H “κόντρα” Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την οικονομία
Η αντιμετώπιση της πανδημίας και τα 32 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης τα «όπλα» του πρωθυπουργού. Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» και ο κίνδυνος μνημονίων τα επιχειρήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης
- 12 Ιουνίου 2020 06:06
Η αντιπαράθεση στην Βουλή, του Κυριάκου Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει προκύψει από τον Covid 19 κυριαρχεί σήμερα στην πολιτική επικαιρότητα.
Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση για την οικονομία που έχει καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συζήτηση αναμένεται να εστιαστεί στα ζητήματα που σχετίζονται με τις προτάσεις των δύο κομμάτων για την οικονομία. Δεν αποκλείεται όμως να αγγίξει και θέματα διαχείρισης του δημόσιου χρήματος που θα απαντηθούν από τον πρωθυπουργό, εφόσον τεθούν από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, για μία ακόμη φορά ως κεντρικό επιχείρημα πρόκειται να προταχθεί η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας. Για την κυβέρνηση το στοιχείο αυτό είναι το «ένα το κρατούμενο» προκειμένου να μπορεί να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για την οικονομία.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός πρόκειται να αναφερθεί στα δύο «δυνατά χαρτιά» που θεωρεί ότι έχει η κυβέρνηση: Το πρόγραμμα επανεκκίνησης με ιδιαίτερη έμφαση στην ταυτόχρονη οικονομική βοήθεια σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει αναφορά στις δαπάνες που έχουν γίνει έως τώρα αλλά και τα «έξτρα» 190 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν για την ενίσχυση των ασφαλιστικών εισφορών μέσα από το πρόγραμμα ΣΥΝ- Εργασία που ψηφίστηκαν μόλις χθες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε στελέχη του κόμματος το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία έγινε «ακόμα πιο ελκυστικό για επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο της πιο ευέλικτης απασχόλησης, χωρίς όμως να επιβαρύνονται οι ίδιοι με την πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για εργαζόμενους οι οποίοι στην πράξη θα δουλεύουν το μισό χρόνο αλλά -το τονίζω- θα αμείβονται σχεδόν με τις πλήρεις απολαβές τους».
Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στις προγραμματισμένες για το 2021 κοινοτικές ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση αποδίδει τις ενισχύσεις που θα λάβει η Ελλάδα στις διπλωματικές προσπάθειες των τελευταίων μηνών, αλλά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της Ε.Ε προς την χώρα που επιτεύχθηκε με την σημερινή διακυβέρνηση. Για το ζήτημα αυτό η κυβέρνηση εκτιμά πως παρότι δεν υπάρχει ακόμη κοινή συμφωνία στην Ε.Ε το πακέτο μπορεί να κλείσει μέσα στον Ιούλιο. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι κινήσεις αυτές «συνιστούν ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα της Ευρώπης σε μία κατεύθυνση στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης με κοινό δανεισμό που αποτελούσε πάντα ένα σημαντικό ελληνικό αίτημα». Ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να κρύψει τις δυσκολίες του επόμενου 6μήνου, αναμένεται όμως να τονίσει ότι με τις πρακτικές της κυβέρνησης έχουν διατηρηθεί οι θέσεις εργασίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας
Ένα δείγμα της κριτικής που θα ασκήσει έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή περιοδεία του στην Θεσσαλονίκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βασίσει την τοποθέτηση του στο οικονομικό πρόγραμμα ου ανακοίνωσε στην τελευταία εκδήλωση στο Ζάππειο. Εμμένοντας έτσι στην ανάγκη για εμπροσθοβαρή ενίσχυση της οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αυτή την πολιτική προϋπόθεση, ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, είτε το 2021 είτε το 2022 και σε δεσμεύσεις μνημονιακού χαρακτήρα.
Το βασικό ερώτημα που απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό, αναφέρεται στο αν «είναι διατεθειμένος, έστω και τώρα, μετά την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων, που έχει παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση ή θα περιμένει την ύφεση να βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, την ανεργία να σκαρφαλώσει ξανά στα μεγέθη του 2014 και τότε να χρηματοδοτήσει με το πακέτο της ΕΕ μόνο όσους ισχυρούς θα έχουν αντέξει;».
Μιλώντας σε επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προέβαλλε την κυβερνητική προοπτική του κόμματος, λέγοντας τι θα συνέβαινε αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ερώτημα για το οποίο πρόσφατα αρθρογράφησε στον τύπο. Σημείωσε ότι η σημερινή κρίση «αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Υπάρχει, το είχαμε φτιάξει, είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα». Τόνισε ότι αυτή έχει εγγυοδοτική προικοδότηση που μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ώστε να καλύψει με πολύ υψηλότερη εγγυοδοσία τις μικρές και της μεσαίες επιχειρήσεις. Όπως χαρακτηριστικά είπε «χωρίς τίποτε άλλο, παρά μόνο με ένα business plan σοβαρό, για να δεσμευτείς ότι δεν θα πάρεις τα λεφτά για να πας διακοπές, αλλά θα τα βάλεις στην επιχείρησή σου, θα παίρνεις μέχρι 25000 ευρώ».
Στην σημερινή συζήτηση από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα δεν αποκλείεται να τεθούν τα θέματα που αφορούν την διανομή δημοσίου χρήματος. Κυρίως όσον αφορά την υπόθεση της Marketing Greece στον τομέα του τουρισμού, αλλά και της διανομής των διαφημιστικών κονδυλίων του «Μένουμε Σπίτι» στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.