Η Δικαιοσύνη ερευνά τις απευθείας αναθέσεις της Σοφίας Νικολάου
Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για ύποπτες συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις οδήγησαν στη διενέργεια αυτεπάγγελτης ποινικής έρευνας από τον οικονομικό εισαγγελέα.
- 18 Μαΐου 2021 20:30
Στο «μικροσκόπιο» της ελληνικής Δικαιοσύνης βρίσκονται οι συμβάσεις τις οποίες εμφανίζεται να έχει υπογράψει η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, με απευθείας ανάθεση. Η προκαταρτική εξέταση έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτα ήδη από τις αρχές Μαρτίου, όταν ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε έξι ύποπτες συμβάσεις που προκαλούν εντύπωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα βρίσκεται στα χέρια της Οικονομικής Εισαγγελίας η οποία αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες και τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν το πρωί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Χρήστος Σπίρτζης, για το αδίκημα της απιστίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Η μήνυση αναμένεται να συσχετιστεί με τη δικογραφία που έχει ήδη σχηματιστεί για τις έξι συμβάσεις, και την οποία θα εξετάσουν οι εισαγγελικοί λειτουργοί.
Στη μηνυτήρια αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται αναφορά για περισσότερες από 20 συμβάσεις που θα πρέπει να ελεγχθούν ως προς τη νομιμότητα τους, ενώ στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες συμβάσεις, με τις οποίες ανατέθηκαν διάφορες υπηρεσίες σε εταιρίες με υψηλό αντίτιμο. Χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής είχε αναφερθεί σε υπηρεσίας καθαρισμού που κοστολογηθήκαν στο ποσό των 500.000 ευρώ για υπηρεσίες καθαρισμού με ανάθεση “σε εταιρεία η οποία διαχρονικά ασχολείται με τη διοργάνωση συνεδρίων, αλλά όλως τυχαίως μια μόλις μέρα πριν από την ανάθεση καταχωρήθηκε η ενασχόλησή της στο ΓΕΜΗ”.
Αντίστοιχα, το πρωί οι βουλευτές υποστήριξαν σε δηλώσεις τους πως αφορμή για την υποβολή μήνυσης αποτέλεσαν συμβάσεις απευθείας αναθέσεων στην περίοδο της πανδημίας από τις οποίες φέρεται να έχει ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο. Όπως επισήμαναν, σε άλλες περιπτώσεις οι αναθέσεις έγιναν σε εταιρείες που φτιάχτηκαν μια ή δύο μέρες πριν την ανάθεση και άλλες φορές σε εταιρείες που δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο των συμβάσεων σε τιμές πολλαπλάσιες από τις τιμές που άλλοι φορείς του δημοσίου αγόρασαν τα ίδια πράγματα τις ίδιες ημέρες.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις