Η επόμενη ημέρα στα Σκόπια και η αντίδραση της Αθήνας

Η επόμενη ημέρα στα Σκόπια και η αντίδραση της Αθήνας

Ο Ζάεφ θα φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή και θα επιχειρήσει να συγκροτήσει πλειοψηφία 80 από τους 120 βουλευτές, ενώ η Αθήνα περιμένει

Η Αθήνα θα περιμένει όσο τα Σκόπια θα προχωρούν τις διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Κάπως έτσι περιγράφουν αναλυτές την εικόνα που διαμορφώνεται την επόμενη μέρα του δημοψήφισματος.

Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό συμμετοχής ήταν χαμηλό, ο αγώνας συνεχίζεται. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή και θα επιχειρήσει να συγκροτήσει πλειοψηφία 80 από τους 120 βουλευτές. Με τα χτεσινά δεδομένα αυτό μοιάζει δύσκολο καθώς ο Μιτσκόσκι, ο ηγέτης του VMRO δήλωσε ότι δόθηκε κόκκινο φως στη Συμφωνία και ότι οι πολίτες έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα περί Μακεδονίας, γλώσσα και ταυτότητας. Κατήγγειλε επίσης νοθεία σε κάποιες περιοχές και πρόσθεσε ότι ο λαός θέλει την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ αλλά όχι αυτή τη Συμφωνία.

Μέσα σε ένα κλίμα πόλωσης , αν ο Ζόραν Ζάαεφ δεν καταφέρει να πάρει την πλειοψηφία τότε οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος.

Αυτό θα σημαίνει καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών μέχρι να γίνουν οι εκλογές, να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση η οποία θα περάσει στη συνέχεια τη συμφωνία των Πρεσπών από το νέο Κοινοβούλιο.

Μέχρι τότε η Αθήνα θα περιμένει.

Πάντως χτες η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε αρκετά νωρίς  μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα