Η κυβέρνηση αδυνατεί να βρει λύσεις για ακρίβεια και υγεία

Διαβάζεται σε 4'
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας,
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Με τα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ, ο Μητσοτάκης επιχειρεί να κλείσει ανοιχτά μέτωπα, αλλά και να βελτιώσει ξανά τη σχέση της ΝΔ με εκλογικά κοινά όπως οι γιατροί, σχέση που δοκιμάζεται από τη συμπεριφορά Γεωργιάδη

Η ακρίβεια και η υγεία αποτελούν την “αχίλλειο πτέρνα” της κυβέρνησης και τα δύο θέματα που κόστισαν στη Νέα Δημοκρατία περισσότερο στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Όσον αφορά στο ζήτημα της ακρίβειας πάντως η κυβέρνηση μοιάζει να σηκώνει τα χέρια ψηλά, επιμένοντας ότι με ελέγχους στην αγορά και με την αύξηση των εισοδημάτων θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, παρόλο που τις όποιες αυξήσεις τρώει ο πληθωρισμός.

Ενώ όσον αφορά στον τομέα της υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί με την εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησης, αλλά και τη σχέση της ΝΔ με το εκλογικό κοινό των γιατρών.

Σχέση η οποία δοκιμάζεται από τη συμπεριφορά του υπουργού Υγείας, Αδώνιδος Γεωργιάδη, απέναντι στους γιατρούς του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα. Μία με τις απειλές περί επίταξης για να καλυφθούν κενά στο ΕΣΥ το καλοκαίρι και μία με τις πιέσεις για καθημερινή εφημερία στα νοσοκομεία. Γαλάζιοι βουλευτές μάλιστα μουρμουρίζουν ότι η κυβέρνηση μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες κινδυνεύει να χάσει ένα ακόμη “παραδοσιακό” κοινό της ΝΔ.

Τα μέτρα της ΔΕΘ για την υγεία συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος καταρχήν στάθηκε στην αυτοτελή  φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ. Επίσης όρισε ως πρώτη προτεραιότητα το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μέσα στο 2024 και ιδανικά από Νοέμβριο, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να πάρει το “πράσινο φως” από την Κομισιόν.

Προσλήψεις στα επείγοντα και μασάζ στους γιατρούς

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τέλος ανακοινώσεις για την ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, τα οποία παραδέχθηκε ότι αποτελούν μία “εστία δυσαρέσκειας”. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προκηρύξει επειγόντως 500 θέσεις τραυματιοφορέων, οι οποίοι στα επείγοντα είναι πιο πολύτιμοι και από τους γιατρούς. Αλλά ακόμη και στο εσωτερικό της ΝΔ πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν είχε ήδη γίνει αυτό, με αποτέλεσμα δυσαρέσκεια των πολιτών και των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

Ο κ. Γεωργιάδης εν τω μεταξύ προσπαθεί να “μαζέψει” το μέτωπο που άνοιξε με τον ιατρικό κόσμο και στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε χθες με τον “γαλάζιο” πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τον πρώην περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη. Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε ο ΙΣΑ να ετοιμάσει το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να συνεργάζονται με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ο κ.Γεωργιάδης βέβαια παραδέχθηκε ότι επέλεξε τον ΙΣΑ ως σύμβουλο γιατί ήταν ο μόνος ιατρικός σύλλογος που υποστήριξε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Ενώ δεσμεύθηκε μεταξύ άλλων για τις συλλογικές συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Μένει βέβαια να φανεί εάν αυτές οι υποσχέσεις σε συνδυασμό με την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών(η οποία σημαίνει 150 ευρώ το μήνα, αλλά αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ) θα διώξουν τα σύννεφα στις σχέσεις της ΝΔ με τον ιατρικό κόσμο. Καθώς και εάν τα κίνητρα που αθροίζονται σε 600 ευρώ θα φέρουν γιατρούς στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Η ακρίβεια τρέχει πιο γρήγορα από τις αυξήσεις μισθών

Οι βουλευτές της ΝΔ ανησυχούν επίσης πως το βουβό κύμα οργής για την ακρίβεια μπορεί να “πνίξει” την κυβέρνηση. Από τη μία στη γαλάζια ΚΟ επικρατεί απογοήτευση γιατί το καλάθι της ΔΕΘ δεν ήταν… εντυπωσιακό. Από την άλλη οι βουλευτές συμφωνούν με την ανάγκη να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες, που προτάσσει το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.

Το θέμα είναι ότι, όπως αναγνώρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν καλύπτουν τον πληθωρισμό. Ενώ το στεγαστικό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα και από το ράλι στις τιμές των τροφίμων και βασικών αγαθών. Τα ήπια μέτρα για το AirBnB μπορεί να έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά δεν αναμένεται να αλλάξουν κάτι όσον αφορά στη διαθεσιμότητα κατοικιών και τις τιμές των ενοικίων.

Στη ΝΔ κυρίως ποντάρουν στα κίνητρα ώστε να διατεθούν στην αγορά μακροχρόνιας μίσθωσης περισσότερα κλειστά ακίνητα ή και ακίνητα που βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ακόμη και αυτό το μέτρο όμως θα απαιτήσει ένα χρονικό διάστημα για να αποδώσει (εφόσον αποδώσει) ενώ οι πολίτες που ενοικιάζουν ή αναζητούν κατοικία προς ενοικίαση

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα