Η διπλωματία των σεισμών φέρνει ξανά πιο κοντά Ελλάδα – Τουρκία
Βοήθεια μετά το δίδυμο φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία έστειλε η Αθήνα, ενώ ο Μητσοτάκης μίλησε με τον Ερντογάν για πρώτη φορά μετά το “θερμό επεισόδιο” στην Πράγα.
- 07 Φεβρουαρίου 2023 06:10
Το 1999 οι καταστροφικοί σεισμοί σε Μαρμαρά και Πάρνηθα, που έπληξαν διαδοχικά Κωνσταντινούπολη και Αθήνα, στάθηκαν αφορμή για να ξεπεράσουν Ελλάδα και Τουρκία τις πολιτικές διαφορές τους. Και η διπλωματία των σεισμών, που έφερε πιο κοντά τότε τις δύο χώρες, ενεργοποιείται ξανά μετά το δίδυμο φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου χθες στην Τουρκία, αλλά και την Συρία.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε καταρχήν μέσω twitter να εκφράσει τα συλλυπητήρια του και να προαναγγείλει την αποστολή βοήθειας στη γειτονική χώρα. Στη συνέχεια σε τηλεδιάσκεψη για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Μπαρμπαρα και το σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Αθήνα θα βοηθήσει την Άγκυρα σε ό,τι ζητηθεί.
Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε μάλιστα τηλεφωνικά το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να εκφράσει και στον ίδιο τα συλλυπητήρια του και να επαναλάβει τη διάθεση της Ελλάδας να συνδράμει όπως μπορεί.
Τελευταία φορά που Μητσοτάκης- Ερντογάν είχαν απευθείας επαφή ήταν το “θερμό επεισόδιο” στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου. Τότε βέβαια δεν επρόκειτο για επικοινωνία, αλλά για δημόσια αντιπαράθεση στο δείπνο των ηγετών που μετείχαν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Ουσιαστικά χθες Μητσοτάκης- Ερντογάν μίλησαν ξανά για πρώτη φορά μετά τη συνάντηση τους στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαρτίου του περασμένου έτους. Συνάντηση μετά την οποία η ελληνική πλευρά προσδοκούσε να πέσουν οι τόνοι, πλην βέβαια αυτό δε συνέβη.
Με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε εν τω μεταξύ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στον ΟΗΕ στη Γενεύη επικοινώνησε άμεσα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) και ανακοίνωσε έκτακτη συνεισφορά της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών & την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω του OCHA, σε Τουρκία και Συρία.
Η κυβέρνηση θέλησε μάλιστα να τονίσει ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που θα βοηθούσε την Τουρκία. Ενώ την αλληλεγγύη προς τον τουρκικό λαό εξέφρασαν όλα τα κόμματα, με θλιβερή εξαίρεση τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, που έκανε… γκάλοπ μέσω twitter για το εάν πρέπει να σταλεί βοήθεια στην Τουρκία, ανάρτηση που κατέβασε μετά τις αντιδράσεις.
“Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα βοηθήσει” υποστήριξε στο πλαίσιο του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προαναγγέλοντας την αναχώρηση από την Αθήνα C-130 με μονάδα της ΕΜΑΚ, με προσωπικό του ΕΚΑΒ, με ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό, καθώς και με τη συμμετοχή του επικεφαλής της Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιου Λέκκα.
Η κυβέρνηση βεβαίως είχε καταρχήν ζητήσει την επιστημονική εκτίμηση του κ.Λέκκα για τον κίνδυνο ο φονικός σεισμός να ενεργοποιήσει και ρήγματα στη χώρα μας. Ο κ.Λέκκας φέρεται να ήταν καθησυχαστικός λόγω της απόστασης.
Η αποστολή της ελληνικής βοήθειας αναχώρησε στις πέντε το απόγευμα με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας και έφτασε λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας. Πρόκειται για ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα.
Την ομάδα συνοδεύει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) αποτελούμενη από τρεις διασώστες και δύο γιατρούς, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση μαζικών ατυχημάτων και καταστροφών.
«Συνδράμουμε με κάθε τρόπο στις προσπάθειες αντιμετώπισης συνεπειών του καταστροφικού σεισμού με στόχο να σωθούν ζωές» τόνισε εν τω μεταξύ σε ανάρτηση του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις