Η κυβέρνηση ομνύει στη μυστικότητα της επιστολικής ψήφου

Διαβάζεται σε 5'
Ο Παύλος Μαρινάκης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης Eurokinissi

Ο Πέτρος Μαρινάκης υπερασπίστηκε την επιστολική ψήφο. Απέρριψε την κριτική για κατάργηση της μυστικότητας της ψήφου. Χαρακτήρισε εκτός τόπου και χρόνου τις ανησυχίες του ΚΚΕ

Αντιμέτωπη με σειρά ερωτημάτων ως προς το σκεπτικό και την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές βρίσκεται η κυβέρνηση.

“Η μυστικότητα της ψήφου και το αδιάβλητο εξασφαλίζεται μέσα από μία σειρά διαδικασίες που θα εφαρμοστούν”, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ανέφερε ειδικότερα ως δικλείδες ασφαλείας τη διπλή ταυτοποίηση και από κινητό, τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας, ότι στο φάκελο θα περιλαμβάνεται υπεύθυνη δήλωση, αλλά και ότι θα διατίθεται ξεχωριστός φάκελος για την αποστολή της ψήφου, σφραγισμένος, που όπως υποστήριξε, θα είναι αδύνατο βάσει κατασκευής να παραχαραχθεί.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε επίσης ότι τους φακέλους θα παραλαμβάνουν εκπρόσωποι δικαστικής αρχής, θα παρίσταται δικαστής, θα παραμένουν σφραγισμένοι σε κάλπες και θα ξεσφραγίζονται μετά το πέρας της ψηφοφορίας, παρουσία εκλογικών αντιπροσώπων των κομμάτων.

Επικαλέστηκε δε ότι επιστολική ψήφος εφαρμόζεται σε πολλές άλλες χώρες και τόνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει χρησιμοποιήσει τις βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών της ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για “κοινωνική διάσταση” της πρωτοβουλίας, καθώς όπως τόνισε η επιστολική ψήφος θα διευκολύνει υπερήλικες, ασθενείς, φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, εργαζόμενους που έχουν φύγει για σεζόν, μαθητές που θα δίνουν εξετάσεις και ετεροδήμοτες.

“Μιλάμε για τις ευρωεκλογές, άλλη συζήτηση για τις εθνικές εκλογές”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε επίσης, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι προκειμένου να δημιουργηθούν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό έπρεπε να υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός εκλογέων σε μία περιοχή και πολλοί ψηφοφόροι θα έπρεπε να ταξιδέψουν, ενώ τώρα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους. Υπενθυμίζεται ότι οι απόδημοι ψηφοφόροι πλέον θα μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο δια της επιστολικής ψήφου.

“Η αντιπολίτευση μπερδεύει τη διαδικασία των βουλευτικών εκλογών. Το νομοσχέδιο αφορά τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Για αυτό απαιτούνται 151 ψήφοι και όχι αυξημένη πλειοψηφία”, τόνισε επίσης ο κ.Μαρινάκης.

“Εδώ μιλάμε για ευρωεκλογές”, συνέχισε και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πήγε βήμα βήμα. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έδωσε πρώτα τη δυνατότητα στους απόδημους να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, αλλά με περιορισμούς που επέβαλε η αντιπολίτευση επειδή απαιτείτο αυξημένη πλειοψηφία. Στη συνέχεια και μετά τις εκλογές ήρε τους περιορισμούς και τώρα προχωρά σε ένα νέο βήμα, το οποίο χαρακτήρισε “ιστορική μεταρρύθμιση”.

Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε επίσης ότι “δε νομοθετούμε στο πόδι” και χαρακτήρισε την επιστολική ψήφο βαθιά κοινωνική και θωράκιση της δημοκρατίας.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση πριν πάει το νομοσχέδιο στη δημόσια διαβούλευση θα ακούσει και τις προτάσεις των κομμάτων. Υποστήριξε όμως ότι “είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε βήματα μπροστά και να μην είναι το θέμα αντικείμενο στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης. Γιατί ψήφος κατά της επιστολικής ψήφου είναι ψήφος υπέρ της αποχής. να μην κοροϊδευόμαστε”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε επίσης ότι θα ξεκινήσει νέα διαδικασία για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, όπου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 εδρών.

Προϊδέασε όμως ότι κατά τη συζήτηση με τα κόμματα επί του νομοσχεδίου, που θα περιλαμβάνει την επιστολική ψήφο σε ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα, ενδεχομένως η κυβέρνηση να ανοίξει και το θέμα της επιστολικής ψήφου σε εθνικές εκλογές, ανιχνεύοντας προθέσεις της αντιπολίτευσης για το μέλλον.

“Εκτός τόπου και χρόνου οι αιτιάσεις του ΚΚΕ”

Ο κ. Μαρινάκης επιτέθηκε πάντως στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας: “Καλό είναι η αντιπολίτευση να μην ψάχνει αιτιάσεις για να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Είδαμε που οδήγησε αυτή η τακτική. Ας μην την επαναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ”.

Εξαπέλυσε όμως σφοδρή επίθεση και στο ΚΚΕ, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα πως η επιστολική ψήφος “ ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για αλλοίωση του εκλογικού σώματος και αλλοίωση της ψήφου”, καθώς και ότι θα “εντείνει τους ήδη μεγάλους εκβιασμούς που υφίστανται οι εργαζόμενοι, από εργοδότες και άλλους παράγοντες στην ψήφο τους”.

“Εκτός τόπου και χρόνου αυτή η αιτίαση του ΚΚΕ. Στερείται κάθε λογικής. Δεν έχει καμία βάση”, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: “Δεν θα ψηφίζει κανείς παραβιάζοντας τη μυστικότητα της ψήφου. Είναι μία διαδικασία ψηφοφορίας, με τη λήψη του φακέλου που φεύγει σφραγισμένος, η οποία έχει χαρακτηριστικά αδιάβλητου και μυστικού ψηφοφορίας”.

Υποστήριξε δε ότι πρόκειται για μία “πρόφαση του ΚΚΕ για να ακολουθήσει τη συνήθη τακτική του όχι σε όλα”.

Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε επίσης ότι τώρα φαίνεται “ποιοι είναι προοδευτικοί και κοινωνικά ευαίσθητοι στα λόγια και ποιοι εφαρμόζουν κοινωνικές πολιτικές στην πράξη”. Και σχολίασε ότι “είναι καλό να δίνονται αυτές οι αφορμές για να διαχωρίζουμε τις ταμπέλες με την ουσία”.

Το μετέωρο ερώτημα του κόστους

Ως προς το κόστος της επιστολικής ψήφου για την πολιτεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε ανακοινώσεις αφού ολοκληρωθούν διαβουλεύσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ενώ όσον αφορά το κόστος για τους ψηφοφόρους, ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι η αποστολή των ψηφοδελτίων θα γίνεται σίγουρα ατελώς για τους κατοίκους του εσωτερικού και διαβεβαίωσε ότι “θα προσπαθήσει το υπουργείο να είναι. αν όχι ατελώς, με χαμηλότερο κόστος για τους κατοίκους του εξωτερικού”.

Υποστήριξε δε ως προς το κόστος, ότι στο εξωτερικό θα υπάρχει μεν η επιβάρυνση για τα ταχυδρομικά έξοδα, αλλά ταυτόχρονα μεγάλη εξοικονόμηση γιατί δεν θα στηθούν κάλπες σε όλο τον κόσμο, κάτι εξαιρετικά δαπανηρό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα