H “κληρονομιά” της Κεραμέως συνεχίζει να “κόβει” μαθητές
Διαβάζεται σε 5'Μπλόκο ξανά σε χιλιάδες υποψήφιους για τα ΑΕΙ με τη διάταξη που ψηφίστηκε το 2021 από ΝΔ και Ελληνική Λύση.
- 10 Ιουλίου 2024 06:21
Δεκάδες χιλιάδες μαθητές αναμένεται να βρεθούν και φέτος εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού και για τη χρονιά 2023-2024 θα ισχύσει η περίφημη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Η ρύθμιση δηλαδή που πέρασε στην εγχώρια νομοθεσία μέσω του νομοσχεδίου της πρώην υπουργού Παιδείας και νυν υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, που ψηφίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2021.
Η διάταξη της Κεραμέως
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήταν μία από τις διατάξεις που είχε προκαλέσει τότε τις εντονότατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, μια και το νομοθέτημα περιλάμβανε και άλλες ρυθμίσεις όπως η θεσμοθέτηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Αξίζει, επίσης, να μνημονευθεί πως το νομοσχέδιο Κεραμέως στηρίχθηκε από 166 βουλευτές και συγκεκριμένα τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου!
Τελικά, η νομοθεσία για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ολοκληρώθηκε με τροπολογία που πέρασε μερικούς μήνες αργότερα στις 11 Οκτωβρίου του 2021 και δημιούργησε το «νομοθετικό πακέτο» που σήμερα καθορίζει τον τρόπο πρόσβασης των μαθητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Το μέτρο της ΕΒΕ είχε προβληθεί τότε από την κυβερνητική πλειοψηφία ως «ελάχιστη βάση εισαγωγής, που θα ορίζεται από κάθε πανεπιστημιακή σχολή ή τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των βαθμών στα βασικά μαθήματα. Με τον τρόπο αυτό, πέρα από την ενίσχυση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων, ενισχύεται και η αυτονομία των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα μπορούν να διαμορφώσουν το ακαδημαϊκό προφίλ των φοιτητών που επιθυμούν», όπως χαρακτηριστικά είχε αναφερθεί από τους εισηγητές βουλευτές της ΝΔ.
Αντίθετα, από την πλευρά της αντιπολίτευσης είχε γίνει λόγος για ένα άδικο μέτρο, το οποίο θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες μαθητές εκτός των ΑΕΙ. Δημιουργώντας παράλληλα «πελατεία» για τα ιδιωτικά κολέγια για την εγγραφή στα οποία την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε αντίστοιχος περιορισμός.
Οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης επιβεβαιώθηκαν πλήρως έκτοτε. Αφού οι μαθητές που «κόβονται» λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής υπολογίζονται περίπου στην 20.000 ανά ακαδημαϊκό έτος. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας) που στον χαιρετισμό της προς τους μαθητές για το 2024 επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «από τους περίπου 20 χιλιάδες φοιτητές που κόπηκαν λόγω της ΕΒΕ, οι 16.000 κατευθύνθηκαν στην «αγκάλη» των ιδιωτικών ΙΕΚ». Μάλιστα, παρέθεσε και το συνολικό αριθμητικό στοιχείο σύμφωνα με το οποίο «η οικονομική κρίση και η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής έχουν μειώσει τον αριθμό των εισακτέων από 84690 το 2011 σε 68574 το 2022».
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση
Ενδεικτικό της οξύτητας των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι πως ακόμη και σήμερα συνεχίζει να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσε σε κυβέρνηση και αντιπολίτευσης.
Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Εκεί, παρότι αντικείμενο της συζήτησης ήταν ένα νομοσχέδιο για την Ακαδημία Αθηνών, το θέμα των εισακτέων βρέθηκε στο προσκήνιο.
Το θέμα -και τις ευρύτερες διαστάσεις του- έθεσε αρχικά η Μερόπη Τζούφη εκ μέρους της Νέας Αριστεράς. Αναφέροντας ενδεικτικά πως «από πέρσι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είχαμε μια σημαντική μείωση των εισακτέων και κενές θέσεις περίπου 4.500 με ότι αυτό συνεπάγεται για το πανεπιστήμιο, την πόλη, και την ευρύτερη κοινότητα αφού τα πανεπιστήμια διαχρονικά αποτελούσαν έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης και προόδου της περιφέρειας, καθώς και της χώρας γενικότερα. Πώς φτάσαμε λοιπόν, να καθορίζεται στην εφημερίδα της Κυβέρνησης ένας συγκεκριμένος αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αλλά να είναι ένα «πουκάμισο» αδειανό. Η ελάχιστη βάση της εισαγωγής δημιούργησε εκατόμβες εξοστρακισμένων υποψηφίων, από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αυτό, είναι ξεκάθαρο από τη μια η Κυβέρνηση με τα αυστηρότερα κριτήρια εισαγωγής στη Δημόσια Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και από την άλλη, εξίσωσε τα πτυχία των κολλεγίων με αυτά των πανεπιστημίων».
Απαντώντας η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή υπερασπίστηκε το μέτρο που θεσμοθέτησε η Νίκη Κεραμέως. Αναφέροντας πως «η ελάχιστη βάση εισαγωγής τέθηκε και από τα πανεπιστήμια και ορθά, διότι διασφαλίζει αφενός μεν τη καλύτερη λειτουργία των πανεπιστημίων, αλλά διασφαλίζει και τα παιδιά να επιλέγουν τους υποψηφίους, τους σπουδαστές, τους φοιτητές, να επιλέγουν σχολές στις οποίες μπορούν να ανταποκριθούν, για να μην είμαστε οι τελευταίοι στην αποφοίτηση των σπουδαστών και των φοιτητών και οι πρώτοι στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υπάρχει και για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά παραρτήματα. Είναι η διασφάλιση που βάζει η Πολιτεία, πέραν των άλλων διασφαλίσεων που θα βάλουν τα παραρτήματα, όταν ιδρυθούν στη χώρα μας».