Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, το Μαξίμου μετρά συμμάχους

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, το Μαξίμου μετρά συμμάχους

Στο στόχο της “καθαρής λύσης” επιμένει η κυβέρνηση, που προετοιμάζεται για σκληρή διαπραγμάτευση ως το επόμενο ορόσημο για συμφωνία, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Παράλληλα, η Αθήνα μετρά φίλους και συμμάχους και κρατά επιφυλάξεις για την τελική στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ.

Μπορεί η έκβαση του προχθεσινού Eurogroup να μην ήταν αίσια για το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο στον κυβερνητικό απολογισμό καταγράφονται και θετικά σημεία, όπως αυτά αναδείχθηκαν από την μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μέτωπο του Νότου

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχώρησε από τις Βρυξέλλες έχοντας δοκιμάσει τις συμμαχίες της κυβέρνησης σε μία δύσκολη στιγμή της διαπραγμάτευσης: όταν, δηλαδή, στο τραπέζι της συζήτησης ετέθη ένα… γενικόλογο προσχέδιο απόφασης και διαπίστωσε ότι, πέραν του ιδίου, το απέρριψαν με ένταση και κατηγορηματικό τρόπο οι ομόλογοί του από την Γαλλία, την Ιταλία, αλλά και την Πορτογαλία. Με άλλα λόγια, στο προχθεσινό Eurogroup επανενεργοποιήθηκε το “Μέτωπο του Νότου” και φάνηκε πως οι πολιτικοί δεσμοί της Αθήνας με το Παρίσι, τη Ρώμη και την Λισαβόνα είναι μάλλον συνεκτικοί.

Εξάλλου, στη σχετική αποκάλυψη -χωρίς να κατονομάσει χώρες- προέβη χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. “Ήταν αρκετοί εκείνοι που κατά τη διάρκεια του Eurogroup εξέφρασαν την πολιτική άποψη ότι η λύση η οποία προτείνεται δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς μεταθέτει το πρόβλημα και δεν δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί άμεσα η ελληνική οικονομία και να εμπεδωθεί το κλίμα της ανάκαμψης. Και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο προτιμήσαμε την αναβολή”, είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του είχε επισημάνει πως “για την ελληνική πλευρά, αλλά και για πολλούς από τους εταίρους μας ήταν απολύτως σαφές ότι ήταν προτιμότερη μία απόφαση αναβολής λίγων ημερών”.

Επιστροφή στην πολιτική διαπραγμάτευση

Κατά πληροφορίες, λοιπόν, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας στήριξαν σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης τον έλληνα ομόλογό τους, ενώ πηγές με γνώση των διαμειφθέντων στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως ειδικά ο γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρούνο Λε Μερ, καίτοι ήταν “πρωτάρης” σε σύνοδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, “φρέναρε” σθεναρά την αξίωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μία απλή “πολιτική δέσμευση” περί το χρέος, αντί της συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Με αυτή την “προίκα”, λοιπόν, του Μετώπου του Νότου που επανενεργοποιήθηκε στο Eurogroup, ο πρωθυπουργός αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εντείνει τις επαφές του με ευρωπαίους ομολόγους του, αλλά και με θεσμικούς παράγοντες της Ευρώπης, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα, το Μαξίμου έχει ήδη συμφωνήσει να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και με το Ελιζέ, καθώς κατά την επικοινωνία που είχαν πριν λίγες ημέρες, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα πως δε θα κάνει πίσω από την στήριξη της ελληνικής θέσης για συμφωνία-πακέτο σχετικά με το χρέος.

Αστάθμητη μεταβλητή

Πέραν των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πυκνώσει και τις δημόσιες παρεμβάσεις του, προκειμένου να στείλει μηνύματα στους δύο άξονες της διελκυστίνδας, δηλαδή στο ΔΝΤ και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Μόνο σήμερα, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα επισκεφθεί, ενώ το βράδυ θα μιλήσει στην τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, ενόσω η διαπραγμάτευση αναμένεται από σήμερα να πάρει φωτιά σε όλα τα επίπεδα, η κυβέρνηση εργάζεται μεν στο βασικό σενάριο για συμφωνία στις 15 Ιουνίου, όμως δεν αποκλείει άλλου τύπου εξελίξεις: σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παρά τις διαβεβαιώσεις που έχει παράσχει στην Αθήνα το ΔΝΤ πως δεν κάνει πίσω στις αξιώσεις του ως προς την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η τακτική του Πολ Τόμσεν στο προχθεσινό Eurogroup ήταν αμφίσημη: δηλαδή, σε κάποια φάση των διαπραγματεύσεων κρατούσε σκληρή στάση αιφνιδιάζοντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ προς το τέλος εφέρετο έτοιμος να… συνυπογράψει μία “έκθεση ιδεών” -όπως την χαρακτηρίζουν αρμόδιες πηγές. Ως εκ τούτου, παρότι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την βεβαιότητά τους πως “δεν υπάρχει περίπτωση να μην κλείσουμε στις 15 Ιουνίου”, ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι οι εξελίξεις θα είναι ευθύγραμμες…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα