Η διαδικασία εκλογής προέδρου διχάζει τη ΝΔ

Η διαδικασία εκλογής προέδρου διχάζει τη ΝΔ

Μετά το debate ούτε και οι εθνικές συνδιασκέψεις πρόκειται να γίνουν. Για απαξιωμένη διαδικασία και αδύναμο πρόεδρο από την εσωκομματική αναμέτρηση εξακολουθεί να μιλά ο Γεωργιάδης. Είτε προετοιμάζει την ήττα του είτε την έξοδο του από την κούρσα λένε οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι. Επίθεση Μεϊμαράκη σε Τζιτζικώστα αλλά και στους βουλευτές που στηρίζουν τον «εξωκοινοβουλευτικό».

Σε συνθήκες διχασμού βαδίζει πλέον η ΝΔ σ’ αυτές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ως τις κάλπες στις 22 Νοεμβρίου για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Το καινούργιο δεδομένο είναι ότι πλέον απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο όχι μόνο της τηλεοπτικής μονομαχίας αλλά και των δύο εθνικών κομματικών συνδιασκέψεων καθώς δεν υπάρχει ο χρόνος για τη διοργάνωσή τους στα δύο Σαββατοκύριακα που μένουν ως τις εσωκομματικές εκλογές.

Το κλίμα στη ΝΔ είναι ιδιαίτερα βαρύ με τον Άδωνι Γεωργιάδη να έχει κλιμακώσει τη ρητορική του κατά της διαδικασίας που ακολουθείται και να μιλάει ανοιχτά πια για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης του νέου προέδρου όποιος και αν είναι αυτός την επομένη των εκλογών. Στον αντίποδα συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη –ο οποίος αρνείται την απευθείας αντιπαράθεση των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ που ζητούν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδη- σημειώνουν πως «φοβόμαστε ότι θα τροφοδοτηθεί η εσωστρέφεια» και υποστηρίζουν ότι το αίτημα για debate τίθεται «για να γίνει ντόρος και φασαρία».

Κατά τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ο Άδωνις Γεωργιάδης «είτε ψάχνει άλλοθι για να δικαιολογήσει την ήττα του βλέποντας τις μετρήσεις είτε προετοιμάζει την έξοδό του από την κούρσα» λένε, σχολιάζοντας την επιμονή του να θέτει μετ’ επιτάσεως το θέμα της δημόσιας απευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων αφήνοντας μάλιστα βαριές αιχμές για την άρνηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και κατ’ επέκταση του Απόστολου Τζιτζικώστα. Πάντως ο ίδιος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί ακόμα και 0,1% να του δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας αφήνει αιχμές πρωτίστως κατά του Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη και δείχνει ως υπεύθυνο για τη μη διεξαγωγή απευθείας δημόσιου διαλόγου μεταξύ των τεσσάρων τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στις τελευταίες ομιλίες του σε Γλυφάδα και Καλλιθέα σημείωσε χαρακτηριστικά: « Είμαι υπέρ του διαλόγου και στα όργανα και στη βάση και δημόσια. Άλλωστε, έχω προτείνει τη διοργάνωση θεματικών συνδιασκέψεων. Υπάρχει μία και μόνη προϋπόθεση: να συμμετέχουμε όλοι οι υποψήφιοι, γιατί μόνο έτσι θα διαφυλάξουμε την εικόνα της παράταξης, μόνο έτσι θα βγει κερδισμένη Νέα Δημοκρατία. Οτιδήποτε άλλο θα πληγώσει την παράταξη και δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη διαδικασία. Ο διάλογος δεν είναι σόου».

Την ίδια ώρα ο Απόστολος Τζιτζικώστας συνεχίζει να δέχεται τα βέλη των συνυποψήφιών του για το κώλυμα εκλογιμότητας που έχει. Φωτογραφίζοντάς τον Απόστολο Τζιτζικώστα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την Πάτρα είπε με νόημα πως «αν οι βουλευτές πιστεύουν ότι ο εξωκοινοβουλευτικός μπορεί να τους αντιπροσωπεύει, να μην ξανακατέβουν υποψήφιοι και να πηγαίνουμε σε εξωκοινοβουλευτικούς».

Πάντως στο θέμα αν και έχει ανοίξει και με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ο ίδιος αποφεύγει να αναπτύξει μια ρητορική ανάλογη με αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη εμμένοντας στην ιδεολογικοπολιτική γραμμή που ακολουθεί για το πώς ο ίδιος βλέπει την ανανέωση της ΝΔ προκειμένου να αντιμετωπίσει την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ. «Δώσαμε γήπεδο στην Αριστερά να παίξει μπάλα μόνης της τα τελευταία χρόνια και ήρθε η ώρα να πληρώσουμε το λογαριασμό. Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε για τις βασικές ιδέες της Νέας Δημοκρατίας. Η πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις» σημείωσε από τη Σιάτιστα κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα.

Πάντως σ’ αυτό το πνεύμα της διαπάλης με την Αριστερά κινούνται –με διαφορετικό ύφος φυσικά ο καθένας- και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι. Μάλιστα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι «το αριστερό παραμύθι πρέπει να τελειώσει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα