Η απειλή των “έξι”. Από ποιους κινδυνεύει το πολυνομοσχέδιο

Η απειλή των “έξι”. Από ποιους κινδυνεύει το πολυνομοσχέδιο

Ποιοι είναι οι έξι αντάρτες. Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως εξακολουθούν να εκτιμούν ότι την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας οι διαφωνούντες θα κάνουν πίσω μπροστά στον κίνδυνο να μην καταβληθεί η δόση.

Έξι είναι πλέον οι βουλευτές που αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση τους στην ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει τα κριτήρια για τη διάθεση του “κοινωνικού μερίσματος” των 500 εκ ευρώ ταυτόχρονα με την κατάθεση στη Βουλή των διατάξεων της συμφωνίας με την τρόικα. 

Της Βίκυς Σαμαρά

Στους διαφωνούντες προστέθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος μετά το “αντάρτικο” στο δήμο Αθηναίων, δοκιμάζει εκ νέου τα νεύρα του Μαξίμου, που μετρά ψήφους, αλλά μένει σταθερό στη γραμμή της συνολικής συμφωνίας, θέλοντας να κόψει στους διαφωνούντες κάθε ελπίδα για αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο. 

Τη γκρίνια στο εσωτερικό των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων επιτείνει όμως το γεγονός ότι ακόμη ουδείς έχει δει το τελικό κείμενο της συμφωνίας, αλλά και ότι τελικά το πιθανότερο είναι οι επίμαχες διαρθρωτικές αλλαγές να έλθουν σε ένα άρθρο μαζί με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις πλην αυτών για τις ανακεφαλαιποιήσεις των τραπεζών και τα φορολογικά ζητήματα, που θα αποτελέσουν ξεχωριστά άρθρα. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ο κ.Κακλαμάνης συντάχθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο στο θέμα του γάλακτος και εξέφρασε τη δική του αντίθεση στην κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, απέφυγε να προαναγγείλει ποια θα είναι η στάση του στην ψηφοφορία δεδομένου όπως είπε δε γνωρίζει τι ακριβώς θα περιέχει το πολυνομοσχέδιο και “ο σατανάς βρίσκεται στις λεπτομέρειες”. Συμβούλεψε πάντως την κυβέρνηση “να μην το φέρουν σε ένα άρθρο, γιατί ενδεχομένως να βρεθούν προ εκπλήξεων, δυσάρεστων για εκείνους.”

Ο κ.Κακλαμάνης είναι ο έκτος βουλευτής που εκφράζει επισήμως τη διαφωνία του, μετά τον κ.Χαρακόπουλο και τον Ιορδάνη Τζαμτζή της Ν.Δ και τους Μιχάλη Κασσή, Θάνο Μωραϊτη και Νίκο Σηφουνάκη από το ΠΑΣΟΚ. 

Ο κ.Κασσής επανήλθε σήμερα με συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”, δηλώνοντας μάλιστα πως μετάνιωσε για την επιλογή του να στηρίξει τη συγκυβέρνηση και ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα του κάνει χάρη εάν τον διαγράψει. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως εξακολουθούν να εκτιμούν ότι την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας οι διαφωνούντες θα κάνουν πίσω μπροστά στον κίνδυνο να μην καταβληθεί η δόση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ταυτόχρονα με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου θα γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις για τη χορήγηση εφάπαξ επιδομάτων που θα κυμαίνονται από 400 και θα φτάνουν τα 1.000 ευρώ, σε χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους και ένστολους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα