Η διπλή πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ
Συνεχίζονται οι διεργασίες διαδοχής στο εσωτερικό του κόμματος ενώ ετοιμάζεται για την κοινοβουλευτική μάχη των προγραμματικών δηλώσεων.
- 05 Ιουλίου 2023 06:07
Απέναντι στην διπλή πρόκληση του να εκκινήσουν οι διαδικασίες ανασυγκρότησης και ανανέωσης στο εσωτερικό του και ταυτόχρονα να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Την Πέμπτη ξεκινά η πρώτη μετεκλογική κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ενώ στο εσωτερικό συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» που θα οδηγήσουν στην ανάδειξη των υποψηφίων για την διαδοχή μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην είναι πλέον πρόεδρος του κόμματος.
Σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Πιθανότατα την Δευτέρα. Εκεί θα συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί και προβλέπουν την διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου στα τέλη Αυγούστου και ανάδειξη νέου αρχηγού το πρώτο 10ήμερο του Σεπτέμβριου καθώς και Έκτακτο Συνέδριο τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου. Δεν είναι διόλου απίθανο στην συγκεκριμένη συνεδρίαση να συζητηθούν και θέματα που αφορούν τις αυτοδιοικητικές εκλογές αφού οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την συγκεκριμένη πολιτική μάχη.
Το απώτατο χρονικό όριο προκειμένου να αναδειχθούν οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει στις 15 Ιουλίου. Αν και θεωρείται πολύ πιθανό όσοι προτίθενται να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος να το ανακοινώσουν νωρίτερα. Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος θα εκλεγεί όπως προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ από την βάση, δηλαδή από τα μέλη του. Στοιχείο που προϋποθέτει πρόσωπα με ευρεία κοινωνική απήχηση μια και θα πρέπει αναζητήσει έγκριση από ένα κοινό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από τον χώρο της ευρύτερης αριστεράς.
Όσο περνούν οι μέρες πάντως φαίνεται να «ξεκαθαρίζει» κάπως το τοπίο με τα βλέμματα να στρέφονται κυρίως στην Έφη Αχτσιόγλου. Η τομεάρχης οικονομικών θεωρείται από ένα μεγάλο εύρος κομματικών στελεχών πρώτης γραμμής ως το πρόσωπο που πληροί τα κριτήρια προκειμένου να εγγυηθεί τόσο την συνοχή του κόμματος αλλά πολύ περισσότερο την αίσθηση ανανέωσης και επανεκκίνησης προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει το συντομότερο δυνατό σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας. Η εν λόγω υποψηφιότητα είναι εξαιρετικά πιθανό να «στηριχθεί» από στελέχη όλων των τάσεων. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα ώστε οι «επικεφαλής» τους να προτίθενται να παραιτηθούν από σκέψεις ανάδειξης τους στο προεδρικό αξίωμα.
Όποια άλλη υποψηφιότητα κατατεθεί θα προέλθει πιθανότατα από την τάση της «Κίνησης Μελών» που έως σήμερα ήταν η πλειοψηφούσα στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Στη παρούσα φάση πάντως παρουσιάζεται πολύ-πρόσωπη. Με στελέχη της – όπως ο Χρήστος Σπίρτζης– να ακολουθούν πλέον προσωπικές στρατηγικές που «ξενίζουν» ή «βρίσκουν απέναντι» τα μέλη της τάσης. Άλλα στελέχη πάλι αναζητούν εναλλακτικές προτάσεις για την ηγεσία δίχως όμως να έχει εντοπιστεί το πρόσωπο που θα τις ενσαρκώσει. Στην κατεύθυνση αυτή γίνονται διερευνητικές επαφές με κριτήριο την ηλικία (νέος υποψήφιος) , αλλά και την πρότερη σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν αποδώσει.
Η Ρένα Δούρου είναι ένα πρόσωπο που από πολλούς στην Κίνηση Μελών -και γενικότερα- θεωρείται πώς διαθέτει τις ικανότητες να ανταποκριθεί στο ρόλο του προέδρου. Όμως δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ομόθυμη στήριξη του ευρύτερου χώρου. Επίσης δύσκολα θα επιλεγεί κάποιος «πασοκογενής» υποψήφιος. Όπως φαίνεται
Την στήριξη της Κίνησης Μελών πιθανότατα να αξιώσει και ο Παύλος Πολλάκης σε περίπτωση που τελικά αποφασίσει να «κατέβει για πρόεδρος». Δεν θα είναι όμως ο «επίσημος» υποψήφιος της τάσης.
Η κοινοβουλευτική μάχη
Ενώ όμως η εσωτερικές διεργασίες εξελίσσονται η 47μελής κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καλείται αύριο να δώσει το αντιπολιτευτικό στίγμα του κόμματος στην συζήτηση στην Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Την κεντρική ομιλία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει ο νεοεκλεγείς όσο και μεταβατικός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος. Βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αποκωδικοποίηση των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με έμφαση στα ζητήματα της οικονομίας και ιδίως της ακρίβειας. Στο φόντο μάλιστα των εκτιμήσεων του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που στην έκθεσή του αναφέρει ότι τα αυξημένα εταιρικά κέρδη είναι αυτά που «σέρνουν τον χορό» της αύξησης του πληθωρισμού, αλλά και τις εκτιμήσεις για την διατήρηση της ενεργειακής ακρίβειας.
Στα τελευταίο αυτό ζήτημα άλλωστε ο Σωκράτης Φάμελλος έχει «ειδικότητα» αφού έως πρόσφατα ήταν τομεάρχης ενέργειας του κόμματος και έχει θητεύσει υπουργός με το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Στην κοινοβουλευτική αυτή αντιπαράθεση κομβικό ρόλο θα έχει και η Έφη Αχτσιόγλου ως αρμόδια για ζητήματα οικονομίας. Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και η αναφορά που θα γίνει στους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στο κοινοβούλιο. Ιδίως μετά τις δηλώσεις του Σωκράτη Φάμελλου σχετικά με το ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να υπερασπιστεί τη κοινοβουλευτική λειτουργία και τον κοινοβουλευτικό κανόνα». Στο ζήτημα της κοινοβουλευτικής – όσο και ευρύτερης- παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και ο νέος γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος σε αρθρογραφία του. Όπως ανέφερε «οι εκλογές τελείωσαν, τα προβλήματα όμως είναι εδώ μπροστά μας, δίπλα μας. Η αδιαφορία της προηγούμενης κυβέρνησης για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια είναι εδώ.Για την υγεία, για την εκπαίδευση, για τη δικαιοσύνη, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για τα εργασιακά δικαιώματα, για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη δίκαιη ενεργειακή πολιτική και τόσα άλλα. Τα προβλήματα είναι εδώ. Εδώ είναι και μια κυβέρνηση με δεδομένο το πολιτικό της στίγμα, όπως διαπιστώσαμε την προηγούμενη τετραετία».
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις