Govwatch: Παρατηρητήριο για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

Govwatch: Παρατηρητήριο για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

Συλλογικός χάρτης των παθογενειών του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα με αναφορές από την ομάδα του govwatch, την Κοινωνία των Πολιτών, τον δημοσιογραφικό και ακαδημαϊκό κόσμο αλλά και πολίτες.

Το govwatch είναι ένα ζωντανό και φιλόδοξο έργο συλλογής, καταγραφής και αναφορών περιστατικών παραβίασης ή υπόνοιας παραβίασης του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, ανά τέσσερις άξονες και με τις αντίστοιχες υποθεματικές τους: Νομοθετική Διαδικασία & Κυβερνητική Εποπτεία, Διαφθορά, Τάξη & Ασφάλεια και Θεμελιώδη Δικαιώματα.

Από το ακαταδίωκτο των μελών των Επιτροπών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση σε σχέση με την πανδημία, στη χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας σε σχέση με την ελευθερία του τύπουβιομηχανία διώξεων» κατά της ελευθεροτυπίας και αγωγές πολιτικών προσώπων σε βάρος δημοσιογράφων / SLAPP (Κυβερνητική Εποπτεία), στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας άρσης του απορρήτου σε ελέγχους πόθεν έσχες (Πολιτικό Χρήμα, Διαφθορά), στον αναίτιο ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικούς στο Ηράκλειο και τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, με racial profiling (Τάξη & Ασφάλεια), στη μη συμμόρφωση στη νομιμότητα από το υπουργείο Παιδείας επί της απαλλαγής από τα θρησκευτικά, τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και την απαγόρευση των διαδηλώσεων στις 17 Νοέμβρη (Θεμελιώδη Δικαιώματα), η λίστα των παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, μακρά και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Στόχος του govwatch είναι η ενημέρωση πολιτών και φορέων, η ενίσχυση της ανάδειξης τέτοιων περιστατικών από την ΚτΠ και η άσκηση πίεσης για λογοδοσία των υπευθύνων. Ταυτόχρονα, αυτούσιο το περιεχόμενο του govwatch παρουσιάζεται και στην αγγλική γλώσσα ώστε η ανάδειξη των ευρημάτων του να απηχεί και σε αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς όπως η GRECO και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο συλλογικός χάρτης των παθογενειών του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα σχεδιάζεται και εμπλουτίζεται με αναφορές από την ομάδα του govwatch, την Κοινωνία των Πολιτών, τον δημοσιογραφικό και ακαδημαϊκό κόσμο αλλά και πολίτες.

Συνεργάζεται ήδη με το Manifold, το Generation 2.0, το HumanRights360 και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΦΑΣΜΑ

Η συλλογή και η καταγραφή των αναφορών – παραβιάσεων (ή υπονοιών παραβίασης) πραγματοποιούνται με χρονολογική σειρά (αναδρομικά από το 2021 και πίσω), ανά θεματική και όπως αυτές αποτυπώνονται σε διάφορες αποφάσεις και γνώμες διεθνών, ευρωπαϊκών ή εγχώριων οργανισμών. Τα περιστατικά που περιλαμβάνονται σήμερα στο govwatch καλύπτουν το έτος 2021 και το 2022 και αγγίζουν -μέχρι σήμερα- τον θλιβερό αριθμό των 200, με ενδεικτική, όχι εξαντλητική απεικόνιση.

Η ομάδα μας συνεχίζει αδιάλειπτα την έρευνα, συλλογή και καταγραφή με αναδρομή στο παρελθόν έως και το 2015. Σκοπός της ζωντανής και φιλόδοξης αυτής πρωτοβουλίας είναι να επικαιροποιείται στο παρόν και για το μέλλον.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Επιπλέον, στο govwatch, παρουσιάζεται σε δυναμικό χρονοδιαγράμμα το ιστορικό της Ελλάδας όσον αφορά την τήρηση του Κράτους Δικαίου βάσει των σχετικών δεδομένων από τον «Δείκτη Κράτους Δικαίου» του World Justice Project (2015 έως και σήμερα).

Τέλος, για την πληρέστερη αποτύπωση, την ιστορική εκτίμηση αλλά και την εις βάθος εποπτεία του κρίσιμου και ανεξάντλητου ζητήματος των παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου σε μια χώρα, συμβάλλουν σημαντικά και οι εκθέσεις και αξιολογήσεις που «φωτογραφίζουν» την κατάσταση του Κράτους Δικαίου σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στο govwatch, λοιπόν, συγκεντρώνονται:

α. Όλες οι εκθέσεις και αξιολογήσεις του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα από τους αρμόδιους και εντεταλμένους διεθνείς οργανισμούς όπως η GRECO, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ κ.λπ..

β. Ετήσιες αναφορές από το govwatch με βάση τις καταχωρήσεις της πλατφόρμας.

ΑΡΘΡΑ

Στην κατηγορία αυτή, περιλαμβάνεται αναλυτική και συναφής αρθρογραφία από τη συντακτική ομάδα του govwatch, από καταξιωμένα μέλη της δημοσιογραφικής και ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και ακτιβιστές/-ριες με εξειδίκευση στις θεματικές του παρατηρητηρίου. Τα άρθρα παρουσιάζονται ανά θεματική / υποθεματική και αναφέρεται αν αναπτύχθηκαν ειδικά για την πρωτοβουλία ή αναπαράγονται από πρότερες αναρτήσεις – δημοσιεύσεις των συντακτών/-ριών τους.

Επισκεφθείτε το govwatch, μοιραστείτε τις υποθέσεις που σας ενδιαφέρουν και, κυρίως, είτε είστε μέλη της ΚτΠ, είτε δημοσιογράφοι ή πολίτες, μπορείτε να υποβάλετε τη δική σας αναφορά!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα