Η “καραμανλική απάντηση” στον Σημίτη για το Ελσίνκι
Το άρθρο του Κώστα Σημίτη με το οποίο κατηγορούσε τον Κώστα Καραμανλή για τη σημερινή προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, με την πρώτη απάντηση να έρχεται από τον Κουμουτσάκο
- 16 Δεκεμβρίου 2019 06:04
Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε το άρθρο του Κώστα Σημίτη, με το οποίο επέρριπτε ουσιαστικά ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή για τη σημερινή προκλητική στάση της Τουρκίας.
Η πρώτη απάντηση ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο ο οποίος χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, αναρωτήθηκε με νόημα σε ποια “συναφή θέματα” αναφέρεται η παράγραφος 4 της Συμφωνίας του Ελσίνκι, υπονοώντας ότι η αναφορά αυτή αφορούσε τις λεγόμενες “γκρίζες ζώνες” και αυτό τη στιγμή που είχε προηγηθεί το Κοινό Ανακοινωθέν της Μαδρίτης, το οποίο αναγνώριζε “ζωτικά συμφέροντα” της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Όπως ήταν αυτονόητο και κατά την πάγια πρακτική του, ο κ.Καραμανλής απαξίωσε να απαντήσει ο ίδιος ή έστω μέσω κύκλων στο άρθρο του κ.Σημίτη, αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν θα τοποθετηθούν επί του θέματος και άλλα καραμανλικά στελέχη.
Πολλοί στο καραμανλικό στρατόπεδο αναμένουν με ενδιαφέρον εάν θα τοποθετηθεί επί του θέματος και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σήμερα στις έξι το απόγευμα μιλά σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου με θέμα «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Ο κ.Σημίτης βέβαια έστρεφε τα βέλη του κατά βάση εναντίον του Πέτρου Μολυβιάτη, που ήταν υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής του 2004 στην οποία αναφέρεται πρώην πρωθυπουργός , όμως η κ.Μπακογιάννη τον διαδέχθηκε στο υπουργείο και έχει πολλάκις υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή συνολικά. Εξάλλου, όπως έλεγαν γαλάζια στελέχη, το άρθρο του κ.Σημίτη αγνοεί τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή για διευθέτηση των διαφορών με την Τουρκία και την πολιτική στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της γείτονος ως άμυνα στις επιθετικές διαθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση η ομιλία της κ.Μπακογιάννη θα βγάλει σίγουρα ειδήσεις, όπως και η τελευταία τοποθέτηση της που “τάραξε τα νερά” όσον αφορά στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει εάν θα αποφασίσει τελικά να τοποθετηθεί και ο κ.Μολυβιάτης, ως προσωπικά θιγόμενος από το άρθρο.
Σημειωτέον ότι το Μαξίμου δεν απάντησε στο άρθρο του κ.Σημίτη κατά Καραμανλή, γεγονός που προκάλεσε σχόλια από καραμανλικούς βουλευτές. Κάποιοι θεωρούν ότι η γαλάζια ηγεσία δεν θέλει αναταραχές στις σχέσεις με το Κίνημα Αλλαγής, η πρόεδρος του οποίου Φώφη Γεννηματά έσπευσε να υιοθετήσει το άρθρο Σημίτη, εν όψει των συζητήσεων για την προεδρική εκλογή, αλλά κυρίως για τον εκλογικό νόμο.
Άλλοι πάλι λένε ότι απλώς σε βδομάδα προϋπολογισμού δεν υπάρχει λόγος να δώσει κανείς… αξία στον κ.Σημίτη και μερικοί μάλιστα σχολίασαν με κακεντρέχεια ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να χωνέψει ότι ο κ.Καραμανλής παραμένει πιο δημοφιλής στους Ελληνες πολίτες από τον ίδιο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη μέτρηση της MRB και στο ερώτημα ποιον εκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο θα ήθελαν για Πρόεδρο Δημοκρατίας, όπου οι περισσότερες αυθόρμητες απαντήσεις αφορούσαν τον κ.Καραμανλή.
Σε κάθε περίπτωση δε, πολλοι έλεγαν ότι ήταν κακή επιλογή της χρονικής στιγμής από τον κ.Σημίτη, την ώρα που η Τουρκία δείχνει ιδιαίτερα απειλητικές διαθέσεις και η γραμμή της κυβέρνησης είναι για εθνική ενότητα και κοινή γραμμή των κομμάτων.