Η αμφισβήτηση της γαλάζιας ηγεμονίας

Η αμφισβήτηση της γαλάζιας ηγεμονίας
Η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Eurokinissi

Τα πρώτα δείγματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης στην Βουλή. Τα πολιτικά στοιχεία στις τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Η «βεντάλια» των πολιτικών δυνάμεων που έχουν ως στόχο την αμφισβήτηση της «γαλάζιας κυριαρχίας» που προέκυψε από το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου, άνοιξε κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Βουλή. Δίνοντας έτσι τα πρώτα δείγματα του νέου πολιτικού τοπίου που διαμορφώνεται με την Νέα Δημοκρατία να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και την ακροδεξιά να διαθέτει ένα μειοψηφικό μεν, αλλά ισχυρό στίγμα.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η χθεσινή αντιπαράθεση θα επαναληφθεί το Σάββατο, όπου θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης λίγο πριν την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος κλήθηκε να εκπροσωπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δίχως να έχει την ιδιότητα το προέδρου του κόμματος του, με τη διαδικασία της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Θέλησε όμως να εστιάσει στο ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος εξουσίας, το «εμπόδιο» στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και ο πυλώνας για τη δημιουργία μίας προοδευτικής διεξόδου για τη χώρα και την κοινωνία».

Επιχειρώντας την αποδόμηση των προγραμματικών δηλώσεων που μόλις είχε αναγνώσει ο πρωθυπουργός ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε την απουσία κομβικών θεμάτων για την κοινωνία. Σημείωσε πως «δεν ακούσαμε κάτι για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον κ. Μητσοτάκη, ενώ χιλιάδες άνθρωποι μένουν και θα μείνουν στο δρόμο.Δεν ακούσαμε κουβέντα για την αυτοδιοίκηση και για την αποκέντρωση. Δεν ακούσαμε και κουβέντα για το σιδηρόδρομο και την ασφάλεια στις μεταφορές».

Ο Σωκράτης Φάμελλος Eurokinissi

Στάθηκε μάλιστα ειδικά στην λογική των επιδομάτων που υπήρξε η βάση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ότι «από λεφτά των φορολογουμένων επιδοτεί την ακρίβεια». Σχολίασε πως η Ν.Δ «ενώ είχε υποσχεθεί τη φορολόγηση των διυλιστηρίων για τη χρηματοδότηση του market pass η φορολόγησή τους έχει μετατεθεί για μετά τον Ιούλιο και βλέπουμε. Δεν έχει συμπεριλάβει επίσης τα υπερκέρδη του 2023 σε αντίθεση με όσα προβλέπει ο σχετικός Κανονισμός της ΕΕ». Έκανε παράλληλα ειδική αναφορά στον τομέα της υγείας σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «επιστρέφει» στο «βασικό της πολιτικό σχέδιο που ήταν και είναι η υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και η ιδιωτικοποίηση των «φιλέτων» του».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την διαφοροποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την βασική έννοια την οποία επικαλείται η Ν.Δ ως πανάκεια για την οικονομική της πολιτική, την «Ανάπτυξη». Όπως ανέφερε «η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιείται με όρους φαρ ουεστ, χωρίς κανόνες, χωρίς έλεγχο, με επικοινωνιακές εξαγγελίες. Και υποθηκεύει το μέλλον και τη βιωσιμότητα της οικονομίας, αλλά και το φυσικό περιβάλλον της χώρας όπου η καθυστέρηση είναι και τραγική».

Στο πλαίσιο αυτό ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές του Σωκράτη Φάμελλου στην συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων αφού όπως είπε «ισχυροποιήθηκαν συντηρητικές απόψεις και πολιτικές δυνάμεις και ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας ηγεμονικής επιλογής του κ. Μητσοτάκη». Τόνισε μάλιστα πως «δεν έχουμε χώρο και χρόνο για παραγοντισμούς, αυθεντίες και κομματικούς εγωισμούς που λειτουργούν τελικά εις βάρος των αναγκών της κοινωνίας και προς όφελος συντηρητικών και αντιλαϊκών πολιτικών».

Αντίπαλο δέος στον Μητσοτάκη

Στην δική του πρώτη εμφάνιση στην Βουλή με την ιδιότητα του πολιτικού αρχηγού, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έκρυψε την πρόθεσή του στην τρέχουσα συγκυρία να αποτελέσει το «αντίπαλο δέος» όχι απλά στην Νέα Δημοκρατία αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ευθέως στον πρωθυπουργό αρκετές φορές στην ομιλία του, ενώ φάνηκε να είχε προβλέψει την έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το ΠΑΣΟΚ ώστε από κοινού να συναινέσουν για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης eurokinissi

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε σε αυτό απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και λέγοντας πως «κάνατε σύμβολο αυτής της κορυφαίας διαδικασίας μόνο το άρθρο 16. Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα. Αλλά δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα: Την αυτονομία Τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων».

Επίσης, αναφερόμενος στην οικονομία είπε πως «ο Πρωθυπουργός παρουσίασε μία εξωραϊσμένη εικόνα της οικονομίας. Έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν και απέκρυψε όσα έρχονται» ενώ υποσχέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως πλέον οι δυο τους θα συναντώνται συχνά, όχι σε προσωπικές συναντήσεις όπως ζητούσε ο πρωθυπουργός προεκλογικά, αλλά στις κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αρνήθηκε πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρνητικό σε συναινέσεις. Ξεκαθάρισε όμως τα κριτήρια των συναινέσεων αυτών. Όπως δήλωσε το κόμμα του «θα είναι ο γνήσιος αντίπαλος του ανορθολογισμού και της συντήρησης , η φωνή της λογικής και της προόδου. Χωρίς τοξικότητα, χωρίς εύκολες λύσεις, χωρίς την πολιτική της ατάκας και του ανέξοδου εντυπωσιασμού, που τον πλήρωσε όμως ακριβά ο ελληνικός λαός. Πυξίδα των συναινέσεων και των αντιπαραθέσεων μας είναι το συμφέρον του λαού και της πατρίδας».

Κοινωνικές αντιστάσεις

Στις κοινωνικές αντιστάσεις εστίασε την παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας εκτιμώντας ότι οι προγραμμτικές δηλώσεις που ανέγνωσε ο πρωθυπουργός συνιστούν μήνυμα για το ότι «η ΝΔ, θα επιχειρήσει να ”τρέξει” ακόμα πιο αποφασιστικά την επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα».

Δημήτρης Κουτσούμπας Eurokinissi

Ο Δ.Κουτσούμπας ξεκαθάρισε πως «εμείς δεν πρόκειται να κρατήσουμε καμιά στάση αναμονής απέναντί σας, ούτε φυσικά να σας δώσουμε κάποια περίοδο χάριτος» αποσαφηνίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ακολουθήσει διστακτικές αντιπολιτευτικές τακτικές λόγω του εκλογικού αποτελέσματος. Αντίθετα είπε πως «έχετε αντίπαλο, κύριοι της κυβέρνησης, και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να σας βάλει εμπόδια, να δυσκολέψει το αντιλαϊκό έργο σας, για να έχει ο ελληνικός λαός κατακτήσεις. Αυτή είναι η δική μας δέσμευση»

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα