Η αγωνία του Κασσελάκη μπροστά στο Ενιαίο Μέτωπο

Διαβάζεται σε 5'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης SOOC

Περιοριστικό πλαίσιο στην εσωκομματική συζήτηση που έχει ξεκινήσει στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να θέσει η ηγεσία.

Η συζήτηση -πόσο μάλλον οι διεργασίες- για ένα ενιαίο μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων φαίνεται να είναι ο «εφιάλτης» του Στέφανου Κασσελάκη. Ακόμη και αν τεκμηριώνεται ως ο μόνος τρόπος για κυβερνητική εναλλαγή. Αντίστοιχα, οι φορείς τέτοιων «ανησυχιών» στον ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπονται αυτόματα σε «εσωκομματικό εχθρό» και τίθεται επίσης θέμα υπεράσπισης της… προεδρικής καρέκλας.

Αυτό προέκυψε εύγλωττα από τη χθεσινή συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κι ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και το ερχόμενο Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να μη μπορεί να αρνηθεί τα… «εκλογικά μαθηματικά», ιδίως από τη στιγμή που φαίνεται να είναι κυρίαρχο ρεύμα στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Έτσι, φραστικά δεν απορρίπτει εντελώς τη λογική των πολιτικών συμπράξεων. Αφήνει, όμως, ανοιχτή και την προοπτική να διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό για ένα κόμμα που στις εκλογές συγκέντρωσε μόλις 14,9% και παραμένει σε καθοδική πορεία.

Αυτό, όμως, που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να θεωρεί αδιαπραγμάτευτο είναι πως ο ίδιος θα είναι ο «ηγέτης» οποιασδήποτε εκδοχής των πραγμάτων.

«Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι ο ηγέτης οποιασδήποτε συνεννόησης» δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξή του στον ALPHA. «Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να είναι ο ηγέτης σε οποιοδήποτε σχήμα». Ξεκαθαρίζοντας μάλιστα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πως «όποιος δεν το πει είναι σε λάθος κόμμα». Δίχως να εξαιρεί από τον κανόνα αυτό ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Επανέφερε, όμως, και την εναλλακτική του πράγματος αναφέροντας πως «χρειαζόμαστε να έχουμε μια ξεκάθαρη δέσμευση ότι το κόμμα μας δεν πρόκειται να ρευστοποιηθεί αλλά θα συνεχίζει αυτόνομο να γίνει κυβέρνηση». Φράση που περιλαμβάνει και την απουσία συμπράξεων, ή ακόμη και την πολιτική συνεννόηση με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την οποία έχει αρκετές φορές μιλήσει δημόσια ο Στέφανος Κασσελάκης. Μάλιστα, στην ίδια συνέντευξη ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως «η ιδέα ότι θα ρευστοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τελειώνει εδώ και τώρα». Επιμένοντας στη «λήξη» οποιασδήποτε εσωκομματικής συζήτησης.

Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Στη βάση αυτή, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως επιδιώκει να «περιχαρακώσει» και τη συζήτηση που αναμένεται να γίνει στις επικείμενες συνεδριάσεις των οργάνων. Όπως επισήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης υπάρχουν θέματα που… επιτρέπονται οι διαφωνίες και άλλα για τα οποία η αντίθετη άποψη οδηγεί εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική ήταν η φράση του, σύμφωνα με την οποία «όποιος διαφωνεί σε θέματα πολιτικής έχει θέση στο κόμμα. Όποιος διαφωνεί ότι χρειαζόμαστε καταστατικό συνέδριο δεν ταιριάζει με την φιλοσοφία μου». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στα ίδια τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «τα όργανα αυτά θα αλλάξουν. Αυτή η αλλαγή φέρνει τριβές» ζητώντας από όσους διαφωνούν με την συγκεκριμένη εξέλιξη «να βρουν εναλλακτική λύση για τους εαυτούς τους».

Αυτά, ενώ η πρωτοβουλία των 87 στελεχών που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των εσωκομματικών ζυμώσεων φαίνεται να επιδιώκει μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Αρνούμενη όμως ότι έχει θέσει θέμα ηγεσίας του κόμματος. Από την άλλη βέβαια κορυφαία στελέχη της πρωτοβουλίας όπως η Όλγα Γεροβασίλη εκτιμά πως τέτοιο θέμα άνοιξε… μόνος του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε πρόσφατη δήλωσή της «ο Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε ένα ζήτημα μόνος του με ένα τεχνητό δίλημμα. Δεν έβαλε κανείς θέμα ηγεσίας. Ο ίδιος, όμως, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, είπε ότι αν ανοίξουν κάλπες στην Κεντροαριστερά θα είναι υποψήφιος. Την επόμενη μέρα είπε ότι αν είναι αντίπαλός μας ο κ. Τσίπρας πάλι θα είμαι υποψήφιος και στη συνέχεια είπε και ένα ‘Αλέξη πάμε; ’ Πού ακριβώς να πάμε;».

Την ίδια στιγμή, θυμίζουμε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις καταφυγής στη βάση με δημοψήφισμα που θα περιέχει το ερώτημα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς. Αυτή αρχικά τέθηκε από τους Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλο και έχει υιοθετηθεί από το σύνολο των 87 στελεχών και βουλευτών.

Επίσης, διακριτή πλατφόρμα έχει κατατεθεί από τον Διονύση Τεμπονέρα που μαζί με τον Χάρη Τσιόκα και τον Αντώνη Κοτσακά θέτουν ένα συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» προγραμματικής συζήτησης με τις δυνάμεις του κέντρου και της αριστεράς για την δημιουργία ενός μετώπου ενάντια στην Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με περιεχόμενο ανάλογο με αυτό της εκδήλωσης στο Θέατρο ΑΛΦΑ τον περασμένο Φεβρουάριο. Εκεί συμμετείχαν θυμίζουμε η Έφη Αχτσιόγλου εκ μέρους της Νέας Αριστεράς και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα