H Συγγρού αδειάζει Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό μέτωπο

H Συγγρού αδειάζει Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό μέτωπο
Greek Administrative Reform Minister Kyriakos Mitsotakis listens during an interview with the Associated Press in Athens, on Tuesday, April 8, 2014. Mitsotakis said years of austerity have left Greece with about 200,000 fewer civil servants than before its debt crisis erupted in late 2009. He added that the country has made significant overall progress, which should allow it to tap international capital markets "in the foreseeable future." (AP Photo/ Petros Giannakouris) AP

Εν αναμονή πιθανών εκλογικών εξελίξεων, στη ΝΔ άνοιξε νέα εσωκομματική συζήτηση. Γαλάζιοι κύκλοι χαρακτήρισαν άστοχες τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, στον οποίον απάντησε και ο Παπαμιμίκος: Όχι σε κόμμα του ναι πριν τις εκλογές, μετά βλέπουμε

Την ώρα που αναμένεται να ριφθεί ο κύβος για πιθανές εκλογές, στη Νέα Δημοκρατία άνοιξε νέα εσωκομματική συζήτηση, με αφορμή τη χθεσινή παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κυριάκου Μητσοτάκη περί δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μετώπου από τα κόμματα του “ναι”.

Η Συγγρού άδειασε ευθέως με διαρροές τον κ.Μητσοτάκη, στον οποίο νωρίτερα είχε απαντήσει και ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84, ο κ.Παπαμιμίκος υπενθύμισε το πρόβλημα του εκλογικού νόμου εξηγώντας γιατί προεκλογικά δεν μπορεί να ευδοκιμήσει ένα τέτοιο σενάριο, άφησε όμως ανοιχτή τη συζήτηση για την επομένη των εκλογών.

«Ενόψει εκλογών, δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο σενάριο. Εάν γίνουν εκλογές, μετά όλα είναι στο τραπέζι και τα βλέπουμε, γιατί μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ένας εκλογικός νόμος πολύ συγκεκριμένος, τον οποίο ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι θα τον αλλάξει και τώρα δεν κάνει καμία συζήτηση για κάτι τέτοιο. 

Διότι, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, για να μπορέσει ένα κόμμα να λάβει το μπόνους των 50 εδρών, θα πρέπει να είναι ενιαίο και όχι συνασπισμός κομμάτων. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή, δε μπορεί να ευδοκιμήσει ένα τέτοιο σενάριο εξ’ ορισμού», δήλωσε ειδικότερα ο γραμματέας της ΝΔ.

Ο κ.Μητσοτάκης ο οποίος νωρίτερα το πρωί είχε εμφανιστεί εκ νέου στο Mega επιμένοντας στην πρόταση του, μιλώντας στη συνέχεια στον Alpha 9,84 διευκρίνισε ότι εφόσον τελικά οι εκλογές γίνουν άμεσα και καθώς δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση από Ποτάμι- ΠΑΣΟΚ, η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει τώρα.

Αλλά και μετά τη νέα αυτή δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, η Συγγρού θεώρησε σκόπιμο να κλείσει οριστικά το θέμα.

Γαλάζιοι κύκλοι χαρακτήριζαν το μεσημέρι άστοχες τις δηλώσεις στελεχών του κόμματος (δηλαδή του κ.Μητσοτάκη) για την ανάγκη συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού μετώπου. Προσέθεταν μάλιστα ότι οι δηλώσεις αυτές “δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά” αφού, όπως έλεγαν τα στελέχη που προτείνουν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συνασπισμού γνωρίζουν, “πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από την εκλογική νομοθεσία.”

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως “για το θέμα αυτό έχει γίνει από πέρυσι εξαντλητική και διεξοδική συζήτηση, από την οποία προέκυψε το συμπέρασμα ότι ο εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογες απαγορεύει ρητά στους συνασπισμούς κομμάτων να πριμοδοτηθούν με το μπόνους των 50 εδρών, σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές , όπου ισχύει η απλή αναλογική και δεν υπάρχει μπόνους”. Τονίζουν ακόμη ότι “το θέμα αυτό εχει συζητηθεί και με τα άλλα κόμματα του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού, τα οποία και δεν επιθυμούν τη συγκρότηση ενιαίου κόμματος”.

Στη ΝΔ σημειώνουν μάλιστα πως “ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εθνικές εκλογές διέλυσε τις συνιστώσες του και δημιούργησε ενιαίο κόμμα για να διεκδικήσει καθαρά το μπόνους, επομένως κάθε επαναφορά συζήτησης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά προκαλεί σύγχυση και πυροδοτεί ανούσιο και νοσηρό εσωκομματικό διάλογο την ώρα μάλιστα που είμαστε εν αναμονή εξελίξεων.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα