Η κυβέρνηση προκαλεί την αντιπολίτευση να καταθέσει αίτημα για προανακριτική
Διαβάζεται σε 5'“Εάν εννοούν αυτά που λένε, ας κάνουν τον κόπο να συντάξουν το κατηγορητήριο”, διαμήνυσε ο Μαρινάκης στον ΣΥΡΙΖΑ. Πλήρης κάλυψη σε Καραμανλή: “Ήταν σαφής, δεν κρύβεται πίσω από την ασυλία”.
- 28 Μαρτίου 2024 14:03
Το γάντι στην αντιπολίτευση όσον αφορά σε αίτημα προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη πετά η κυβέρνηση, ενώ σήμερα αναμένεται η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.
Κληθείς να απαντήσει στην πρόκληση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλας Κεχαγιά, για σύσταση προανακριτικής επιτροπής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε ειδικότερα επιστρέφοντας την πρόκληση.
“Άλλο ένα πυροτέχνημα από μία ανεύθυνη αντιπολίτευση”, σχολίασε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: “Τους έχουμε πει, αν εννοούν αυτά που λένε να κάνουν κόπο να συντάξουν το κατηγορητήριο. Πετούν μόνο λάσπη στον ανεμιστήρα. Δεν το κάνουν. Έχουν μόνο ένα αφήγημα συγκάλυψης για να καλύψουν τη δική τους ανυπαρξία”.
Στο ακόλουθο ερώτημα εάν η κυβέρνηση θα συναινέσει σε προανακριτική, εφόσον η αντιπολίτευση συντάξει τελικά συγκεκριμένο κατηγορητήριο, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι: “Ο λόγος που δε συντάσσουν κατηγορητήριο είναι ότι πρέπει να πουν στο χαρτί όσα λένε στον αέρα, συκοφαντικά και ατεκμηρίωτα. Εμείς τα περιμένουμε και θα απαντήσουμε”.
“Ο Καραμανλής ήταν σαφής”
Κάλυψε δε πλήρως τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. “Ο ίδιος ο κ.Καραμανλής χθες ήταν σαφής. Αυτός που τον κατηγορούσαν ότι κρυβόταν, ενώ κατέθεσε 10 ώρες στην εξεταστική, χθες μίλησε. Παρέθεσε στοιχεία για την 717. Μίλησε με σεβασμό όπως αρμόζει στο ρόλο του ως πρώην υπουργού και βουλευτή. Και από εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση αυτή ποτέ δεν έχει μπει εμπόδιο ή δεν έχει παρέμβει στη Δικαιοσύνη”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ανέφερε επίσης ότι: “Ο κ. Καραμανλής είπε χθες ‘είμαι στη διάθεση κάθε έρευνας, δεν κρύβομαι πίσω από την ασυλία’. Και έκανε και κάτι άλλο σαφές. Είπε ότι είναι αδιάφορη η ασυλία για τη διερεύνηση της υπόθεσης”.
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι η Νέα Δημοκρατία κατέβασε εκ νέου υποψήφιο στις Σέρρες τον κ. Καραμανλή για να κρυφτεί. “Αυτό δεν ισχύει, γιατί το θέμα των Τεμπών εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών”, είπε και πρόσθεσε: “Ο κ. Καραμανλής το έκανε σαφές. Δεν είχαν να απαντήσουν σε αυτό. Δεν είχαν να απαντήσουν ούτε για τη σύμβαση 717. Και άρχισαν τη λάσπη ότι χειροκροτήθηκε ένας βουλευτής που εκείνη την ώρα τι είπε; Είπε ότι δεν κρύβομαι από την ασυλία, με σεβασμό στους συγγενείς. Αυτό ενόχλησε την αντιπολίτευση, ενόχλησε τον κ.Κασσελάκη γιατί έχει αλλεργία με τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη”.
Στο στόχαστρο του Μαξίμου ο Παππάς
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε επίσης την τακτική της αξιοποίησης της “πάσας” που έδωσε ο Νίκος Παππάς στην κυβέρνηση με τη δήλωση περί προσυνεννόησης με ΠΑΣΟΚ για την πρόταση δυσπιστίας.
“Μέχρι χθες νομίζαμε ότι τα κομμάτια του παζλ ήταν δύο, δηλαδή το δημοσίευμα και η πρόταση δυσπιστίας του πρόθυμου κ. Ανδρουλάκη. Τελικά ήταν τρία. Η πλήρης εικόνα μέχρι τώρα είναι: Προσυνεννόηση, πρωτοσέλιδο από το Βήμα, πρόταση δυσπιστίας από τον πρόθυμο κ. Ανδρουλάκη”, υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης.
“Πολλές φορές η συστράτευση δυνάμεων δε σημαίνει ότι μεγαλώνει το άθροισμα της δυναμικής. Γιατί όταν προσθέτεις – σε επίπεδο προτάσεων – το μηδέν στο μηδέν, το άθροισμα παραμένει μηδέν”, σχολίασε μάλιστα.
“Ο κ. Παππάς χθες είπε άλλα πράγματα σε ένα κανάλι, σήμερα άλλα σε άλλο. Πως μπορεί να λέει τόσο διαφορετικές ιστορίες; Μήπως επειδή πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη;” διερωτήθηκε δε ο κ. Μαρινάκης.
Σχολίασε επίσης ότι “ο μαρτυριάρης κ. Παππάς – δεν ξέρω αν του ξέφυγε ή το είπε επίτηδες για να μην πάρει τη δόξα της δυσπιστίας το ΠΑΣΟΚ – ουσιαστικά είπε ότι ήταν τρία τα κομμάτια του παζλ, δηλαδή ο Ανδρουλακης ήξερε τι θα ακολουθήσει”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε επίσης να απαντήσει σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καταγγέλει ΜΜΕ που τη στήριζαν, επικαλούμενος πρωτοσέλιδα μέσων του ίδιου ομίλου την τελευταία διετία και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν καταγγέλει δημοσιογράφους, δεν στοχοποιεί κανένα μέσο με την αναφορά σε συμφέροντα, αλλά ότι: “Το ζήτημα αυτό ξεκίνησε λόγω σύνδεσης των γεγονότων. Εμείς είπαμε ότι είπαμε αφού κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας. Μέχρι τότε αυτό που είχαμε πει είναι ότι αποδομούσαμε το δημοσίευμα”.
“Κανείς δεν αγοράζει θεωρίες συνομωσίας”
Ο κ Μαρινάκης επιτέθηκε όμως και στον πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος νωρίτερα σήμερα ερωτηθείς (ΣΚΑΙ) εάν έχει δυνατότητα κάποια κυβέρνηση να κάνει νοθεία, ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι: “Μία κυβέρνηση επίορκη, που δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει σε τέτοιο βαθμό στην Ελλάδα τέτοια κυβέρνηση, βεβαίως και μπορεί, τι είναι δύσκολο νομίζετε;”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι “ο κ. Ραγκούσης τα λέει από το κεφάλι του” και τον κάλεσε “να μας απαντήσει σε ποια κυβέρνηση μετείχαν υπουργοί που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα από τη δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος”.
Έκανε άλλωστε λόγο για σοβαρή αμφισβήτηση του πολιτεύματος και σχολίασε: “Εμείς δεν το είπαμε αυτό ούτε το 2019, όταν κάναμε εκλογές με μία κυβέρνηση που αποχωρούσε, που είχε παραϋπουργείο δικαιοσύνης στο Μαξίμου – με ομολογία Κοντονή – και δύο υπουργούς καταδικασμένος από ειδικό δικαστήριο, με έναν πρώην υπουργό τότε και νυν βουλευτή που μιλούσε για ξεκάθαρη ανάγκη φυλάκισης πολιτικών αντιπάλων. Δεν αμφισβητήσαμε ποτέ τις εκλογές γιατί έχουν δώσει όρκο οι δικαστές και δικηγόροι που μετέχουν στην εκλογική διαδικασία”.
Δήλωσε επίσης ότι τέτοιες δηλώσεις: “Δεν προσβάλλουν τη ΝΔ, αλλά το πολίτευμα, τη χώρα, τη δημοκρατία, τους ανθρώπους που κάνουν εκλογές”. Ενώ εκτίμησε ότι: “Κανείς δεν αγοράζει θεωρίες συνομωσίας. Κάποιοι ψάχνουν ήδη να βρουν αφήγημα για την επόμενη αποτυχία τους. Κανείς δεν τους παίρνει στα σοβαρά. Αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που ξεπερνούν τη δική τους γελοιότητα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητεί το πολίτευμα”.