“Η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ”: Από πού πήρε την ατάκα ο Μητσοτάκης
O πρωθυπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με ανακοίνωση αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Ιούλιο. Η ατάκα του για την ενέργεια ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Πότε - πρόσφατα - την ακούσαμε ξανά.
- 06 Μαΐου 2022 14:13
Μέχρι σήμερα είχαμε ακούσε σε διαγγέλματα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πως με αφορμή τη πανδημία και τη διαχείρισή της, “ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος” και “ο Αύγουστος δεν είναι Μάρτιος”, εννοώντας πως η διαφορετική κατάσταση ως προς τα κρούσματα, δικαιολογεί και διαφορετικά μέτρα.
Τη Πέμπτη, σε μια άλλη απεύθυνσή του προς τους πολίτες, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων την παρακάτω ατάκα, που προκάλεσε ουκ ολίγες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή την ανακοίνωση των μέτρων ελάφρυνσης για την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ενέργεια.
“Η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ”, είπε χαρακτηριστικά.
Η δήλωση προκάλεσε δεκάδες καυστικά σχόλια στα social media, με τους χρήστες να επιστρατεύουν το χιούμορ τους και να απαντάνε στον πρωθυπουργό.
Όπως συγκεκριμένα είπε ο πρωθυπουργός, στο σχετικό επίμαχο απόσπασμα:
“Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.
Η φθηνότερη ενέργεια όμως είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ. Συνεπώς, μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας, όπως μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών μας, θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς. Ετσι βοηθούμε και το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι μας”.
Η εν λόγω ατάκα ωστόσο, ακούστηκε λίγες ημέρες πριν, και συγκεκριμένα στις 7 Απριλίου του 2022, στα πλαίσια συζητήσεων του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Στο πάνελ λοιπόν της συζήτησης για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και την απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, ο Fabian Karger, Investment Director Susi Partners (Ελβετικό Hedge Fund Manager), τόνισε στην τοποθέτησή του χαρακτηριστικά:
“Η πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν μπορεί να καταναλωθεί”.
Σημείωσε δε ότι στην εταιρεία του σημαντικές επενδύσεις γίνονται στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.
“Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει περίπου μισό εκατομμύριο σε projects επάρκειας ενέργειας σε περισσότερες από 15 χώρες, και αυτό είναι μόνο η αρχή”. Μιλώντας για την μεγάλη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας, τόνισε ότι αυτό που λείπει “είναι η σωστή υποδομή και η κατάλληλη νομοθεσία για την υλοποίηση τέτοιων έργων”. Τέλος είπε ότι σημαντικό είναι “να βρίσκουν οι εταιρίες τον κατάλληλο μηχανισμό/τρόπο υλοποίησης τέτοιων έργων, έτσι ώστε να μην χάνεται ενέργεια”.
Ο ίδιος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στον Ενεργειακό Κλάδο, καθώς και στενή παρακολούθηση της αγοράς, μιας και υπάρχουν πολλά ανεκμετάλλευτα επιχειρηματικά μοντέλα και καινοτόμες τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας. Δε μιλάμε για ανακάλυψη του τροχού εδώ, αλλά για κάτι που έχει ανακύψει ως ζητούμενο εδώ και αρκετά χρόνια.
Φυσικά, το μήνυμα του κ. Karger είχε ως στόχο τις επιχειρήσεις και την τόνωση των δράσεων στην ενέργεια, ενώ το μήνυμα του πρωθυπουργού είχε άμεση απεύθυνση προς το μέσο νοικοκυριό, σε μια εργαλειακή απλοποίηση, η οποία βέβαια τελευταία ακούγεται όλο και περισσότερο σε κύκλους της ΕΕ.
Στις 15 Απριλίου άλλωστε, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων, Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια, παρέχοντας συμβουλές στα νοικοκυριά. “Ζητώ από όλους να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας τώρα” δήλωνε με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε μια χώρα βέβαια όπου το ρεύμα είναι πιο φθηνό.
Ο Υπουργός Οικονομίας της χώρας έδινε συγκεκριμένες συμβουλές, λέγοντας “αν ζεστάνεις το διαμέρισμα και τραβήξεις τις κουρτίνες το βράδυ, εξοικονομείς έως και 5% ενέργειας και αν χαμηλώσετε τη θερμοκρασία του δωματίου κατά ένα βαθμό, είναι περίπου 6%”. Επίσης, κάλεσε τους εργοδότες να εξετάσουν την τηλεργασία για εξοικονόμηση ενέργειας, κάτι που στην Ελλάδα δεν ακούσαμε ως τώρα.
Η ατάκα Μητσοτάκη άλλωστε λίγο πολύ επαναφέρει και τη ρητορική του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Σκρέκα, ο οποίος τον Φεβρουάριο μας έλεγε ενδεικτικά: “Η προσπάθεια πρέπει να είναι εξοικονόμηση ενέργειας. Δηλαδή δεν ξεχνάμε τον θερμοσίφωνα, δεν αφήνουμε το φως ανοιχτό, γενικά όλα αυτά κοστίζουν στην τσέπη”.
Να σημειωθεί τέλος, πως στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για τις ελαφρύνσεις υπάρχουν και συγκεκριμένες παγίδες, που έρχονται κόντρα στις ίδιες τις προθέσεις, όπως ανακοινώθηκαν. Όπως παρατηρεί στο NEWS 24/7 ο δικηγόρος του ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ (που έχει ήδη καταθέσει συλλογική αγωγή για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος) Γιώργος Καλτσάς, το “επίδομα” των 600,00 ευρώ, δεν είναι οριζόντιο. Αφορά μόνο σε πρώτες και κύριες κατοικίες, εφόσον αυτές διασταυρώνονται από τα οικεία έντυπα της εφορίας (ΕΝΦΙΑ, Ε1 και Ε9).
“Ως εκ τούτου, με αυτό το κριτήριο, τίθεται ένας πρώτος πολύ μεγάλος περιορισμός στην έστω μερική επιστροφή των αναδρομικών χρεώσεων. Επιχειρήσεις, δευτερεύουσες κατοικίες και εξοχικές, μένουν εκτός περιμέτρου εφαρμογής, όταν μάλιστα έχουν χρεωθεί με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των παρόχων, τον τελευταίο καιρό, χιλιάδες ευρώ από μία αιτία παράνομη και μη σύννομη, τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία ο ίδιος ανώτατος πολιτειακός άρχοντας ο Πρωθυπουργός δηλαδή, δηλώνει πώς θέλει είτε να καταργήσει, είτε να αναστείλει”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις