Η κυβέρνηση επιχειρεί να “αποδράσει” από την ερώτηση των 11 για τα κόκκινα δάνεια

Διαβάζεται σε 5'
Η κυβέρνηση επιχειρεί να “αποδράσει” από την ερώτηση των 11 για τα κόκκινα δάνεια
Π. Μαρινάκης και Κ. Χατζηδάκης EUROKINISSI

“Κάποιοι ψάχνουν να βρουν δράκους” υποστήριξε ο Μαρινάκης, υποβαθμίζοντας το θέμα με την ερώτηση 11 βουλευτών της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια. Για απρέπεια Χατζηδάκη έκανε λόγο ο Κακλαμάνης.

Σε επιχείρηση υποβάθμισης του πολιτικού ζητήματος, που ανέκυψε με την ερώτηση 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, επιδίδεται η κυβέρνηση.

“Κάποιοι ανακάλυψαν τη δουλειά που κάνει μία σωστά οργανωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα και ποιος ο ρόλος των βουλευτών”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. “Βασική υποχρέωση των βουλευτών είναι να κάνουν ερωτήσεις στους υπουργούς και των υπουργών να απαντούν”, πρόσθεσε. Υποστήριξε δε ότι “επειδή ήταν μείζον το ζήτημα, η απάντηση ήρθε συντομότερα από την προβλεπόμενη προθεσμία από τον υπουργό Οικονομικών και την αρμόδια Γενική Γραμματέα”. 

Ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε, επίσης, ότι κατά την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκαν 3.784 γραπτές ερωτήσεις στη Βουλή και κατά τον τελευταίο χρόνο 624, δηλαδή αθροιστικά περίπου 4.500. Ενώ συνολικά ως προς τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, ανέφερε ότι συνολικά τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν γίνει 10.000 παρεμβάσεις. “Μιλάμε μόνο για τους βουλευτές της ΝΔ προς τους αρμόδιους υπουργούς”. 

Έκανε επίσης τα πικρά γλυκά, υποστηρίζοντας ότι με την ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ “δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθούμε στο δημόσιο λόγο με το ζήτημα των κόκκινων δανείων και να προβάλουμε την πολιτική μας”. Σημείωσε, πάντως, με νόημα ότι αυτή την πολιτική την έχουν ψηφίσει οι βουλευτές της ΝΔ. 

Μαρινάκης: “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε τα κόκκινα δάνεια και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια”

“Σε μια χώρα, όπου η αριστερά διαρρήγνυε τα ιμάτια ότι ήταν προστάτης των αδύναμων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε τα κόκκινα δάνεια και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια”, υποστήριξε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και πρόσθεσε ότι αυτή η κυβέρνηση “ψήφισε μία σειρά από νόμους, που προστατεύουν τους ευάλωτους ουσιαστικά και όχι στα λόγια, με πορείες και πάνω”. 

Αναφέρθηκε ειδικότερα για παράδειγμα στην υποχρεωτική εφαρμογή εξωδικαστικού συμβιβασμού εφόσον τη θέλει ο δανειολήπτης, καθώς και στο πρόγραμμα Ηρακλής, τονίζοντας ότι η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη σειρά ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 7,5 δισ ευρώ. “Είναι δεδομένο όμως ότι χρειάζονται περισσότερα και σε αυτό συμβάλλει και η ΚΟ της ΝΔ” πρόσθεσε.

Ο κ.Μαρινάκης παρέθεσε ειδικότερα αριθμούς: Ως προς το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, είπε ότι υπάρχει μείωση 10 ποσοστιαίες μονάδες. Επικαλέστηκε ότι οι ρυθμίσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού (και όχι πλειστηριασμοί) είναι σε ιστορικό υψηλό. Ανέφερε ότι τον Αύγουστο του 2024 υπήρξαν συνολικά 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για 7,52 δισ, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023 σημειώθηκε αύξηση κατά 50,36%. Σημείωσε επίσης ότι το  2019 οι αντίστοιχες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού ήταν μόλις 2.200 συνολικά.

“Στο παραμύθι δεν υπάρχουν δράκοι”

“Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας είναι να φωνάζεις κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Είναι ωραία τα συνθήματα. Ο άλλος δρόμος είναι να πας στη βουλή και να ψηφίζεις διατάξεις που έχουν αποτέλεσμα”, σχολίασε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προκάλεσε μάλιστα “όποιον ασκεί δημόσιο λόγο και κριτική, να μου πει -από τότε που ξέσπασε η κρίση και σε συνέχεια του νόμου Κατσέλη- ποια άλλη κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτική εφαρμογή απόφασης υπέρ δανειολήπτη. Κάτι που ήταν νούμερο ένα αίτημα των δανειοληπτών, άρα η κυβέρνηση τους ακούει. Ποια κυβέρνηση έκανε τη διαδικασία αυτοματοποιημένης ενημέρωσης. Ποια κυβέρνηση ψήφισε πρόστιμα 500.000 ευρώ για μη τήρηση της νομοθεσίας. 

Καταλαβαίνουμε ελλείψει αντιπολίτευσης ότι κάποιοι ψάχνουν να βρουν δράκους. Στο παραμύθι δεν υπάρχουν δράκοι. Και αυτό αποδεικνύεται από τη συνοχή της ΝΔ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η ΝΔ άντεξε 50 χρόνια, ένας από τους λόγους αυτούς είναι ότι μέσα στη ΝΔ έχουμε ουσιαστική δημοκρατία”, κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

Καρφιά Κακλαμάνη κατά Χατζηδάκη

Η “ομάδα” των 11 βουλευτών δε φαίνεται πάντως να θεωρεί ικανοποιητικές τις απαντήσεις του υπουργείου Οικονομικών για το ζήτημα των κόκκινων δανείων, ενώ ο τρόπος που χειρίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, το θέμα φαίνεται ότι προκάλεσε αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηδάκης έσπευσε να απαντήσει άμεσα, αλλά γραπτώς, αποφεύγοντας έτσι να έρθει η ερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η γραπτή απάντηση του υπουργού ήταν σύντομη και πιο πολιτική, ενώ επί της ουσίας στα ερωτήματα παρέπεμψε σε συνοδευτική γραπτή απάντηση της αρμόδιας ΓΓ, Θεώνης Αλαμπάση.

“Έγινε και μια κοινοβουλευτική απρέπεια του φίλου μου του Κωστή Χατζηδάκη, που μας παρέπεμπε σε μια ανακοίνωση που έβγαλε μια γενική γραμματέας. Στους βουλευτές δεν απαντούν οι γραμματείς, απαντούν οι υπουργοί βάζοντας την υπογραφή τους από κάτω”, δήλωσε μιλώντας στον Ant1 o Νικήτας Κακλαμάνης, εκ των 11 βουλευτών που κατέθεσαν την ερώτηση.

“Στην ουσία της απάντησης, αυτή ξεκινάει με το πώς διασώθηκαν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια, ενώ εμείς ρωτούσαμε για τον κόσμο. Είχαμε κάνει πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία δεν πήραμε απάντηση. Ήταν μια γενικόλογη απάντηση”, σχολίασε επίσης ο κ. Κακλαμάνης. Ενώ επέμεινε ότι: “Σήμερα τα τέσσερα από τα πέντε σπίτια βρίσκονται εν κινδύνω. Αυτοί οι κύριοι των funds, δεν μπορείς να τους βρεις καν”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα