Η ‘μάχη’ του χρέους. Ο Τσίπρας μίλησε με τη Μέρκελ
Ο στόχος του Μαξίμου είναι να επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουνίου. Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ για το θέμα
- 17 Μαΐου 2017 07:31
Στη σκακιέρα του χρέους έχει μπει για τα καλά η ελληνική πλευρά με το ΔΝΤ και τη Γερμανία να πιέζουν για τις δικές τους λύσεις τη στιγμή που το Μαξίμου προσπαθεί να ισορροπήσει και να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα οδηγήσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι παρασκηνιακές διεργασίες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων είναι πολλές το τελευταίο διάστημα για αυτό και από την Ηρώδου Αττικού πιστεύουν πως η τελική διευθέτηση του ζητήματος είναι κοντά.
Για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είχε το πρωί της Τρίτης νέα τηλεφωνική συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους με τους δυο ηγέτες να συμφωνούν ότι είναι αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης στη προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο της συνομιλίας συζητήθηκαν επίσης το προσφυγικό και οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.
Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πως βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος που θα επιτρέψει σε όλες τις πλευρές να δεχτούν με ικανοποίηση μία λύση. Ήδη στο Μπάρι διεξήχθησαν επί της ουσίας συζητήσεις και υπήρξαν και αναλύσεις πάνω σε τεχνικά ζητήματα. Είναι σαφές πως η πλευρά του ΔΝΤ δεν επιθυμεί νέες καθυστερήσεις και δεν σκοπεύει να αφήσει τη λύση για μετά το πέρας των Γερμανικών εκλογών, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.
Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα και αν αυτό θα υφίσταται στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως βάση της συμφωνίας του Ιουνίου, όπως αναφέρει ο ESM , το Ταμείο δύναται να συμμετέχει στο πρόγραμμα χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται νομική υποχρέωση. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες έδειχναν προς την πλευρά του Βερολίνο, το οποίο ζητά την απαρέγκλιτη και καθολική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Από την κυβέρνηση επιμένουν πως αν, παρόλα αυτά το Ταμείο αποχωρήσει τότε δεν θα εφαρμοστεί κανέναν από τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, παραπέμποντας σε όσα έχει δηλώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Παράλληλα ανεξάρτητα από την έκβαση της συμμετοχής ή όχι του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη δόση των 7,5 δισεκατομμυρίων που θα ακολουθήσει του κλεισίματος της αξιολόγησης.
Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει «η ΕΚΤ τεχνικά έχει τη δυνατότητα να μας βάλει στο QE», καθώς θα κληθεί να τοποθετηθεί πολιτικά. Αυτό που διευκρίνιζαν είναι πως ακόμα και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.
(Φωτογραφία: AP/Markus Schreiber)