Στο τραπέζι το βέτο της Ελλάδας, εάν δεν τηρηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάζεται σε 5'
Ορκωμοσία της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα
Ορκωμοσία της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα AP Photo/Boris Grdanoski

Σαφή μηνύματα προς τη Βόρεια Μακεδονία στέλνει σε όλα τα επίπεδα η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα επιμένει ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν κακή και υποστηρίζει ότι ευτυχώς δεν έφερε τα μνημόνια συνεργασίας.

Εμμέσως πλην σαφώς, η Αθήνα βάζει στο τραπέζι ακόμη και το βέτο στην πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, εφόσον η γειτονική χώρα δεν τηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ερωτηθείς ειδικότερα εάν η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, μετά και την αυστηρή προειδοποίηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Σκόπια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε με νόημα:

“Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Αλλά είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται πολλές ερμηνείες αυτό που λέμε. Είναι μία αναγκαία προϋπόθεση ο σεβασμός στη συμφωνία των Πρεσπών για κάθε βήμα των Σκοπίων προς την ΕΕ”. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο κ. Μητσοτάκης με ανάρτησή του χαρακτήρισε την επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα, προκλητική, παράνομη και ανεπίτρεπτη πρωτοβουλία. Και διαμήνυσε ότι: “κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων”.

Ασκήσεις ισορροπίας από την κυβέρνηση της ΝΔ

Για μία προκλητική και προσβλητική ενέργεια της νέας Προέδρου της γειτονικής χώρας έκανε λόγο και ο κ. Μαρινάκης. Σημείωσε ότι η χρήση του όρου “Μακεδονία” σκέτο από την κ. Σιλιανόφσκα είναι αντίθετη στη σύνταγμα της χώρας της και στη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία υπογράμμισε ότι μετά την ψήφιση της υποχρεούνται να εφαρμόσουν και τα δύο κράτη.

“Αυτό είναι δεδομένο δεν επιδέχεται ερμηνειών. Κάτι που φαίνεται να δέχθηκαν και η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που κινήθηκαν άμεσα – κάτι που δείχνει τα αντανακλαστικά χώρας και την απήχηση που έχει πλέον η Ελλάδα”, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Μαρινάκης απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ παρέμπεψε σε ένα tweet του κ. Μητσοτάκη στις 24/1/2019, σχολιάζοντας καυστικά ότι “μπορεί να το δει ο κ. Κασσελάκης στα social”. Στο συγκεκριμένο tweet ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης, πρόεδρος της ΝΔ, δήλωνε ότι: “Εαν η συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, δεν μπορεί να ακυρωθεί, γιατί διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο”. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνεπώς υποστήριξε ότι: “Εμείς δεν κρυφτήκαμε. Ως αντιπολίτευση είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας και είχαμε καταψηφίσει. Στάση για την οποία δεν έχουμε μετανιώσει, έχουμε την ίδια άποψη.” Αλλά πρόσθεσε: “Σεβόμαστε απολύτως όσα έχει υπογράψει η χώρα. Εχουμε ως σοβαρό κράτος υποχρέωση να τα εφαρμόσουμε. Το έχουμε πει αυτό και πριν από τις εκλογές του 2019, γιατί κάποιοι καθ έξιν πολιτικοί απατεώνες τολμούν και μιλούν για πολιτική απάτη”. 

“Καλύτερα που δεν έχουν ψηφιστεί ακόμη τα μνημόνια συνεργασίας με Βόρεια Μακεδονία”

Επιτέθηκε μάλιστα στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί προανήγγειλε ότι θα φέρει εκ νέου με δική του πρωτοβουλία τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία αποτελούν απόρροια της συμφωνίας των Πρεσπών και τα οποία δεν κύρωσε ποτέ η κυβέρνηση της ΝΔ, λόγω της αντίδρασης του Αντώνη Σαμαρά.

“Κόπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τα μνημόνια. Αξιοπερίεργη σπουδή, ακόμη και μία μέρα μετά την απαράδεκτη επιλογή της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτηκε να επαναφέρει τα μνημόνια μία μέρα μετά”, σχολίασε ο κ, Μαρινάκης και πρόσθεσε:

“Ρωτάμε ειλικρινώς, την αξιωματική αντιπολίτευση και τους πολίτες, θα ήταν καλύτερο αυτή την περίοδο να έχουν ψηφιστεί τα μνημόνια; Μήπως είναι καλύτερο που δεν έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα; Γιατί εμείς είμαστε ειλικρινείς, αλλά η ψήφιση των μνημονίων εξαρτάται και από την άλλη πλευρά και πόσο συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της είναι.” 

Ο κ. Μαρινάκης στη συνέχεια κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από τη στείρα – όπως υποστήριξε – αντιπολίτευση. “Η εξωτερική πολιτική δε γίνεται μέσω TikTok και twitter και με κινήσεις εντυπωσιασμού”, σχολίασε μάλιστα.

“Περιμένουμε από την άλλη πλευρά να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και εμείς, ως κράτος που έχει συνέχεια, θα κάνουμε το ίδιο”, διαμήνυσε δε στα Σκόπια.

“Εμείς δεν κάνουμε κωλοτούμπες”

“Εμείς δεν κάνουμε κωλοτούμπες. Δεν αλλάζουμε την απόψη μας. Θεωρούμε ότι ήταν μία προβληματική συμφωνία, αλλά δεν κοροϊδέψαμε τους πολίτες. Δεν είπαμε ότι θα ακυρώσουμε τη συμφωνία”, επέμεινε ο κ. Μαρινάκης, που δέχθηκε βομβαρδισμό ερωτημάτων.

Επέμεινε επίσης στην κατηγορία για πανικό και βιασύνη του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει ξανά τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία στην ελληνική Βουλή. Αλλά και στην επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να μην τα έχει ακόμη κυρώσει. “Νομίζω δικαιώνεται πλήρως ο χρονισμός. Σκεφτείτε να είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο και στην άλλη πλευρά να μην είχαν γίνει ούτε τα στοιχειώδη. Εμείς να είχαμε τελειώσει το βιβλίο, ως πρόθυμοι που θέλει η αντιπολίτευση, και εκείνοι να μην έχουν φτάσει στην πρώτη σελίδα”, υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης και επανέλαβε ότι: “Εάν θέλει η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει η ευρωπαϊκή της πορεία, θα πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών”. 

Στο ερώτημα εάν δικαιώνονται ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι: “Μέχρι τώρα η ιστορία δεν τους έχει δικαιώσει” και υποστήριξε ότι: “Ένα σοβαρό κράτος δεν έχει νόημα να κάνει συζητήσεις επί του παρελθόντος. Το κράτος έχει συνέχεια και εννοείται ότι τη σεβόμαστε απολύτως”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα