Η κυβέρνηση κάνει το μαύρο άσπρο με τον κατώτατο μισθό
Διαβάζεται σε 4'Ο Κ.Μητσοτάκης θα μιλήσει το απόγευμα στη Βουλή για να υπερασπιστεί τη στρέβλωση με τον αλγόριθμο, ενώ ο Π.Μαρινάκης επιμένει ότι δήθεν το νομοσχέδιο είναι υπέρ των εργαζόμενων.
- 05 Δεκεμβρίου 2024 14:00
Το μαύρο άσπρο προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά στον υπολογισμό του κατώτατου μισθού με αλγόριθμο, το οποίο υπερασπίζονται οι εργοδότες και καταγγέλουν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων.
Μάλιστα μπροστά στις αντιδράσεις, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παρέμβει σήμερα στις πέντε το απόγευμα στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο που έχει φέρει η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως και το οποίο έχει βρει απέναντι το σύνολο της αντιπολίτευσης.
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υποστήριξε ότι ο αλγόριθμος είναι δήθεν υπέρ των εργαζόμενων. Επικαλέστηκε μάλιστα την “κοινή λογική”, τα όρια της οποίας όμως δοκίμασε με ακροβασίες και μισές αλήθειες.
“Η κυβέρνηση νομοθετεί κάτι που απαγορεύει να δυσχεράνει η θέση του εργαζόμενου, αλλά τον κατοχυρώνει και λέει από χρόνο σε χρόνο δε θα μειώνεται ο κατώτατος μισθός. Αυτό δεν έχει ξανανομοθετηθεί και αυτό είναι ό,τι πιο σημαντικό”, ισχυρίστηκε ο κ. Μαρινάκης.
Υποστήριξε επίσης ότι το νομοσχέδιο “δεν απαγορεύει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά βάζει δίχτυ ασφαλείας και λέει κάτω από αυτό δεν μπορεί να πέσει ο κατώτατος μισθός”. Σχολίασε μάλιστα: “Δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η ανησυχία από την αντιπολίτευση. Δε λέμε να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις. Λέμε ότι το αποτέλεσμα τους δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από αυτό που ορίζει ο αλγόριθμος. Γιατί να μην υπάρχει ένα πάτωμα;”
Τι δεν λέει η κυβέρνηση και γιατί οι εργοδότες θέλουν τον αλγόριθμο
Δεν είπε βέβαια ότι από τη στιγμή που οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν θα είναι δεσμευτικές, οι εργοδότες δεν θα έχουν κανένα λόγο να προσέλθουν σε αυτές, αλλά θα οχυρωθούν πίσω από τον αλγόριθμο.
Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο νομοσχέδιο ορίζει πως ο κατώτατος μισθός έως το 2028 θα καθορίζεται με «ρομποτοειδή» τρόπο: Δηλαδή με έναν μαθηματικό τύπο – αλγόριθμο ο οποίος θα υπολογίζει το ύψος του κατώτατου μισού με τον συνυπολογισμό της επίπτωσης του πληθωρισμού στο 20% των πιο χαμηλών αμοιβών σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας.
Δύο μεγέθη τα οποία θα υπολογίζονται από την ΕΛΣΑΤ και ούτε καν προσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του από το νομοσχέδιο. Αντίστοιχα είναι προφανές ότι ο κατώτατος μισθός ΔΕΝ θα καθορίζεται από συλλογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους.
Η… απορία του γιατί η κυβέρνηση και η Νίκη Κεραμέως επέλεξαν την λύση του αλγόριθμου μπορεί εύκολα να απαντηθεί αν κανείς προσφύγει στην συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο. Εκεί όπου οι εκπρόσωποι των ενώσεων των βιομηχάνων ήταν και οι μόνοι κοινωνικοί φορείς που στήριξαν την ρύθμιση που προτείνει το υπουργείο Εργασίας.
Η κυβέρνηση επικαλείται επίσης ότι το επίμαχο νομοσχέδιο έρχεται σε εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας. Ωστόσο όπως επισήμανε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, (ΣΚΑΪ), ο οποίος από τη θητεία του στην Ευρωβουλή και μέσω των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών γνωρίζει προσωπικά τον συντάκτη της οδηγίας Νίκολας Σμιτ, η ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση δεν έχει σχέση με το πνεύμα και τη φιλοσοφία της κοινοτικής οδηγίας.
Και ολίγον κοινωνικός αυτοματισμός
Ο κ. Μαρινάκης πάντως υποστήριξε ότι: “Η στάση της αντιπολίτευσης μοιάζει με ένα ‘όχι’ για το ‘όχι’, χωρίς αιτιολόγηση. Αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.” Υποστήριξε επίσης ότι δεν είναι πειστικά τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης και ότι αδυνατεί να τα καταλάβει κανείς. Επέμεινε δε ότι “Δίνουμε δίχτυ προστασίας στους εργαζόμενους, δεν τους αποτρέπουμε από κάτι παραπάνω”.
Η κυβέρνηση βάζει δε στη στρατηγική της και μία δόση κοινωνικού αυτοματισμού, προκειμένου να διασπάσει τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους. Επικαλείται ειδικότερα ότι πλέον ο κατώτατος μισθός θα αντανακλά και στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων, επιχειρώντας να αναβιώσει μία κόντρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τακτική γνωστή από την εποχή των μνημονίων, όταν οι κυβερνήσεις έβαζαν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε κόντρα με τους “τεμπέληδες δημόσιους υπαλλήλους”.
Πάντως στη συζήτηση επι του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αρνητική ήταν και η στάση της ΑΔΕΔΥ. Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι δυνατόν, δηλαδή, σήμερα να καθορίζονται οι μισθοί στο δημόσιο τομέα με μονομερή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και της Κυβέρνησης όταν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αυτό αποτελεί κεκτημένο να είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου. Από τη μια μεριά, προσέξτε, δεν μας δίνετε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης, από την άλλη μεριά μας “τρέχετε” κάθε φορά στα δικαστήρια, όχι για απεργίες ή αποχές».