Η κυβέρνηση, τα ενοχλητικά βίντεο και η βούληση για “παρεμβάσεις” στα social media

Η κυβέρνηση, τα ενοχλητικά βίντεο και η βούληση για “παρεμβάσεις” στα social media
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τα δύο μέλη της κυβέρνησης που είναι υπέρμαχοι για παρεμβάσεις στο διαδίκτυο και τα social media. Θέση με την οποία δεν φαίνεται να διαφωνεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Φώτο από τη συζήτηση για την αστυνομική βία στην Βουλή στις 12 Μαρτίου Eurokinissi

Πρόθυμο να ανοίξει συζήτηση αλλα και να νομοθετήσει για την διακίνηση της πληροφορίας στο διαδίκτυο το Μέγαρο Μαξίμου. Ζήτημα αιχμής η αστυνομική βία.

Το ότι η κυβέρνηση έχει ταλαιπωρηθεί επικοινωνιακά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνολικά το διαδίκτυο είναι αυταπόδεικτο. Το βίντεο ντοκουμέντο αστυνομικής βίας, που δημοσιεύει σήμερα το NEWS 24/7, είναι μια ακόμα απόδειξη γι’ αυτό.

Τα κινητά τηλέφωνα και τα social media ήταν αυτά που ανέδειξαν σε όλο το εύρος της την αστυνομική βία που ασκήθηκε πριν από μερικές ημέρες στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης. Όπως και τους προηγούμενες μήνες οπτικο –ακουστικό υλικό που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο έχει τεκμηριώσει ανάλογες καταγγελίες. Πρόκειται για μία συνθήκη που φαίνεται πως έχει κάνει την κυβέρνηση να σκέπτεται, ακόμη και να σχεδιάζει, τρόπους άμεσης παρέμβασης

Οι ενδείξεις πως η κυβέρνηση αναζητά τρόπους ελέγχου της πληροφορίας που διαχέεται στο διαδίκτυο είναι πολλές. Έχουν να κάνουν με πρακτικές που ακολουθούνται, με απόψεις που δημοσιεύονται σε ΜΜΕ με φιλοκυβερνητική κατεύθυνση. Κυρίως όμως με δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων που βρίσκονται, μάλιστα, στον στενό κύκλο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γεραπετρίτης: Κινητικότητα για το αν και πώς θα ελέγχεται η πληροφορία

Η πλέον χαρακτηριστική παραδοχή προήλθε μόλις την περασμένη Παρασκευή από τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιώργο Γεραπετρίτη στην Βουλή. Ο υπουργός Επικρατείας απαντώντας σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου για την δημοσιοποίηση από τον βουλευτή της Ν.Δ Κώστα Κυρανάκη προσωπικών δεδομένων του νεαρού που ξυλοκοπήθηκε στην Νέα Σμύρνη, φρόντισε να «μεταφέρει» την συζήτηση σε αυτό το θέμα.

Έτσι επιχειρώντας να δικαιολογήσει την πρακτική που ακολούθησε ο Κώστας Κυρανάκης μεταξύ άλλων υποστήριξε πως «από τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες διανομές στον δημόσιο λόγο, στη δημόσια σφαίρα, ο οποιοσδήποτε μπορεί να το γνωρίζει. Άρα, υπό αυτήν την εκδοχή δεν μπορεί να λέει ο καθένας ότι βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς ανωνυμίας». Με αφορμή αυτό δήλωσε απευθυνόμενος στον ερωτώντα βουλευτή: «Ας ξαναδούμε, όμως, αν θέλετε, το ζήτημα συνολικά της κυκλοφορίας των δεδομένων σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, διότι εδώ, υπάρχει και ένα ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος». Συμπληρώνοντας ότι «αν θέλετε να κάνουμε τη συζήτηση, πράγματι να την κάνουμε, αλλά όταν βρισκόμαστε σε έναν χώρο δημόσιας πληροφορίας που κινείται ανεξέλεγκτα η πληροφορία και για το πρόσωπο και για τα υποκείμενα χαρακτηριστικά του είναι πραγματικά δύσκολος ο έλεγχος αυτός».

Ουσιαστικά ο υπουργός Επικρατείας εκδήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να ρυθμίσει νομοθετικά τρόπους ελέγχου της διαχείρισης της πληροφορίας στο διαδίκτυο. Ιδίως μάλιστα στα social media. Οι δηλώσεις αυτές «κουμπώνουν» με μία προηγούμενη τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη σε διαδικτυακή εκδήλωση με αντικείμενο τα social media και την πληροφορία στο διαδικτύο που είχε διοργανώσει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Εκεί ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού είχε κάνει πιο σαφείς τις προθέσεις του. Υποστήριξε πως «τα κοινωνικά δίκτυα και οι πλατφόρμες αυτές είναι εξαιρετικά επιδραστικές και στον κόσμο και άρα μπορούν εν δυνάμει να χειραγωγούν ακόμη και την δημοκρατία. Εκεί θα πρέπει να υπάρχουν αναχώματα». Σημείωσε ότι κυβέρνηση αναμένει κατευθυντήριες γραμμές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την δημοκρατία που «θα βελτιώνει τα εργαλεία των κοινωνικών δικτύων και της ηλεκτρονικής πληροφορίας, θα επιβάλλει κυρώσεις».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε επίσης πως «βρίσκεται σε πολύ μεγάλη κινητικότητα όλο το ζήτημα του πώς θα ελέγχεται, αν πρέπει να ελέγχεται η πληροφορία». Ειδικα μάλιστα για την Ελλάδα εντόπισε νομικό κενό. Χαρακτηριστικά επισήμανε πως «σε ότι αφορά τα ελληνικά social media είναι σε έναν υβριδικό χώρο της νομικής επιστήμης. Δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις εύκολα ως παραδοσιακό τύπο με την αντίληψη που έχουμε για τις εφημερίδες, δεν μπορείς εύκολα να τα χαρακτηρίσεις αλληλογραφία που επίσης είναι συνταγματικά προστατευόμενο αγαθό, δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις ούτε ραδιοτηλεόραση. Οι 3 αυτές κατηγορίες προστατεύονται σε διαφορετικά επίπεδα στο ελληνικό σύνταγμα και στην διεθνή έννομη τάξη. Είναι ένα πραγματικό υβρίδιο που παίρνει στοιχεία από όλα αυτά αλλά συνθέτει ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν, ένα προϊόν στο οποίο είναι πάρα πολύ εύχρηστος ο μισαλλόδοξος λόγος γιατί μπορεί και κυκλοφορεί εύκολα και χωρίς αναχώματα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει καταστεί βιομηχανία η δυνατότητα που παρέχεται για σπίλωση προσωπικοτήτων».

Οι απόψεις που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας, προφανώς αφορούν και προβληματικές πλευρές της λειτουργίας του διαδικτύου. Αποτελεί όμως ένα ερώτημα για το πώς μπορεί να χειριστεί η κυβέρνηση το ζήτημα αυτό. Ιδίως από την στιγμή που στελέχη της έχουν ταχθεί υπέρ της «θεωρίας των δύο άκρων» η έχουν μιλήσει για «διαδικτυακό ακτιβισμό» ως αρνητικό φαινόμενο.

Ο Χρυσοχοΐδης και ο διαδικτυακός ακτιβισμός

Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία κατατάσσεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Δικής του έμπνευσης είναι η εισαγωγή του όρου «διαδικτυακός ακτιβισμός» στον δημόσιο διάλογο. Τον χρησιμοποίησε για να περιγράψει με αρνητικό τρόπο τα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που διακινούνταν στο διαδίκτυο αναδεικνύοντας περιστατικά αστυνομικής βίας. Ιδίως τους τελευταίους μήνες του 2020. Κάτι που επαναλήφθηκε κατά κόρον και στην διάρκεια των γεγονότων στην Νέα Σμύρνη.

Διαμαρτυρία κατά της αστυνομικής βίας, στην Νέα Σμύρνη Eurokinissi


Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στην Βουλή, στις 24 Οκτωβρίου του 2020 όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να φέρουν κάμερες τα αστυνομικά όργανα που εμπλέκονται στην καταστολή διαδηλώσεων. Όπως είχε πει «θέλουμε να υπάρχει πλήρης ορατότητα του αστυνομικού έργου. Οι ομάδες εμπλοκής ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ κλπ σε λίγες μέρες θα φέρουν κάμερες, ώστε να μπει ένα τέλος στον επιλεκτικό βιντεοσκοπικό ακτιβισμό από τη μια και στην συγκάλυψη από την άλλη».

Το μέτρο αυτό ανακοίνωσε εκ νέου στις 12 Μαρτίου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν απάντησε στην Βουλή στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για τα γεγονότα στην Νέα Σμύρνη. Ο πρωθυπουργός είχε πει πως «η άποψή μου είναι ότι όλες οι δυνάμεις, «ΔΙΑΣ», Άμεση Δράση, «ΔΕΛΤΑ», ΜΑΤ πρέπει να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου, για να μην μπορεί κανείς να κατασκευάζει γεγονότα κατά το δοκούν».

Ενοχλητικά βίντεο

Η ενόχληση της κυβέρνησης σχετικά με τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διαφάνηκε και στο τρόπο που αντιμετώπισε την διαρροή του οπτικο-ακουστικού υλικού σχετικά με το δυστύχημα στην πύλη της Βουλή στην Β.Σοφίας που κόστισε την ζωή στον 23χρονο Ιάσονα.

Το βίντεο που είδε το φώς της δημοσιότητας, εικάζεται πως διέρευσε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής των Ελλήνων (ΥΑΒΕ). Για τον λόγο αυτό φέρεται πως έχει διαταχθεί έρευνα για το πώς το υλικό αυτό διακινήθηκε. Μάλιστα η βασική αιτιολογία της έρευνας είναι πως πρόκειται για «προανακριτικό υλικό» που δεν θα έπρεπε να έχει δει το φώς της δημοσιότητας.

Εκτίμηση που μάλλον έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο που διαχρονικά τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει το «προανακριτικό υλικό» το κοινοβούλιο. Θυμίζουμε ότι στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και όσα λέγονται από τους βουλευτές και τους μάρτυρες στις προανακριτικές επιτροπές της Βουλής. Το περιεχόμενο τους αποτελεί αυταπόδεικτα «προανακριτικό υλικό». Όμως με ευθύνη των πολιτικών κομμάτων διαρρέει συστηματικά στο διαδίκτυο.

Αξίζει επίσης να θυμίσουμε ότι οπτικό – ακουστικό υλικό που δημοσιεύθηκε στο NEWS 24/7, στο πρόσφατο παρελθόν έχει «εκθέσει» την επίσημη κυβερνητική θέση για γεγονότα.

Χαρακτηριστική περίπτωση η επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά της διαδήλωσης έξω από το Εφετείο για την Δίκη της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτωβρίου του 2020. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακόμη επιμένει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση από …600 άγνωστους. Κάτι που όμως που καθόλου δεν φαίνεται στο βίντεο του NEWS 24/7. Αντιθέτως δείχνει ότι η επίθεση έγινε με πρωτοβουλία της ΕΛ.ΑΣ.

Τέλος, σημείο αναφοράς είναι και το βίντεο που δημοσίευσε το NEWS 24/7 για το περίφημο φαγοπότι την Ικαρία, που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της περιοδείας στο νησί του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 6 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα