Η Γερμανία επιχειρεί και πάλι να σώσει την Τουρκία από τις κυρώσεις
Μάχη στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο για να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία δίνει η Ελλάδα. Το προσχέδιο και οι ζυμώσεις
- 10 Δεκεμβρίου 2020 06:15
Χαμηλούς τόνους κρατά η Αθήνα και δεν σηκώνει τον πήχη των προσδοκιών, αναμένοντας τις εξελίξεις σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα αποφασίσει για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ήδη χθες στη Σύνοδο του ΕΛΚ ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του Οκτωβρίου και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία. Τόνισε ότι η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Φράση που ήταν έμμεση απάντηση στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία συμμετείχε βεβαίως στην τηλεδιάσκεψη και η οποία στο παρελθόν είχε κρίνει ως θετική κίνηση την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους.
Απάντηση στη Μέρκελ ήταν και η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό και την εργαλειοποίηση του από την Τουρκία, καθώς ένας λόγος της ήπιας στάσης του Βερολίνου απέναντι στην Άγκυρα είναι ότι η καγκελάριος θεωρεί ότι η γειτονική χώρα κρατά μακριά από την Ευρώπη πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης στο ΕΛΚ και θα θέσει και στη Σύνοδο Κορυφής ξανά το εμπάργκο πώλησης ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, με το επιχείρημα ότι δεν γίνεται χώρες της ΕΕ να δίνουν στην Τουρκία τις σφαίρες που θα χρησιμοποιήσει εναντίον άλλων κρατών- μελών.
Το θέμα του εμπάργκο όπλων δεν αφορά όμως μόνο τη Γερμανία, αλλά και την Ιταλία και την Ισπανία, χώρες που επίσης δεν θέλουν κυρώσεις οι οποίες θα είχαν επιπτώσεις στη τουρκική οικονομία καθώς οι τράπεζες τους έχουν δάνεια και “ανοίγματα” στη γειτονική μας χώρα.
Εν τω μεταξύ, 53 Έλληνες και Γερμανοί ευρωβουλευτές ζητούν με κοινή επιστολή στην κ. Μέρκελ να ανασταλεί η εξαγωγή στην Τουρκία υποβρυχίων αλλά και διάφορων ανταλλακτικών τους που παράγονται στην Γερμανία και συναρμολογούνται στην Τουρκία. Και ταυτόχρονα, Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και τον αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας, ζητούν να παγώσει η συνεργασία ισπανικών εταιρειών με την Τουρκία για τη ναυπήγηση του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου «Αναντολού».
Το παρασκήνιο με το σχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων
Το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που άρχισε να διακινείται προς ζύμωση χθες, επιχειρεί πάντως για μία ακόμη φορά να δώσει νέα περίοδο χάριτος στην Τουρκία μέχρι το Μάρτιο.
Για να χρυσώσει το χάπι για την Ελλάδα, το προσχέδιο των συμπερασμάτων κάνει αναφορά σε “επέκταση του πεδίου εφαρμογής” των κυρώσεων, αλλά και -σύμφωνα με το Politico- στο ενδεχόμενο να μπλοκάρει την πρόσβαση τουρκικών σκαφών που εμπλέκονται σε έρευνες, σε ευρωπαϊκούς λιμένες και υπηρεσίες. Το κείμενο “σημειώνει” όμως την απόσυρση του Oruc Reis και παραπέμπει στην ουσία τις κυρώσεις για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.
Είναι επομένως σαφές ότι το προσχέδιο αυτό εκφράζει τη διάθεση της Γερμανίας που έχει το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, αλλά και της Ιταλίας και της Ισπανίας, να πέσει και πάλι στα μαλακά η Τουρκία.
Και είναι προφανές ότι αυτό είναι ένα κείμενο το οποίο δεν μπορεί να δεχθεί η Ελλάδα και η Κύπρος, με τη στήριξη της Γαλλίας και της Αυστρίας. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι είναι ένα αρχικό σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί όπως πάντα στη Σύνοδο, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η κ. Μέρκελ πάντως μιλώντας στη γερμανική Βουλή χθες απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της. Παραδέχθηκε ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται και άφησε να φανεί δυσαρέσκεια γιατί δεν προχώρησε ένας εντατικός διάλογος της ΕΕ με την Άγκυρα. Δεν αναφέρθηκε πάντως αυτή τη φορά στο ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό.
Η προεδρεύουσα Γερμανία και συνολικά η ΕΕ έχουν όμως και άλλο, πολύ σοβαρό και για την Ελλάδα, πονοκέφαλο, καθώς Ουγγαρία και Πολωνία θέτουν βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ουγγαρία και Πολωνία δεν δέχονται να συνδέεται η εκταμίευση με το σεβασμό του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών κανόνων, δεδομένου ότι οι δύο χώρες έχουν καταπατήσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης, και η Μέρκελ αναζητεί συμβιβαστικό τρόπο ώστε να μην μπλοκάρουν κάθε συζήτηση Όρμπαν και Μοραβιέτσκι.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.