Η ακρίβεια παντού, οι πολίτες “στα χωριά” με κυβερνητική εντολή
Διαβάζεται σε 4'«Πηγαίνετε στην ενδοχώρα» αντί για τα νησιά, προτρέπει η Σοφία Βούλτεψη, ενώ το Υπουργείο Ναυτιλίας δηλώνει πως έχουμε «ελεύθερη παροχή υπηρεσιών» για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
- 08 Αυγούστου 2024 10:20
Η ακρίβεια, ιδίως την θερινή περίοδο είναι …φυσικό φαινόμενο! Αυτή την γραμμή υιοθετεί δημόσια με κάθε αφορμή η κυβέρνηση απέναντι στην κοινωνική δυσφορία για το ύψος των τιμών που εκτοξεύεται ακόμη περισσότερο την περίοδο των διακοπών.
Έτσι, τα τελευταία 24ωρα η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη προτρέπει τους πολίτες που δεν μπορούν να επισκεφθούν ένα ελληνικό νησί να…πάνε στα χωριά τους, ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας σε έγγραφη απάντησή του για τις ανατιμήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια υποστηρίζει πως δεν μπορεί να γίνει τίποτε γιατί έχουμε «ελεύθερη αγορά».
Στα χωριά σας
Το πνεύμα της κυβέρνησης εξέφρασε η Σοφία Βούλτεψη, σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Ερωτώμενη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες προκειμένου να κάνουν διακοπές, απάντησε πως «οι άνθρωποι βρίσκουν διεξόδους. Χωρίς να λέω ότι δεν πρέπει να υπάρξει λύση. Μπορούν να πάνε στο χωριό, μπορούν να πάνε στην ενδοχώρα».
Επισήμανε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα στα νησιά, δεν υπάρχει αμφιβολία και πρέπει να βρεθούν περισσότερες λύσεις αλλά όποιος λέει ότι έχει και μία μαγική λύση ότι με την έλευσή του στην εξουσία θα φτηνύνουν όλα, αυτό δεν γίνεται πιστευτό».
Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας πως «η καταγγελία συνέχεια, επειδή κι εμείς κυκλοφορούμε έξω, δεν είναι λύση». Στη συνέχεια, σύγκρινε τις τιμές στην Ελλάδας με άλλες χώρες υποστηρίζοντας ότι η Ισπανία έχει ακριβότερες μεταφορές για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως «κάθε χώρα έχει τα προβλήματά της. Όλες οι χώρες έχουν φτωχούς»!
Ελεύθερη αγορά
Το ότι η υφυπουργός Μετανάστευσης δεν έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά παρέκκλιση από την κυβερνητική γραμμή πιστοποιεί και η έγγραφη απάντηση που έδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή επισημαίνονταν οι συνεχείς ανατιμήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και την πίεση που αυτές ασκούν στους πολίτες.
Το πνεύμα της απάντησης του ΥΠΕΝ ήταν ξεκάθαρο: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει καμία παρέμβαση γιατί η χώρα λειτουργεί σε καθεστώς «ελεύθερης παροχής υπηρεσιών». Μάλιστα, το υπουργείο επικαλέστηκε τόσο την εγχώρια όσο και την κοινοτική νομοθεσία.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην απάντησή του «στις τιμές των εισιτηρίων στις θαλάσσιες ενδομεταφορές, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2932/2001 (Α’ 145), όπως κωδικοποιήθηκε με το ν.4948/2022 (Α’ 125), από την 1η Νοεμβρίου 2002 εφαρμόζεται η αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, με σκοπό την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τον Κανονισμό (ΕΟΚ) 3577/1992 του Συμβουλίου της 7ης Δεκεμβρίου 1992. Σε συμμόρφωση με το ως άνω θεσμικό πλαίσιο, έχει εκδοθεί η υπ΄ αριθμ. 3323.1/02/08/21-03-2008 απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεν υφίσταται ανώτατη επιτρεπόμενη τιμολόγηση σε συνδέσεις λιμένων που πληρούν συγκεκριμένα-κριτήρια-προϋποθέσεις απελευθέρωσης των ναύλων, όπως ο ελάχιστος αριθμός διακινούμενων επιβατών και ο αριθμός των δραστηριοποιούμενων εταιρειών. Αντίθετα, τόσο στις συνδέσεις που δεν πληρούν τα κριτήρια απελευθέρωσης όσο και στις συνδέσεις που εξυπηρετούνται με σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας (επιδοτούμενα δρομολόγια) εφαρμόζεται το κρατικό τιμολόγιο, δηλαδή το Υπουργείο καθορίζει την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμολόγηση της οικονομικής ή ενιαίας θέσης επιβατών, των Ι.Χ.Ε. οχημάτων μήκους μέχρι 4,25 μέτρα και την τιμή ανά μέτρο στα φορτηγά».
Την απάντηση του ΥΠΕΝ σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης, λέγοντας πως «το αόρατο χέρι της αγοράς «ρυθμίζει» ελεύθερα τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Τα αποτελέσματα τα αντιλαμβάνονται καλύτερα οι οικογένειες που το φετινό καλοκαίρι αντιμετώπισαν δυσκολίες ακόμα και ολιγοήμερων μετακινήσεων προς τα νησιά. Η ελεύθερη αγορά που επικαλείται το Υπουργείο δεν αφήνει περιθώρια παρέμβασης. Στις μεγάλες και περισσότερες γραμμές, οι τιμές των ναύλων τραβούν το ράλι της ανηφόρας. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ παρουσιάζει δεκάδες ελλείψεις οργανικών θέσεων, καλείται από το Υπουργείο Ναυτιλίας να συνεργαστεί για τον έλεγχο της αγοράς. Ουδεμία αντίληψη της πραγματικότητας, δηλαδή».
Όλα τα παραπάνω σε μία περίοδο που, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για την επίδραση των ανατιμήσεων στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, μόνο 1 στους 2 πολίτες της χώρας θα κάνει διακοπές το καλοκαίρι του 2024.