Η ατζέντα Βενιζέλου στην νέα κυβέρνηση:Προοδευτικός πόλος εναντίον λαϊκής δεξιάς

Η ατζέντα Βενιζέλου στην νέα κυβέρνηση:Προοδευτικός πόλος εναντίον λαϊκής δεξιάς
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ /PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Ο βασικός κυβερνητικός εταίρος έθεσε ευθέως το ζήτημα της παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα στην σύντομη εισαγωγική του τοποθέτηση,

Έχοντας ξεπεράσει το προσωρινό πρόβλημα με την υγεία του που τον ταλαιπώρησε την παραμονή της ορκωμοσίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπήκε στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και έθεσε ευθύς εξαρχής τον επόμενο μεγάλο στόχο του κόμματος του.

Του Γιάννη Πιτταρά

Την “έξοδο” της τρόικα από την Αθήνα ή τουλάχιστον την παρουσία της στο ελάχιστο και μόνο όταν αυτή απαιτείται λόγω διαπραγματεύσεων.

Ο βασικός κυβερνητικός εταίρος έθεσε ευθέως το ζήτημα της παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα στην σύντομη εισαγωγική του τοποθέτηση, λέγοντας με νόημα ότι «δυσκολεύει τις προσπάθειές μας και δεν προωθεί τους κοινούς στόχους που έχουμε με τους εταίρους μας».

Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ζητώντας από τους θεσμικούς εταίρους της χώρας «να καταλάβουν ότι έπειτα από τόσες θυσίες και τόσα επιτεύγματα, αλλάξαμε φάση», φέρνοντας ως πρόσφατο παράδειγμα την έξοδο στις αγορές.

Με μια ομιλία που απευθυνόταν και στο εσωκομματικό του ακροατήριο, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε την συμβολή του ΠΑΣΟΚ για το «μεγαλύτερο κούρεμα στον κόσμο ιστορικά» που έχει γίνει επί υπουργίας του στο υπουργείο Οικονομικών, μετέφερε ωστόσο στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου και τις ενστάσεις πολλών στελεχών του για τους συνεχούς ελέγχους της τρόικα που θα πρέπει να χαλαρώσουν.

Επέμεινε πάντως στην ανάγκη για μια νέα προγραμματική συμφωνία με πρωταρχικό στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας, την ανασυγκρότηση της χώρας με αιχμή την απασχόληση, αλλά και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Η στόχευση του Ευάγγελου Βενιζέλου και η φρασεολογία που χρησιμοποίηση είχαν ως προφανή στόχο να απαντήσει στις συζητήσεις που προκάλεσαν πολλές από τις επιλογές του Πρωθυπουργού περί στροφής στην “λαϊκή δεξιά”, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ μιλούσε – προ ανασχηματισμού – για την ανάγκη η νέα κυβέρνηση να αποκτήσει ένα προοδευτικό πρόσημο.

Ίσως για αυτό τον λόγο να  επέμεινε από τα πρώτα κιόλας λόγια του στην ανάγκη αποκατάστασης των αδικιών και την προστασία των ευπαθών ομάδων, αλλά ταυτόχρονα απευθύνοντας ένα έμμεσο άνοιγμα στα κόμματα του λεγόμενου κεντροαριστερού χώρου, εκφράζοντας την εκτίμηση οτι θα υπερκερασθεί και το ορόσημο της προεδρικής εκλογής τον ερχόμενο Μάρτιο, ξεπερνώντας, όπως είπε, «τεχνητά θεσμικά εμπόδια».

Όσο για την αναφορά του “η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία”, έχει κατά βάση να κάνει με το χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος έχει σχεδιάσει στην πορεία ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και τα δυο συνέδρια που μεσολαβούν – ένα του ΠΑΣΟΚ και ένα της κεντροαριστεράς – για το προσεχές Φθινόπωρο και το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα