Η απάντηση του Σαμαρά στους γαλάζιους διαφωνούντες
Ο πρόεδρος της Ν.Δ επιχειρεί να αποσείσει τις κατηγορίες για έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας, όμως οι αρχαιρεσίες για το 15μελές πολιτικό συμβούλιο, τους τομεάρχες και συντονιστές δεν αναμένεται να σταματήσουν τις φωνές κριτικής
- 16 Μαρτίου 2015 06:49
Μετά τις θυελλώδεις συνεδριάσεις της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας και της πολιτικής επιτροπής προ δέκα και επτά ημερών αντίστοιχα, η εβδομάδα που ξεκινά σηματοδοτείται για τη Νέα Δημοκρατία από τις αρχαιρεσίες για το δεκαπενταμελές πολιτικό συμβούλιο υπό τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς και τους τομεάρχες και συντονιστές.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ θέλει μέσω των διαδικασιών αυτών να απαντήσει στους αμφισβητίες, που τον κατηγορούν μεταξύ άλλων για την έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας και συλλογικότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι σκοπεύει να εκχωρήσει τον έλεγχο της κομματικής διοίκησης και την επιλογή της πολιτικής γραμμής.
Πολλά κεντρικά πρόσωπα διαφόρων τάσεων (Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης) συμμετέχουν ex officio στο άτυπο πολιτικό συμβούλιο. Έτεροι “παίκτες” (Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας, Ευριπίδης Στυλιανίδης) μέχρι στιγμής επιλέγουν να διαχωρίζουν τη θέση τους. Έτσι για τις τέσσερις εκλόγιμες θέσεις ακούγονται ονόματα έτερων στελεχών, που δεν έχουν μέχρι στιγμής τοποθετηθεί σε κάποιο πόστο και τα οποία σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό έχουν ταχθεί στο πλευρό του κ.Σαμαρά (Μάκης Βορίδης, Βασίλης Κικίλιας, Όλγα Κεφαλογιάννη).
Η εκλογή των τεσσάρων βουλευτών, που θα συμμετάσχουν στο δεκαπενταμελές, θα γίνει με μυστική ψηφοφορία και μονοσταυρία, οπότε το αποτέλεσμα θα προσφερθεί ούτως ή άλλως για ενδιαφέροντα πολιτικά συμπεράσματα: Εάν για παράδειγμα σημαντικός αριθμός βουλευτών σιωπηρά αποδοκιμάσει τη διαδικασία δια του λευκού/μη σταυροδοσίας.
Αυτό δε σημαίνει ότι οι διαφωνούντες θα σταματήσουν την κριτική στον πρόεδρο της Ν.Δ, ο οποίος αρνήθηκε το συνέδριο και θεώρησε ως λήξαν το θέμα της ηγεσίας. Τουναντίον, η αποστασιοποίηση της τριάδας Μπακογιάννη- Δένδια- Στυλιανίδη και πολλών βουλευτών, που δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια τους για τη σημερινή ηγεσία (συνολικά περίπου 20 τον αριθμό), αποτελεί στρατηγική επιλογή σε ένα πόλεμο φθοράς.
Οι συναντήσεις και οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, με στόχο να υπάρξουν πολιτικές παρεμβάσεις ιδεολογικού κυρίως χαρακτήρα- όχι όμως άμεσα. Η ομάδα Πούλιτζερ για παράδειγμα (η κίνηση κομματικών στελεχών της γενιάς των 40, πρώην ΟΝΝΕΔιτών) σχεδιάζει μετά το Πάσχα μία εκδήλωση-συνάντηση ευρύτερου χαρακτήρα, αλλά και αυτό είναι ακόμη στα σπάργανα.
Γεγονός επίσης παραμένει ότι οι διαφωνούντες δεν συμφωνούν ούτε μεταξύ τους για την επόμενη ημέρα, με αποτέλεσμα ο κ.Σαμαράς να κερδίζει χρόνο και να αναμένει τις εξελίξεις από το κυβερνητικό μέτωπο.