Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Διαβάζεται σε 5'Κυβέρνηση και ελεύθεροι επαγγελματίες σε θέση μάχης για το νέο φορολογικό πλαίσιο. Απεργίες και συγκεντρώσεις, ενώ προχωρά η διαβούλευση. Ποιες μικροαλλαγές εξετάζονται.
- 22 Νοεμβρίου 2023 07:00
Απέναντι στο ενδεχόμενο για ένα νέο “κίνημα της γραβάτας”, η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, επιμένοντας σε “καρότο και μαστίγιο” για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Τη γραμμή έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελευταία συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός έκανε ειδικότερα λόγο για ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών και για μεταρρύθμιση. Και δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει.
“Δεν γίνεται το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει μηδενικό κέρδος, το 85% κάτω των 10.000 ετησίως. Ούτε γίνεται ο εργοδότης να εμφανίζει μικρότερο εισόδημα από τους εργαζομένους του”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση επικαλείται άλλωστε ότι το νέο φορολογικό πλαίσιο συνοδεύεται από τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Καθώς και ότι εξαιρούνται όσοι αμείβονται με δελτία παροχής ή βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής τους πορείας. Επικαλείται επίσης ότι το τεκμήριο είναι μαχητό.
“Δεν είναι -θέλω να τονίσω αυτό- μία οριζόντια ρύθμιση. Υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις και οποίος πιστεύει ότι αδικείται μπορεί να διεκδικήσει το δίκαιό του”, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Το μαστίγιο…
“Είναι όμως μία παρέμβαση βαθιά δίκαιη, ευθυγραμμισμένη με τον πολιτικό μας λόγο, μια παρέμβαση τολμηρή, μεταρρυθμιστική, από την οποία δεν θα υποχωρήσουμε. Θα την κάνουμε πράξη”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για “μεταρρυθμίσεις που ίσως ξεβολέψουν κάποιους, αλλά θα ωφελήσουν τους πολλούς”. Δήλωσε μάλιστα ότι “αν υπάρξει κόστος από αυτές τις συγκρούσεις, αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει.”
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για “μία αδικία των λίγων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, που κάποτε πρέπει να λείψει.”
…και το καρότο
Τόσο το Μαξίμου όσο και το υπουργείο Οικονομικών επομένως ξεκαθαρίζουν ότι ο πυρήνας του νομοσχεδίου, η φιλοσοφία και η ουσία του, δεν θα αλλάξουν. Αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για “σημειακές παρεμβάσεις” στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
Εξάλλου και ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση της ΠΕ της ΝΔ παραδέχθηκε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ότι “ενδεχομένως να υπάρχουν κενά στο νομοσχέδιο, τα οποία πρέπει να καλυφθούν”.
Μετά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, το υπουργείο Οικονομικών θα επεξεργαστεί για τρεις – τέσσερις ημέρες εκ νέου το νομοσχέδιο και αναμένεται να κάνει ορισμένες αλλαγές. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης έχουν κατατεθεί 1.300 σχόλια, πολλά εκ των οποίων οργισμένα.
Οι ενστάσεις των ελεύθερων επαγγελματιών αφορούν κυρίως το κατά πόσο είναι όντως μαχητό το τεκμήριο. Έχει τεθεί επίσης το ερώτημα τι θα γίνει με τους νέους επαγγελματίες που σπουδάζουν. Ενώ διαμαρτύρονται και ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες, όπως πχ τα σχολικά κυλικεία, τα οποία δουλεύουν μόνο τους οκτώ από τους 12 μήνες του έτους. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, το τελευταίο αυτό ζήτημα θα λυθεί, καθώς θεωρείται εύλογο.
Από το υπουργείο Οικονομικών επικαλούνται επίσης ότι το μαχητό του τεκμηρίου αποσαφηνίζεται με οκτώ τρόπους και ότι καταργείται το 50% για τους ελεύθερους επαγγελματίες – ΑμεΑ. “Σημειακές αλλαγές” αναμένονται επίσης για τους συνταξιούχους και για τα ζευγάρια ελεύθερων επαγγελματιών.
Οι γραβάτες και τα ταξί
Τα “τυράκια” πάντως προς το παρόν δεν φαίνεται να κατευνάζουν τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών.
Μετά τις κινητοποιήσεις των επιμέρους κλάδων, όπως των δικηγόρων που “κρέμασαν τις γραβάτες” και τους ταξιτζήδες που πραγματοποιούν και νέα απεργία, σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες βγαίνουν στους δρόμους συντονισμένα.
Υπενθυμίζεται ότι η συντονιστική επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών –Επιστημόνων –Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, έχει ανακοινώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη και ώρα 13:00 έξω από το υπουργείο Οικονομικών.
Όλοι οι φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών θα συγκεντρώσουν επίσης υπογραφές διαμαρτυρίας των μελών τους και θα τις στείλουν στον πρωθυπουργό. Ενώ απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, εν τω μεταξύ υποστήριξε εκ νέου ότι το φορολογικό πλαίσιο Χατζηδάκη είναι “ίδιο και χειρότερο” με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. Ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είχε προαναγγείλει το νομοσχέδιο πριν από τις βουλευτικές εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης αντιθέτως υποστήριξε και στην ΠΕ της ΝΔ και στην τελευταία του συνέντευξη στο ΣΚΑΙ ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής.
Καταγγέλουν τσουβάλιασμα
Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει πως δεν τσουβαλιάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Φράση που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες όμως επιμένουν για άδικο τσουβάλιασμα των αυτοαπασχολούμενων. Και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κυνηγά τους πιο αδύναμους και αφήνει τα “μεγάλα ψάρια” να ξεφύγουν.
“Η κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κ.λπ).
Την ίδια στιγμή που εφαρμόζει αυτή τη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφήνει στο απυρόβλητο εταιρίες και επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια καθώς και τη μεγάλη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, τα μερίσματα, τη συγκέντρωση κεφαλαίου κοκ”, αναφέρει στην ανακοίνωση της η συντονιστική επιτροπή των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ενώ απαντώντας στην κυβερνητική γραμμή πως δεν γίνεται να αποτελούν οι μισθωτοί τα συνήθη φορολογικά υποζύγια, η συντονιστική επιτροπή επικαλείται απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1880 και 1888/2019. Και υποστηρίζει ότι “δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, δεδομένου ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες που διακρίνονται των μισθωτών, δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών.”