Η κυβέρνηση προχωρά σταθερά στο νομοσχέδιο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια
Το Μαξίμου επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των διαφωνούντων βουλευτών και των συναδέλφων τους που εξοργίστηκαν με τις αντιδράσεις, διαμηνύοντας ωστόσο ότι το νομοσχέδιο δε θα αποσυρθεί, καθώς η κυβέρνηση θέλει να παραμείνει πιστή σε αξίες
- 26 Απριλίου 2018 07:05
Πρωτοβουλίες ώστε να απορροφήσει τους κραδασμούς που προκαλεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και αναδοχή με επίκεντρο τα ομόφυλα ζευγάρια παίρνει η κυβέρνηση.
Προς το παρόν δίνει μία ανάσα στους διαφωνούντες βουλευτές και επιχειρεί να πέσουν οι τόνοι καθώς η επόμενη συζήτηση επί του πολυσυζητημένου νομοθετήματος θα γίνει στην Βουλή στις 8 Μαΐου. Έως τότε το Μέγαρο Μαξίμου και το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας εκτιμούν ότι μέσα από την ενημέρωση θα καταφέρουν να μεταπείσουν τους διστακτικούς βουλευτές να αναθεωρήσουν την στάση τους και να στηρίξουν με την ψήφο τους το νομοσχέδιο.
Η κυβέρνηση θεωρητικώς δεν έχει πρόβλημα ως προς την ψήφιση του νομοσχεδίου καθώς Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι έχουν δηλώσει πως θα το υπερψηφίσουν. Ωστόσο δεν κρύβει την δυσφορία της για το γεγονός πως τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται σε ένα νομοσχέδιο που συνιστά μία θεσμική μεταρρύθμιση με περιεχόμενο κοινωνικού φιλελευθερισμού που ανήκει στην πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο δυσαρεστημένο είναι όμως το Μέγαρο Μαξίμου με τους διαφωνούντες βουλευτές άλλο τόσο εμφανίζεται ενοχλημένο με την στάση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται στο άλλο άκρο (για παράδειγμα ο βουλευτής Χρ. Καραγιαννίδης) ο οποίος επί της ουσίας προέτρεψε τους αντιδρώντες κοινοβουλευτικούς να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα. Η κατάσταση αυτή σημειωτέον έχει δημιουργήσει μία πρόσθετη ένταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που καλείται να διαχειριστεί με την ψήφο της στην τελική ευθεία προς την έξοδο από το Μνημόνιο κρίσιμα νομοσχέδια όπως αυτό της ΔΕΗ που ψηφίστηκε χθες με τέσσερις απουσίες, -κατά την διεύθυνση της ΚΟ- που ήταν δικαιολογημένες.
Στο Μαξίμου θέλει την συζήτηση με τους βουλευτές, όμως αυτήν την φορά δεν φέρεται διατεθειμένη να εξαντλήσει τις δυνάμεις της και την υπομονή της προσπαθώντας να τούς πείσει ότι το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπηρετεί συγχρόνως και το προγραμματικό πλαίσιο του κόμματός τους.
Ως εκ τούτου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται όσες πιέσεις κι αν τής ασκηθούν να υποχωρήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα και να διαιρέσει ακόμη περισσότερο την κοινοβουλευτική ομάδα. “Δεν είναι δυνατόν να εισαχθεί καμία απολύτως διάκριση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού” είπε με σαφήνεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μεταδίδοντας το στίγμα του Μεγάρου Μαξίμου. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι παραμένει πιστή σε κάποιες αξίες, προσπαθώντας μ’ αυτόν τον ρόλο να τραβήξει τις διαχωριστικές γραμμές από άλλα κόμματα που -όπως λέει- δηλώνουν φιλελεύθερα, αλλά αποφασίζουν και πράττουν με άκρως συντηρητικό τρόπο. Κατά τα άλλα θεωρεί αναμενόμενες τις αντιδράσεις που αφορούν ζητήματα ατομικών δικαιωμάτων ή ζητήματα που αγγίζουν τον πυρήνα λειτουργίας της ελληνικής κοινωνίας.