Η Αθήνα εύχεται αποκλιμάκωση Ιράν-Ισραήλ και δεν θέλει να… μπλέξει

Διαβάζεται σε 4'
Ισραηλινοί στρατιώτες
Ισραηλινοί στρατιώτες AP

Το Μαξίμου δια Μαρινάκη πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις Μεϊμαράκη, εστιάζοντας στην έκκληση για αποφυγή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή. Καθησυχαστική η κυβέρνηση για τις τιμές των καυσίμων και το μεταναστευτικό.

Λεπτές ισορροπίες απέναντι στην ισορροπία τρόμου στη Μέση Ανατολή προσπαθεί να κρατήσει η κυβέρνηση, αναμένοντας όπως και όλος ο πλανήτης ποια θα είναι τελικά η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν μετά το βομβαρδισμό της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

Το Μαξίμου επιμένει στη γραμμή που διατυπώθηκε μετά το ΚΥΣΕΑ, εστιάζοντας στη έκκληση προς όλες τις πλευρές για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Γραμμή που άλλωστε έχουν υιοθετήσει πρώτες οι ΗΠΑ, που προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν την αντίδραση του Ισραήλ.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας πάντως βγήκαν ένα βήμα πιο μπροστά. Όπως ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος εκ νέου στις ευρωεκλογές, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει από τη Νέα Υόρκη ότι: “Η Ελλάδα είναι ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, είμαστε ενεργό μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι, αν μας ζητηθεί, πρέπει να ανταποκριθούμε”.

Ερωτηθείς εάν αυτή είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης, καθώς και εάν η χώρα μας θα διαθέσει βάσεις και τον εναέριο χώρο της για ενδεχόμενες επιχειρήσεις κατά του Ιράν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε πάντως με νόημα: “Η ελληνική θέση περιγράφηκε αναλυτικά και διεξοδικά μετά το ΚΥΣΕΑ. Είναι αυτή όπως αποτυπώθηκε και δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο. Εμείς είμαστε όπως πρέπει σε απόλυτη επιφυλακή και με πολύ άρτια ενημέρωση. Δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο, για να μην υπάρχει ανησυχία στους πολίτες. Η Ελλάδα είναι σταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή. Το έχει αποδείξει πολλάκις. Όσα διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το ΚΥΣΕΑ, εκφράζουν τη χώρα”.

Ο κ. Μαρινάκης πάντως κάλυψε τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανάρτησε μία απεικόνιση της ελληνικής μαζί με την ισραηλινή σημαία, σπεύδοντας να δηλώσει την υποστήριξη του στο Ισραήλ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι εν προκειμένω δεν υπήρξε αλλοίωση εθνικού συμβόλου, αλλά ότι ο κ. Γεωργιάδης έβαλε τις δύο σημαίες τη μία δίπλα στην άλλη, θέλοντας να δείξει την καταδίκη της επίθεσης κατά του Ισραήλ και να δώσει έμφαση στην αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης- αν και στην πραγματικότητα ο υπουργός Υγείας δεν έκανε το δεύτερο.

Ο κ. Μαρινάκης απέφυγε δε να απαντήσει ευθέως τι μέλλει γενέσθαι με τη φρεγάτα Ύδρα, η οποία συμμετέχει σε διεθνή αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία της ναυσιπλοΐας από τους αντάρτες Χούθι, που έχουν τη στήριξη του Ιράν.

“Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε επίπεδο επικοινωνίας και όσα προβλέπουν τα πρωτόκολλα. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι σωστό να μπούμε σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες”, είπε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε επίσης να απαντήσει στο ερώτημα εάν η Αθήνα θα αναλάβει κάποιο διπλωματικό ρόλο στο πλαίσιο των προσπαθειών για αποκλιμάκωση στην περιοχή.

“Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι”

Στο ερώτημα δε εάν η κυβέρνηση ανησυχεί για επιπτώσεις της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή στο προσφυγικό και στο οικονομία, ο κ. Μαρινάκης επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός, αλλά και αισιόδοξος ότι εν τέλει δεν θα κλιμακωθεί η κατάσταση.

“Απευθύναμε και εμείς έκκληση, όπως πολλές άλλες χώρες, για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Θεωρούμε ότι αυτή την έκκληση θα ακούσουν όλες οι πλευρές. Δεν θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Η Ελλάδα έχει αποδείξει -και στη διαχείριση αυξημένων προσφυγικών ροών – ότι έχει αντανακλαστικά. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι δεν θα βρεθούμε σε αυτό το σημείο. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουμε μηχανισμό να διαχειριστεί έκτακτες καταστάσεις. Απόδειξη στο προσφυγικό, όπου μετά την αύξηση των ροών το Σεπτέμβριο, τις έχουμε μειώσει πάνω από 30%, λόγω της ταχύτερης διαδικασίας ασύλου και επιστροφών και της αποτελεσματικής και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα φύλαξης συνόρων”, πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Ερωτηθείς ειδικότερα για την προαναγγελία των βενζινοπωλών ότι στο τέλος της εβδομάδας η μέση τιμή της βενζίνης αναμένεται να φτάσει στα δύο ευρώ, ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι κατά τις πολλαπλές έκτακτες και εισαγόμενες – όπως τόνισε – κρίσεις τα τελευταία χρόνια “έχει αποδείξει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι στις έκτακτες καταστάσεις δεν αφήνει ποτέ τους πολίτες απροστάτευτους”. Πρόσθεσε όμως ότι: “Αλλά δεν υπάρχει λόγος αυτή στιγμή να μεταφέρουμε εκνευρισμό και ανησυχία στους πολίτες. Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και περιμένουμε αποκλιμάκωση .”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα