Η αναφορά Τσίπρα στις τρεις γιαγιάδες της Λέσβου και οι αιχμές σε Μέρκελ
Το προσφυγικό ήταν ξεχωριστό θέμα στην κοινή συνέντευξη τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου, με προεκτάσεις όσον αφορά στη γερμανική πίεση για κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο. Το βάρος που έχει αναλάβει η Ελλάδα τόνισε ο Ολάντ, ζητώντας μεγαλύτερη αλληλεγγύη στη χώρα μας
- 23 Οκτωβρίου 2015 14:18
Εκτενείς ήταν οι αναφορές του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την κοινή τους συνέντευξη τύπου στο προσφυγικό, το οποίο αποτελεί άλλωστε το πρώτο θέμα σε όλη την Ευρώπη, μαζί με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Οι δύο ηγέτες χρησιμοποίησαν τις λέξεις “αλληλεγγύη” και “ανθρωπιά”, με τον κ.Τσίπρα να αναφέρεται στη φωτογραφία των τριών γιαγιάδων από τη Λέσβο που ταΐζουν ένα μωρό προσφύγων, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές όσον αφορά στη γερμανική πίεση για κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο με αφορμή την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ειδικότερα ότι το πρώτο κέντρο υποδοχής προσφύγων (hotspot) είναι ήδη σε λειτουργία και σε διαδικασία οικοδόμησης τα άλλα τέσσερα, τονίζοντας ότι οι τοπικές κοινωνίες και η κυβέρνηση έχουν υπερβεί τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο θέμα που έχει ανθρωπιστικό πρόσημο.
“Οι νησιώτες ανοίγουν την αγκαλιά τους. Υπάρχει μία συγκινητική φωτογραφία με τρεις ηλικιωμένες κυρίες σε ένα ελληνικό νησί να ταΐζουν ένα βρέφος. Αυτή είναι η εικόνα της Ευρώπης που θέλουμε και όχι η εικόνα των τειχών και της βίαιης απώθησης ανθρώπων”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Εξέφρασε δε στη συνέχεια την αλληλεγγύη τόσο του ίδιου όσο και του κ. Ολάντ στην κ. Μέρκελ και τη γερμανική κυβέρνηση, που έχει δεχθεί πάνω από 800.000 πρόσφυγες, προσθέτοντας: “Και ευτυχώς δεν είχε την ίδια στάση που είχαν άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη γιατί αν και η Γερμανία ύψωνε τείχη δε θα υπήρχε Ευρώπη. Οι αρχές της ανθρωπιάς πρέπει να διέπουν το ευρωπαϊκό όραμα, αλλιώς δεν υπάρχει ενωμένη Ευρώπη”.
Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την προσπάθεια συνεννόησης της Ευρώπης με την Τουρκία και στο σημείο αυτό είπε: “Θέλω να τονίσω ότι η ΕΕ συνεννοείται με την Τουρκία, όχι η Γερμανία. Ή επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία ήταν μία διμερής επίσκεψη κατανοητή, αλλά η ΕΕ ως σύνολο συνεννοείται με την Τουρκία”.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση του με το Γάλλο Πρόεδρο συζητήθηκε η στήριξη των ελληνικών νησιών που υποδέχονται κύματα προσφύγων, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία όσον αφορά στη διαχείριση του ζητήματος εντός τη γείτονος χώρας. Σημείωσε επίσης ότι η προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας πρέπει να γίνει συντεταγμένα και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όχι με α λα καρτ λογική εκπτώσεων από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Από την πλευρά του ο κ.Ολάντ αναφέρθηκε στις συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ που υποδέχονται πρόσφυγες, όπως η Τουρκία, την οποία κάλεσε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παρακολουθήσει τα δικά της σύνορα, ζητώντας ταυτόχρονα να υπάρξει οικονομική στήριξη προς την Τουρκία ώστε να υποδεχθεί τους πρόσφυγες και να δημιουργηθούν κέντρα εντός της γειτονικής χώρας ώστε να περιοριστούν οι ροές προς την Ελλάδα.
“Η Ελλάδα έχει αναλάβει πολύ σημαντικό βάρος Αυτοί που δεν ξέρουν τι σημαίνει αλληλεγγύη, τώρα ίσως το καταλάβουν καλύτερα”, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Τόνισε επίσης ότι: “Είναι απαραίτητο να στηρίξουμε τις χώρες υποδοχής. Δεν μπορούν να αναλάβουν τελείως το βάρος Ελλάδα και Ιταλία”. Ανέφερε άλλωστε δύο φορές ότι η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη για την προστασία των συνόρων της.
Χαιρέτισε όλους τους Έλληνες που αντιμετώπισαν όπως είπε τους πρόσφυγες με αξιοπρέπεια και με ευρωπαϊκές αξίες και ζήτησε να στηριχθεί οικονομικά και με εξοπλισμό η Ελλάδα.
Ανέφερε ότι 60 Γάλλοι εμπειρογνώμονες είναι στη διάθεση της Frontex και 18 για την υποδοχή στα hotospots και είπε ότι: “Χρειάζεται ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και ενίσχυση δυνατοτήτων ώστε να μπορέσουμε να υποδεχθούμε αυτούς που πρέπει και να επαναπέμψουμε όσους δεν πληρούν κριτήρια για άσυλο.
Τέλος ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικής λύσης στη Συρία ώστε να λυθεί το ζήτημα και όσον αφορά στις συνομιλίες στις οποίες συμμετέχουν Αμερικάνοι και Ρώσοι αλλά όχι Ευρωπαίοι, εξέφρασε την άποψη ότι θα ακολουθήσουν και νέες επαφές με τη συμμετοχή και της ΕΕ, λέγοντας: “Δεν μπορεί να υπάρξει διαδικασία για τη Συρία χωρίς την Ευρώπη”.