Φυλακή Saint-Gilles: Οι συνθήκες μέσα στο “Κάστρο” όπου βρέθηκε η Εύα Καϊλή
Η περιοχή των Βρυξελλών διαθέτει συνολικά τρία κτίρια φυλακών. Τη Saint-Gilles, τη Forest και το γυναικείο τμήμα της, το οποίο διαθέτει ξεχωριστή είσοδο. Όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.
- 12 Δεκεμβρίου 2022 12:43
Η φυλακή Saint-Gilles τέθηκε σε λειτουργία το 1884 για να αντικαταστήσει τη φυλακή Petits-Carmes στο κέντρο των Βρυξελλών. Σε αυτό το σωφρονιστικό ίδρυμα μεταφέρθηκε αρχικά η Εύα Καϊλή, ως προφυλακιστέα για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Βάσει διαδικασίας, η Εύα Καϊλή θα παραμείνει στη φυλακή έως πέντε ημέρες και στη συνέχεια θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον των Αρχών, οι οποίες θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνει προφυλακισμένη έως την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης ή αν θα αφεθεί ελεύθερη. Η ευρωβουλεύτρια δεν μπόρεσε να κάνει χρήση της ασυλίας της καθώς συνελήφθη με σακούλες γεμάτες χρήματα μέσα στο σπίτι της. Στην κατοχή της βρέθηκαν 160.000 ευρώ ενώ ερευνάται η ύπαρξη ενός εξωχώριου λογαριασμού της, ο οποίος φέρεται να έχει υπόλοιπο το οποίο ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος δεσμεύει τα εν Ελλάδι περιουσιακά στοιχεία της Καϊλή.
Η εισαγγελία του Βελγίου ανέφερε ότι υποπτευόταν εδώ και αρκετούς μήνες ότι κράτος του Κόλπου, που προσδιορίζεται από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ως το Κατάρ, είχε πληρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά και πρόσφερε δώρα σε άτομα με επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Saint-Gilles: Ο υπερπληθυσμός της φυλακής
Το κτίριο χτίστηκε μεταξύ 1878 και 1884 σε σχέδιο του αρχιτέκτονα, Joseph Dumont. Η φυλακή μοιάζει με μεσαιωνικό κάστρο ή φρούριο και χτίστηκε σύμφωνα με τις ιδέες των εγκληματολόγων του 19ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου Γενικού Επιθεωρητή των φυλακών της χώρας, Edouard Ducpétiaux (1804-1869). Είναι δηλαδή αντιπροσωπευτικό του κυψελοειδούς συστήματος που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.
Όπως και σε άλλα κράτη της ΕΕ, έτσι και στο Βέλγιο κατεγράφη ένα μεγάλο ζήτημα με την έξαρση της πανδημίας. Εν προκειμένω, οι φυλακές των Βρυξελλών αντιμετωπίζουν έναν υπερπληθυσμό που συνεχίζει να κλιμακώνεται. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι δεσμοφύλακες σε όλο το Βέλγιο έκαναν συνεχιζόμενες απεργίες για να επιστήσουν την προσοχή στην έλλειψη υποστήριξης, τις κακές συνθήκες εργασίας και την υποχρηματοδότηση. Οι μαζικότερες απεργίες είχαν γίνει το 2016, όταν και ξεκίνησαν τα προβλήματα των υποστελεχώσεων.
Μέχρι το καλοκαίρι του ’22, λίγα είχαν αλλάξει. Ο υπερπληθυσμός των φυλακών σε καμία περίπτωση δεν έχει αποκλιμακωθεί, ενώ συνεχίζει να αυξάνεται εκθετικά χωρίς τον ανάλογο χώρο, προσωπικό και πόρους. Στα τέλη του Ιουνίου, 30 δεσμοφύλακες των φυλακών του Saint-Gilles, έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κτίριά τους ζητώντας ενίσχυση προσωπικού. Οι κρατούμενοι βασίζονται στο προσωπικό των φυλακών για να τους παρέχουν ψυχική υγεία, νομικές, ιατρικές, εκπαιδευτικές και άλλες υπηρεσίες που δικαιούνται. Σημειώνεται άλλωστε πως το Saint-Gilles είναι μια φυλακή προσωρινής κράτησης.
Είναι δε χαρακτηριστικό, πως στα σωφρονιστικά ιδρύματα προσωρινής κράτησης όπως το Saint-Gilles, καταγράφεται και ο μεγαλύτερος συνωστισμός τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό γιατί στο Βέλγιο δεν προβλέπεται ανώτατο χρονικό όριο στην προφυλάκιση, ενώ η πανδημία καθυστέρησε τις διαδικασίες, γεγονός που σήμαινε επίσης ότι περισσότεροι άνθρωποι έπρεπε να μείνουν στο Saint-Gilles για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε δηλώσεις της στη Brussels Times, η Συμπρόεδρος του βελγικού τμήματος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου των Φυλακών (OIP), Marie Berquin, ανέφερε πως οι νέοι νόμοι “απλώς κάνουν τις ποινές σκληρότερες και μεγαλύτερες αντί να τις μειώνουν”. Επίσης, η πρόωρη αποφυλάκιση έχει προσκρούσει στο νέο νομικό πλαίσιο της χώρας.
Η τρέχουσα χωρητικότητα της φυλακής Saint-Gilles είναι (επισήμως) 850 κρατούμενοι, ωστόσο στον ιστότοπο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται χωρητικότητα για 502 κρατούμενους. Πράγματι, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τον αριθμό 502, ωστόσο στη συνέχεια δημιουργήθηκαν περισσότερα κελιά ή “αξιοποιήθηκαν” χώροι που προορίζονταν για άλλες χρήσεις. Ακόμη, κελιά που προορίζονταν για ένα άτομο εξοπλίστηκαν με κουκέτες για να φιλοξενήσουν δύο άτομα, παρά το γεγονός ότι το μέγεθος του κελιού παρέμεινε το ίδιο. Τον περασμένο Φεβρουάριο η φυλακή φιλοξενούσε 866 κρατούμενους, αλλά αυτή τη στιγμή οι εκτιμήσεις του Brussels Times κάνουν λόγο για 950.
Αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός πληθυσμός της φυλακής είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που προοριζόταν να εξυπηρετήσει. Βασικότερο πρόβλημα που προκύπτει είναι η αποστέρηση της επαρκούς ψυχοκοινωνικής βοήθειας. Το Βέλγιο είναι μάλιστα ένα από τα πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ με τις πιο γεμάτες φυλακές, σύμφωνα με την έκθεση Space I του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η χώρα μας είναι επίσης ανάμεσα σε αυτά τα κράτη-μέλη, μαζί με τη Ρουμανία, το Σαν Μαρίνο, και την Τουρκία.
Πρόσφατα η La Libre έγραφε πως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης και του υπερπληθυσμού στη Saint-Gilles, επιστρατεύτηκαν μέλη του Στρατού και της Αστυνομίας, χωρίς όμως να έχουν τη δέουσα εκπαίδευση – κατάρτιση. Για τον λόγο αυτό, οι δεσμοφύλακες του σωφρονιστικού ιδρύματος πραγματοποίησαν νέα απεργία στα τέλη του Οκτωβρίου, ενώ προγραμματίζουν και νέες κινητοποιήσεις.
Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση του Βελγίου έχει ανακοινώσει από τη δική της μεριά, πως σχεδιάζει να μεταφέρει τις φυλακές του Saint-Gilles και του Forest στο Χάρεν, στις βόρειες Βρυξέλλες, σε νέες εγκαταστάσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Σε αυτό το ίδρυμα φέρεται να μεταφέρθηκε η Καϊλή.
Η καθυστέρηση του έργου έχει να κάνει με αντιδράσεις κατοικών οι οποίοι έχουν ξεσηκωθεί καθώς μιλάμε για ένα γιγαντιαίο έργο, ένα “χωριό φυλακών” με πολλαπλά κτίρια που εκτιμάται πως θα βλάψει και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Έως τότε, το OIP καταγράφει πως στη Saint-Gilles οι συνθήκες υγιεινής είναι ιδιαιτέρως άσχημες ενώ οι κρατούμενοι παραπονιούνται για τη δύσκολη πρόσβαση σε ντους.
Αξίζει τέλος να αναφέρουμε πως στη φυλακή του St. Gilles είχε κρατηθεί και ο Γιάννης Λαγός, πριν εκδοθεί στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ακόμη ότι η κ. Καϊλή τον Φεβρουάριο του 2019 έφερνε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτησή της τον νόμο “Παρασκευόπουλου”, ρωτώντας αν η “ΕΕ είναι ενήμερη και σύμφωνη για το νόμο Παρασκευόπουλου”. Όπως έλεγε τότε η ευρωβουλεύτρια, “ο νόμος Παρασκευόπουλου βγάζει ακόμη εγκληματίες από την φυλακή, που μετακινούνται εύκολα στην Ευρώπη και σε ορισμένες περιπτώσεις με ανησυχητικά αποτελέσματα”.
Qatar Gate: Με τι ποινές απειλούνται όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο
Για τις ποινές που πρόκειται να αντιμετωπίσουν όσοι εμπλέκονται στο Qatar Gate μίλησε ο δικηγόρος Νίκος Κορογιαννάκης στην ΕΡΤ.
Ο κ. Κορογιαννάκης έκανε λόγο για σοβαρά παραπτώματα, για τα οποία, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες, ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει τρία έως πέντε έτη φυλάκισης.
Όπως ανέφερε, οι δικηγόροι “έχουν πρόσβαση στο φάκελο μόνον εφόσον προφυλακιστούν. Τότε αποκτούν πρόσβαση στον φάκελο για 48 ώρες και στη συνέχεια επιβεβαιώνεται ή απορρίπτεται η απόφαση του ανακριτή – δικαστή για προφυλάκιση από δικαστικό συμβούλιο, από ανθρώπους που δεν έχουν ξαναδεί την έρευνα, δεν έχουν ξαναδεί τα χαρτιά και στην οποία οι δικηγόροι αγορεύουν”, πρόσθεσε.
Αναφορικά με το ζήτημα της ασυλίας, ο κ. Κορογιαννάκης εξήγησε ότι προκειμένου οι βελγικές αρχές να το αποφύγουν, πρέπει να συλλάβουν τον ευρωβουλευτή επ’ αυτοφώρω. “Επ’ αυτοφώρω σημαίνει την ώρα που διαπράττει κάποιο ποινικό αδίκημα, είτε την ώρα που λαμβάνει τη δωροδοκία, γιατί περί αυτού συζητάμε εδώ, είτε τη στιγμή κατά την οποία προσπαθεί να αποκρύψει προϊόντα εγκλήματος.
Δεν ξέρουμε πολλές λεπτομέρειες, αλλά πάντως μόνον αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να υπάρξει απόφαση προφυλάκισης. Πρόκειται για τη διάταξη που περιέχει το πρωτόκολλο περί προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναφέρει ρητά ότι δεν μπορεί να γίνει επίκληση της ασυλίας όταν υπάρχει σύλληψη επ αυτοφόρω. Υπάρχει πράγματι σύλληψη το επ αυτόφωρο; Υποθέτω ότι οι δικηγόροι της σε 48 ώρες από τώρα, κάποια στιγμή την Τετάρτη το πρωί, θα κληθούν να το εξηγήσουν και να το πολεμήσουν ενώπιον των δικαστών”.
Όσον αφορά στις ποινές που επισείουν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η κ. Καϊλή, ο κ. Κορογιαννάκης απάντησε ότι πρόκειται για σοβαρά παραπτώματα. “Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει τρία έως πέντε έτη φυλάκισης, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες αυτές, δηλαδή και η παθητική δωροδοκία – δωροληψία, όπως τη λέμε και η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση”.
Για το ενδεχόμενο κατ’ οίκον περιορισμού κράτησης ο δικηγόρος τόνισε: “Υποθέτω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για την κ. Εύα Καϊλή και για την οποία δικαιολογείται η προσωρινή κράτηση είναι η δυνατότητά της και των συγκατηγορουμένων της να επηρεάσουν την έρευνα και να εμποδίσουν την έρευνα. Κατά συνέπεια, νιώθω ότι υπάρχει ένας πολύ ισχυρός λόγος να μην απελευθερωθεί αμέσως, εφόσον αληθεύουν αυτές οι κατηγορίες”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις