Η καθημερινότητα “βραχνάς” για την κυβέρνηση και στη ΔΕΘ

Διαβάζεται σε 6'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC Menelaos Myrillas

Ενώ η επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφικής φωτιάς στη ΒΑ Αττική συνεχίζεται, 15 ημέρες πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αναζητούνται τα μέτρα που θα “φτιάξουν” το προφίλ της κυβέρνησης και της ΝΔ

Η πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου στη Βορειοανατολική Αττική ήρθε να προστεθεί στο σωρό των προβλημάτων της καθημερινότητας που παραμένουν βραχνάς για την κυβέρνηση, λίγο πριν τη ΔΕΘ.

Μία ΔΕΘ που θα είναι κρίσιμη, καθώς έχει προηγηθεί το “καμπανάκι” του 28% που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ποσοστό το οποίο αποδίδεται κυρίως στη δυσαρέσκεια για τα προβλήματα της καθημερινότητας, πέρα της ενόχλησης της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Και καθώς το Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνει “δεξιά στροφή”, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει στη ΔΕΘ να έχει ένα καλάθι για την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση, την υγεία.

Το καλάθι όμως δεν θα είναι γεμάτο με παροχές, καθώς ήταν που ήταν στραβό το δημοσιονομικό κλήμα το έφαγε και η πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου.  Σε κάθε περίπτωση, έμφαση αναμένεται να δοθεί σε μέτρα για το δημογραφικό και το στεγαστικό.

Μέτρα για τη στεγαστική κρίση και το δημογραφικό

Ο πρωθυπουργός έχει εξάλλου προαναγγείλει δεύτερο πρόγραμμα “Σπίτι μου” ύψους 2 δισ ευρώ,  με διευρυμένη περίμετρο ώστε να ενταχθούν και ζευγάρια 40-50 ετών. Καθώς και νέο “Ανακαινίζω- ενοικιάζω”, με μεγαλύτερο ποσό ενίσχυσης στα 16.000 ευρώ, αλλά και με όρο την ενοικίαση σε τιμές καλύτερες από τις τιμές φωτιά της αγοράς.

Σιωπή ασυρμάτου πάντως επικρατεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση όσον αφορά στο ερώτημα εάν και πότε θα ληφθούν όντως τελικά νέα μέτρα για την “πληγή” του AirBnB.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θέλει ιδιαίτερα να “παίξει” με τα μέτρα για το δημογραφικό, όχι μόνο για να δείξει “κοινωνικό προφίλ” αλλά και για να απευθυνθεί στη δεξιά βάση της ΝΔ, η οποία αξιολογεί υψηλά το θέμα. Στο τραπέζι είναι η εξίσωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους, φοροαπαλλαγές για το δεύτερο και το τρίτο παιδί, αύξηση των επιδομάτων τέκνου και μέτρα στήριξης και για τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά.

“Δωράκια” στους συνταξιούχους

Και φυσικά μέρος των ανακοινώσεων Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αναμένεται να αφορά κοινά που ενδιαφέρουν τη ΝΔ, όπως οι συνταξιούχοι και οι εργοδότες, με νέες αυξήσεις συντάξεων και έκτατη εισφορά τα Χριστούγεννα για τους συνταξιούχους που δεν θα δουν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς, καθώς και με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Σημειωτέον ότι το φθινόπωρο έρχεται και μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο με ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας και την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων. Ανοιχτό είναι πάντως εάν και ποιες αλλαγές θα γίνουν στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, που γύρισαν την πλάτη στη ΝΔ στις ευρωεκλογές.

“Αντεπίθεση” για υγεία και παιδεία

Καθοριστικό ρόλο όμως στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θεωρείται ότι έπαιξε και η κατάσταση στον τομέα της υγείας και ιδίως στα νοσοκομεία. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται επομένως από το βήμα της ΔΕΘ να εστιάσει στην ανακαίνιση μονάδων υγείας με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά θα πρέπει να έχουν λυθεί και τα προβλήματα με την έλλειψη κινήτρων πχ για γιατρούς σε ακριτικές περιοχές.

Στον τομέα της παιδείας, η κυβέρνηση ποντάρει επικοινωνιακά ιδίως στο “ψηφιακό φροντιστήριο” που θα ξεκινήσει από Σεπτέμβριο. Ενώ το Μαξίμου θέλει να ανοίξει το 2025 και ζήτημα συνταγματικής αναθεώρησης, με βασικό στόχο την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Το συγκρουσιακό αυτό θέμα προσφέρεται μάλιστα ως ιδανική ευκαιρία για τον κ.Μητσοτάκη να βάλει διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, και να συσπειρώσει ψηφοφόρους από τα δεξιά ως το (συντηρητικό) κέντρο.

Αντιπαράθεση στα καμμένα

Και αυτή η ΔΕΘ όμως θα πραγματοποιηθεί στη σκιά μίας τεράστιας καταστροφής, η οποία μάλιστα έχει πληγώσει το αίσθημα δημόσιας ασφάλειας, καθώς η πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου έφτασε και στον αστικό ιστό προαστίων της Αθήνας. Η πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους το πύρινο μέτωπο προχώρησε τόσο συνεχίζεται με την κυβέρνηση να υπερασπίζεται τις επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Εφέτος λειτούργησε ο μηχανισμός των drones. Σίγουρα η μία πυρκαγιά που ξέφυγε, δημιουργεί δίκαια και λογικά ερωτήματα. Όμως πόσες άλλες, όπως η προχθεσινή στο Μαρούσι αναχαιτίστηκε γιατί εντοπίστηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και είχαμε επέμβαση μέσα σε λίγα λεπτά;”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε ότι – όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη στην Πεντέλη προχθές- εφέτος εκδηλώθηκαν 4.000 πυρκαγιές. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι δηλαδή ότι οι 3.999 εστίες φωτιάς αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς και μία ξέφυγε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε επίσης και στο γεγονός ότι όπως τόνισε “8 στα 10 οικόπεδα που επλήγησαν, σπίτια, οικήματα, που έχουν πλέον σήμανση, δηλαδή κίτρινη ή κόκκινη, ήταν ακαθάριστα τα οικόπεδα τους”. Υπογράμμισε επίσης ότι έγιναν περισσότεροι από 800.000 καθαρισμοί οικοπέδων και πρόσθεσε: “Υπάρχει λοιπόν ένα case study στο οποίο πρέπει να πατήσουμε, το οποίο τι λέει, κατά πάσα πιθανότητα αν το οικόπεδο είναι καθαρισμένο και δηλωμένο, άρα δεν είναι τιμωρητικός ο λόγος αυτού του μέτρου, θα γλιτώσει από μία φωτιά που μπορεί να ξεφύγει.” 

Τα κονδύλια για το AntiNero

Η κυβέρνηση επικαλείται επίσης τις δηλώσεις των δημάρχων της ΒΑ Αττικής στη σύσκεψη στην Πεντέλη υπό τον πρωθυπουργό για να απορρίψει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως δεν πέταξαν επαρκή εναέρια μέσα. Ενώ απορρίπτει και την κριτική για την απορρόφηση κονδυλίων για την πολιτική προστασία.

“Το 55% των χρημάτων τα οποία προορίζονται,  για τα προγράμματα AntiNero, τα προγράμματα δηλαδή πολιτικής προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί. Έχουν δοθεί συνολικά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε προγράμματα τα οποία είναι προχωρημένα προγράμματα, δηλαδή δεν είναι προγράμματα τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί”, ανέφερε ο κ. Μαρινάκης σχετικά.

“Το πρόγραμμα AntiNero, είναι πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, πέραν όμως του προγράμματος AntiNero, από εθνικούς πόρους, πλέον δηλαδή των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, δίνονται 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για εκσυγχρονισμό της πολιτικής προστασίας. Αυτά όλα είναι προγράμματα τα οποία έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια”, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υποστήριξε ότι τα περί απορρόφησης μόλις του 1% των κοινοτικών κονδυλίων για την πολιτική προστασία “είναι ένας μύθος τον οποίον συντηρεί η αντιπολίτευση.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα