Η κυβέρνηση παίρνει θέση με την Ουκρανία λόγω Τουρκίας 

Η κυβέρνηση παίρνει θέση με την Ουκρανία λόγω Τουρκίας 
Νίκος Δένδιας - Κυριάκος Μητσοτάκης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Το παρασκήνιο της απόφασης να σταλεί οπλισμός στην Ουκρανία. Γιατί απουσίαζε ο Δένδιας από τη σύσκεψη. Η απάντηση της κυβέρνησης στο ΣΥΡΙΖΑ περί ουδετερότητας και ο φόβος για τα τουρκικά “παζάρια” με τα Στενά.

Η απόφαση να σταλεί στρατιωτικός εξοπλισμός, εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, στο Κίεβο, σηματοδοτεί τη σαφή θέση (και την έμμεση εμπλοκή) της Αθήνας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Θέση, η οποία δεν είναι σαφώς άσχετη με την ανησυχία της κυβέρνησης για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας. Για αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και καταγγέλλει τον αναθεωρητισμό από όπου και εάν προέρχεται.

Όμως ο πιο άμεσος κίνδυνος δεν είναι να… μπουν ιδέες στην Άγκυρα πχ για τη Θράκη. Αλλά ότι η Τουρκία μετά από ημέρες αμφιταλάντευσης και προσπάθειας να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, άρχισε τα παζάρια προκειμένου να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου για ρωσικά πολεμικά πλοία, με βάση τη συνθήκη του Μοντρέ. Και σε αυτό το παζάρι, η Άγκυρα προφανώς θα επιχειρήσει να πάρει όσο περισσότερα από τη Δύση. Η κυβέρνηση επομένως θεώρησε ότι δεν μπορεί να κρατήσει “ίσες αποστάσεις” στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Βέβαια και η Τουρκία, όπως προφανώς και η Ελλάδα, ως μέλη του ΝΑΤΟ, δέχθηκαν πιέσεις από τη Συμμαχία να πάρουν θέση. Σύμφωνα πάντως με το Μαξίμου, ο στρατιωτικός εξοπλισμός αποστέλλεται κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας και σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα γίνεται σημειωτέον λόγος για αμυντικό εξοπλισμό, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει πυρομαχικά, Καλάσνικοφ και εκτοξευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “σπάει” την ουδετερότητα της χώρας και την εμπλέκει στον πόλεμο. Κυβερνητικά στελέχη απαντούσαν σχετικά: “Εμείς δεν είμαστε ουδέτεροι. Στηρίζουμε την Ουκρανία στην επίθεση που δέχεται κατά παράβαση των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και με παραβίαση της ανεξαρτησίας της. Δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε θύτη και θύμα”.

Υπενθύμιζαν επίσης ότι οπλισμό απέστειλαν στην Ουκρανία 16 χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και οι σοσιαλδημοκρατικες κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Πορτογαλίας.

Στο ερώτημα γιατί στη σύσκεψη χθες το πρωί στο Μαξίμου, κατά την οποία κλείδωσε η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, δεν συμμετείχε ο Νίκος Δένδιας, τόσο το πρωθυπουργικό γραφείο όσο και το υπουργείο Εξωτερικών απαντούσαν ότι την ίδια ώρα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε τηλεδιάσκεψη με τον αποσπασμένο στο γενικό προξενείο Μαριούπολης. Πρέσβη Φραγκίσκο Κωσταλένο, τον γενικό πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη και τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση, με θέμα βεβαίως την ελληνική ομογένεια. Κυβερνητικά στελέχη επισήμαιναν άλλωστε ότι το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατά τη συνάντηση αυτή είχε αρχικά αποφασιστεί η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα