπα αυτά πόστα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα από την αρχή είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Γιούνκερ.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να θέσει σε ψηφοφορία την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας ένα «συμβιβασμό» με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας «Ντέιβιντ Κάμερον έχει επαναλάβει πολλές φορές» ότι θα ήθελε μια ψηφοφορία, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την άφιξή της σε μια σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Κουρτρέ, στο βορειοδυτικό Βέλγιο.
«Οι συνθήκες υποδεικνύουν ότι πρέπει να ψηφίσουμε με ειδική πλειοψηφία. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν θα πρόκειται για δράμα εάν η ψήφος δεν είναι ομόφωνη» υπογράμμισε. Έπειτα, «εμείς θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα βρούμε ένα ευρύ πεδίο συνεννόησης για το περιεχόμενο» των ευρωπαϊκών πολιτικών τα επόμενα χρόνια, προσέθεσε η ίδια. «Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμούς και να κάνουμε ένα βήμα προς τη Βρετανία» επέμεινε η Μέρκελ.