Η εβδομάδα των Προέδρων
Διαβάζεται σε 4'Τον 1ο και τον 3ο στην τάξη πολιτειακούς παράγοντες εκλέγει Τετάρτη και Σάββατο η Βουλή. Η διιαφορετική εικόνα στις ψηφοφορίες για τον Κώστα Τασούλα και τον Νικήτα Κακλαμάνη.
- 20 Ιανουαρίου 2025 06:08
«Εβδομάδα των Προέδρων» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή που ξεκινά σήμερα στο κοινοβούλιο. Η εθνική αντιπροσωπεία θα κληθεί την Τετάρτη να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Βουλής ενώ το Σάββατο θα πραγματοποιήσει την πρώτη απόπειρα εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δύο πρόσωπα: Ο Κώστας Τασούλας ( έως τώρα Πρόεδρος της Βουλής) που έχει προταθεί από τον πρωθυπουργό για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα και ο Νικήτας Κακλαμάνης που αναμένεται να τον αντικαταστήσει στα μέχρι πρότινος καθήκοντά του.
Πρακτικά μέσα σε 4 ημέρες, δηλαδή από τις 22 μέχρι τις 25 Ιανουαρίου οι πολιτικές δυνάμεις και συνακόλουθα οι βουλευτές θα πάρουν θέση για τον 1ο και τον 3ο στην τάξη πολιτειακό παράγοντα της χώρας. Όπως διαφαίνεται όμως η στάση των κομματικών σχηματισμών δεν θα διαμορφωθεί με τα ίδια κριτήρια για τις δύο ψηφοφορίες.
Για τον Κώστα Τασούλα
Στην περίπτωση της υποψηφιότητας του Κώστα Τασούλα για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς καταλογίζουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη το ολίσθημα μία «κομματικής» επιλογής. Εκτιμώντας πως ο πρωθυπουργός έσπασε την άτυπη συνέχεια που ήθελε τον εκάστοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε να προέρχεται από την «αντίπαλη» παράταξη, είτε έστω να διαθέτει «ουδέτερο» πολιτικό στίγμα.
Ως εκ τούτου η ψηφοφορία του Σαββάτου που απαιτεί την εκλογή ΠτΔ 200 ψήφους δεν αναμένεται να καρποφορήσει. Πόσο μάλλον όταν έχουν ήδη κατατεθεί και δύο εναλλακτικές υποψηφιότητες: Αυτή του Τάσου Γιαννίτση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και αυτή της Λούκας Κατσέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει την στήριξη και των 11 βουλευτών της Νέας Αριστεράς.
Ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν σε αυτή την ψηφοφορία είναι οι ψήφοι των «Σπαρτιατών» και συνολικά της ακροδεξιάς. Με την κυβέρνηση να καταβάλλει σοβαρή προσπάθεια να απεμπλακεί από μια στήριξη του χώρου αυτού στον Κώστα Τασούλα. Έτσι μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη που είπε πως τέτοιες ψήφοι «δεν είναι ευπρόσδεκτες» και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άκης Σκέρτσος δήλωσε πως «δεν μας ενδιαφέρουν οι ψήφοι της ακροδεξιάς. Χρειάζονται αναχώματα στην άκρα δεξιά με επιλογές μετριοπάθειας, πολιτικού πολιτισμού, σοβαρότητας και υπευθυνότητας».
Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής
Διαφορετική μοιάζει να είναι η εικόνα που καταγράφεται για την ψηφοφορία της ερχόμενης Τετάρτης. Η υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη φαίνεται να γίνεται ευρύτερα αποδεκτή, κάτι που αναμένεται να εκφραστεί και στο αποτέλεσμα της κάλπης. Αρχικά γιατί προφανώς θεωρείται αυτονόητο πως ο Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να προέρχεται από το κυβερνών κόμμα, το οποίο άλλωστε αντιπροσωπευτικά εκπροσωπείται και στο προεδρείο της Βουλής διαθέτοντας το μεγαλύτερο μέρος των αντιπροέδρων.
Επίσης το έως τώρα κοινοβουλευτικό στίγμα του Νικήτα Κακλαμάνη, που στην θητεία του ως αντιπρόεδρος της Βουλής διακρίθηκε για την ορθή λειτουργία του κοινοβουλίου ακόμη και αν αυτό απαιτούσε και κάποια κριτική σε κυβερνητικά πεπραγμένα, δημιουργεί ένα κλίμα διακομματικής αναγνώρισης. Έτσι λοιπόν η υποψηφιότητα του θα συγκεντρώσει όπως όλα δείχνουν πάνω από 250 ψήφους. Αν και δύσκολα θα ξεπεράσει τους 283 του Κώστα Τασούλα όταν για πρώτη φορά εκλέχθηκε το 2019, σε ένα διαφορετικό κλίμα που καθόριζε η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.
Εκτός από τους 155 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Νικήτας Κακλαμάνης πιθανότατα θα ψηφιστεί τόσο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αν και τα δύο κόμματα δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τις αποφάσεις τους. Επίσης θα λάβει το μεγαλύτερο τμήμα -αν όχι το σύνολο – των ανεξάρτητων βουλευτών. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται το «παρών» του ΚΚΕ που κατά παράδοση τηρεί την στάση αυτή σε τέτοιου είδους ψηφοφορίες ενώ ερώτημα αποτελεί αν αυτή θα είναι η στάση της Νέας Αριστεράς ή αν θα υπερψηφίσει τον Νικήτα Κακλαμάνη.