Η δεύτερη καραμανλική αντεπίθεση για Βουκουρέστι
Μετά τη διαρροή κύκλων του Κώστα Καραμανλή το Σάββατο για δημοσίευμα σχετικά με επιστολή στον Μπους το 2005 για το Σκοπιανό, η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού δεν θέλησε να μπει σε έμμεσο διάλογο με τον Τσίπρα, στον οποίο όμως σήμερα αναμένεται να απαντήσει ο Στυλιανίδης σε εκδήλωση του νεότερου Καραμανλή
- 01 Ιουλίου 2019 07:27
Το μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κώστα Καραμανλή για το Σκοπιανό και το Βουκουρέστι προκάλεσε την οργή του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος απάντησε μέσω διαρροών στα σχετικά δημοσιεύματα το Σάββατο, επέλεξε όμως να μην μπει σε έμμεσο διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επικαλέστηκε το θέμα της επιστολής στον Μπους το 2005 το ίδιο βράδυ στην ομιλία του στο Βόλο.
Σαφώς δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον κ.Καραμανλή, εξ ου και από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού αποφασίστηκε να μην δοθεί συνέχεια. Καθώς εξάλλου γίνεται αντιληπτό ότι η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ.Καραμανλής πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη την πρώτη του μετά από δέκα χρόνια ομιλία σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, από όπου κάρφωσε την κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής είχε παρουσιάσει τη συμφωνία των Πρεσπών ως απότοκο του Βουκουρεστίου.
Όμως οι καραμανλικοί δε σκοπεύουν να αφήνουν αναπάντητες τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι απόψε το βράδυ στην εκδήλωση για τα εθνικά θέματα του υποψηφίου βουλευτή Σερρών Κώστα Αχ. Καραμανλή, εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού( ο οποίος θα παραστεί αλλά δε θα μιλήσει), στην οποία θα παρουσιαστεί και το βιβλίο του Νίκου Στέφου για το Βουκουρέστι, στο θέμα αναμένεται να αναφερθούν τόσο ο ίδιος ο τομεάρχης Υποδομών όσο και ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού επέλεξε να απαντήσει δια κύκλων στο δημοσίευμα της Documento και επί των γεγονότων, εξηγώντας ουσιαστικά ότι η επιστολή στον Μπους εντασσόταν στο πλαίσιο μίας συγκεκριμένης στρατηγικής η οποία και κατέληξε στην επιτυχία -όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραδεχθεί- του Βουκουρεστίου. Κύκλοι του κ.Καραμανλή διευκρίνιζαν ειδικότερα ότι η πρόταση για “Μακεδονία- Σκόπια” ήταν πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και πως η επιστολή απευθυνόταν στον Τζορτζ Μπους διότι οι ΗΠΑ ειχαν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία (όπως και δεκάδες άλλες χώρες), με στόχο να διαμηνυθεί στην Ουάσινγκτον πως έπρεπε να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν: “Με αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Έφεραν δηλαδή την Ελλάδα σε θέση ισχύος”. Και κατέληγαν: “Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξ ού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008.”
Οι κύκλοι Καραμανλή δεν είπαν βέβαια κάτι που ούτε εκ των υστέρων θα μπορούσε επίσημα να παραδεχθεί κανείς: Ότι στην πραγματικότητα σε εκείνη τη διαπραγμάτευση η τότε κυβέρνηση εμφανιζόταν πρόθυμη να συζητήσεις προτάσεις για το όνομα που διόλου δεν την ενθουσίαζαν, γνωρίζοντας ότι η τότε σκοπιανή κυβέρνηση θα τις απέρριπτε. Και αυτό στο πλαίσιο ενός blame game, που τελικό στόχο είχε και να ρίξει το μπαλάκι στα Σκόπια και να αναγκάσει βασικά τις ΗΠΑ να αποδεχθούν πως η λύση του ονόματος θα μπορούσε να επιτευχθεί μονο με αμοιβαία συμφωνία στο πλαισιο του ΟΗΕ και πως η ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ θα μπορούσε να επέλθει μόνο μετά από μία τέτοια λύση.
Σημειωτέον πάντως ότι και η ομιλία Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η περιοδεία του στη συμπρωτεύουσα, την Κομοτηνή και τις Σέρρες, δεν είχαν ως στόχο μόνο τη συστράτευση στη μάχη για νίκη της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοδυναμία, αλλά και να δώσει έμφαση στα εθνικά θέματα- για αυτό εξάλλου, πέραν της δεδομένης στήριξης στον κ.Στυλιανίδη, επισκέφθηκε και τη Ροδόπη, σύμφωνα με πληροφορίες.
Σημειωτέον επίσης ότι στην αποψινή εκδήλωση του υποψηφίου βουλευτή Σερρών ομιλητής είναι και ο Σάββας Καλεντερίδης, με στόχο τη διεμβόλιση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου, το οποίο στην περιφέρεια- γενέτειρα των Καραμανλήδων ήταν τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές με 7,7%. Το στόχο του να μην μπει στη Βουλή η Ελληνική Λύση έχει θέσει εξάλλου ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες την τριήμερη περιοδεία του σε Θράκη και Μακεδονία, στέλνοντας νέο εμφατικό μήνυμα για την ανάγκη αυτοδύναμης και ισχυρής κυβέρνησης.