Η ασφάλεια ως βασική πολιτική προτεραιότητα της ΝΔ

Η ασφάλεια ως βασική πολιτική προτεραιότητα της ΝΔ

«Δεν έχει νόημα να αναμένει κανείς από την κυβέρνηση και τον κ. Τόσκα πρωτοβουλίες κατά της ανομίας και της παραβατικότητας» σημειώνουν στελέχη της ΝΔ

Η προβολή της ατζέντας «νόμος και τάξη» με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 11χρονου μαθητή στο Μενίδι από αδέσποτη σφαίρα προφανώς και ήταν αναμενόμενη ως πολιτική αντίδραση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα θέματα ασφάλειας ως «βασική πολιτική προτεραιότητα της ΝΔ» αφήνοντας αιχμές για ανοχή της κυβερνητικής πολιτικής στην παραβατικότητα και την εγκληματικότητα.

Ωστόσο αυτό που ξεχωρίζει την παρέμβαση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προβολή μιας συνολικότερης ατζέντας που δεν έχει σκοπό τόσο την πίεση προς την κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων που θα περιορίσουν τέτοια φαινόμενα, όσο την ανάληψη μιας σειράς δεσμεύσεων από τη ΝΔ που δίνουν το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα μιας δικής της κυβέρνησης και αναδεικνύουν τις ιδεολογικές διαφορές της από την παρούσα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως σημειώνουν στελέχη της ΝΔ «δεν έχει νόημα να αναμένει κανείς από αυτή την κυβέρνηση και τον κ. Τόσκα πρωτοβουλίες κατά της ανομίας, της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας». Γι’ αυτό άλλωστε πέραν κάποιων συγκεκριμένων προτάσεων για την αστυνόμευση περιοχών όπως αυτών της Δυτικής Αττικής ο πρόεδρος της ΝΔ προέβαλε μια ευρεία δέσμη προτάσεων που ξεφεύγουν απ’ αυτό καθ’ αυτό το θάνατο από αδέσποτη σφαίρα του μικρού μαθητή και αγκαλιάζουν από τον ποινικό κώδικα μέχρι την τρομοκρατία και από την επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ μέχρι την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και την επανίδρυση φυλακών τύπου Γ.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ στην ίδια κατεύθυνση δεν δίστασε προ ημερών να συνδέσει τη χρονική συγκυρία της συζήτησης για την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου του υπουργείου παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, με την τρομοκρατική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Βεβαίως αυτή η προσέγγιση της ΝΔ και του προέδρου της πηγάζει από μια γενικότερη αντίληψη που έχει η κεντροδεξιά και δεν είναι άλλη από το ότι «η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας» και παράγοντας δημιουργίας φιλικού, προς τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη κλίματος.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η λογική της καταστολής φαίνεται να λαμβάνει προτεραιότητα έναντι της πρόληψης και η αστυνόμευση παίζει κυρίαρχο ρόλο. Πολλές φορές δε, παίρνει απόλυτο χαρακτήρα σε σημείο τέτοιο που τροφοδοτεί απόψεις, όπως αυτή που κατ’ επανάληψη έχει εκφράσει και το έκανε και χτες από του βήματος της βουλής ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, που δικαιολογούν και δικαιώνουν αυταρχικές στάσεις και συμπεριφορές όπως αυτή του διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου και της καταδίκης ανήλικων μαθητών με το σκεπτικό ότι «οι μαθητές πρέπει να μαθαίνουν ότι οι νόμοι πρέπει να τηρούνται. Αν δεν το μάθουν σε αυτή την ηλικία τότε η Ελλάδα καταλήγει Δυτική Αττική».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα