Η ελληνική ατζέντα για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής
Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 ποια θέματα θα θέσει η ελληνική πλευρά σήμερα στις Βρυξέλλες
- 15 Οκτωβρίου 2015 07:21
Μεγάλη ευκαιρία θεωρείται για την Ελλάδα το διήμερο στις Βρυξέλλες προκειμένου να βάλει και πάλι στο προσκήνιο το προσφυγικό ζήτημα, ως πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό.
Τόσο στο ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε προχθές όσο και στην διυπουργική συνάντηση τέθηκαν οι προτεραιότητες που θα θέσει ο πρωθυπουργός στους ομολόγους του.
Η Αθήνα ευελπιστεί να βρει και νέους συμμάχους σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να βάλει στο τραπέζι τα δικά της ζητήματα:
1. Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη μετανάστευση και το άσυλο, του κανονισμού, δηλαδή, του Δουβλίνου.
2. Αντισταθμιστικά μέτρα με κοινοτικές εκταμιεύσεις. Οικονομική και τεχνική βοήθεια για στήριξη των νησιών και για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Παράλληλη παράκαμψη της γραφειοκρατίας.
3. Για τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό Αφγανών που φθάνουν στην Ελλάδα, να αναγνωρίζονται, πλέον, ως πρόσφυγες και όχι ως μετανάστες, ώστε να μην εγκλωβίζονται στην χώρα μας.
4. Πολύ σημαντικό θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου να γίνεται απευθείας από την Τουρκία η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης των προσφύγων, ώστε να μην “χάνονται” ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο.
5. Το βάρος των προσπαθειών να “πέσει” και στην ηπειρωτική Τουρκία.
Όλα αυτά τα ζητήματα αναμένεται να θέσει ο Αλέξης Τσίπρας στη σύντομη συνάντηση που θα έχει και με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου. Η συνάντηση αναμένεται να περιστραφεί και γύρω από τα ζητήματα της συμφωνίας.
Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει πρώτα, γύρω στις 12 το μεσημέρι, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Πέρα από τα τρέχοντα θέματα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να βάλει εκ νέου το ζήτημα της συμμετοχής του Ευρωκοινοβουλίου ως παρατηρητή στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ραντεβού θεωρείται σημαντικό, καθώς ο Μάρτιν Σούλτς είναι κορυφαίος εκπρόσωπος του κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ και με τους Οικολόγους Πράσινους.
Απώτερος σκοπός του πρωθυπουργού είναι να ανοίξει τους ορίζοντες των συμμαχιών του κυβερνώντος κόμματος.
Την ίδια ώρα, πάντως ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επιμένει στις αναφορές του για ναυτική συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στη φύλαξη του Αιγαίου. Και η Γερμανική πλευρά μιλά για την ανάγκη μιας συντεταγμένης κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.